redaktionellt Dignitana

Vd stuvar om i Dignitana

Dignitana visar fortsatt omsättningsökning för tredje kvartalet i följd tack vare nya avtal med amerikanska sjukhus och fler driftsatta DigniCap-system. Men expansionen är inte utan utmaningar och snart får bolaget konkurrens i USA. beQuoted har träffat vd Johan Ericsson.

Ökning tredje kvartalet i följd

Dignitanas omsättning uppgick till 6 miljoner kronor första kvartalet 2017, upp från 4 miljoner kronor sista kvartalet i fjol och 2 miljoner kronor kvartalet dessförinnan. Bolaget har därmed visat en god omsättningstillväxt tre kvartal i följd.

- Vi följer den plan vi har lagt och växer kontinuerligt, konstaterar vd Johan Ericsson när beQuoted träffar honom i Stockholm.

Banklån ett sätt att finansiera affärsmodellen

Samtidigt som omsättningen ökade visade bolaget ett negativt kassaflöde om -14,9 miljoner kronor för kvartalet. Kassan uppgick vid periodens utgång till 18 miljoner kronor.

Johan Ericsson hänför kassaflödet till den affärsmodell bolaget introducerat i USA, kallad pay-per-treatment. Den innebär att bolaget ställer ut DigniCap-system på sjukhusen, tar en månatlig leasingavgift på de driftsatta systemen och därefter avgifter för enskilda behandlingar.

- Då tar det ett tag innan varje system är betalt, påpekar han men understryker att finansieringen av fortsatt expansionen kan täckas med banklån.

DigniCap på allt fler amerikanska sjukhus

Enligt delårsrapporten för första kvartalet finns DigniCap-system på 69 amerikanska sjukhus. Johan Ericsson bedömer att 75 procent av de installerade systemen är i drift och används för behandling.

Han säger att responsen från de amerikanska patienterna är mycket god men har på frågan hur många behandlingar de utplacerade systemen hunnit genomföra svårt att vara specifik.

- Det varierar väldigt . Vi har system som kör tvåskift. Sedan finns det system som är precis installerade och därför inte har lika många behandlingar.

Försäljning och support flyttat till USA

Sedan Johan Ericsson tillträdde som vd för Dignitana vid årsskiftet har han genomfört ett flertal organisatoriska förändringar i bolaget.

Klinisk support och försäljningsorganisation har flyttats över till den amerikanska verksamheten, nu alltså med ansvar för bolagets försäljning globalt. Johan Ericsson understryker att den nya ordningen inte påverkat Dignitanas relation till den globala distributören Sysmex.

Mjukvaran till Lund

I Lund har bolaget fokuserat på att bygga upp en ny organisation med en ny struktur. Johan Ericsson har även beslutat att ta hem mjukvaruutvecklingen som tidigare legat på extern part.

- Jag ser det lite som att det är hjärnan i vår produkt, en absolut kärnkompetens som ska finnas på plats i Lund.

Ny konkurrent i USA

Nyligen erhöll brittiska Paxman FDA-godkännande för sitt skalpkylningssystem. Bolaget, som redan har avtal med US Oncology med som i sin tur har 400 vårdinrättningar, blir därmed en direkt konkurrent till Dignitana på den amerikanska marknaden.

Johan Ericsson räds inte den förestående konkurrensen.

- I grunden tror jag det är bra att det är mer än en spelare på den amerikanska marknaden. Och marknaden är stor nog för oss båda. Så jag är inte orolig för det. Tvärtom är det så att är vi flera aktörer som har samma behandling ökar det chanserna att få ersättning från sjukvårdsförsäkring.

Personlig kylmössa inget alternativ

Ett av Paxmans säljargument, och där deras system skiljer sig från DigniCap, är skalpkylningsmössan. I Paxmans lösning är mössan personlig. Patienten köper den i början av sin behandling och behåller den under hela behandlingsperioden.

Johan Ericsson säger att Dignitana inte tror att det är rätt väg för DigniCap.

- Vi ser inte att det tillför någonting. I USA är man väldigt noggrann med infektionsrisker och att ta hem en medicinteknisk produkt för att förvara i hemmamiljö tror jag inte kommer falla i god jord.

Nytt FDA-godkännande kan dubbla USA-marknaden

Vad Dignitana däremot satsat på är ett bredare användningsområde för DigniCap. Bolaget har ansökt hos FDA om att få använda systemet på solida tumörer, något som inte heller Paxman har tillstånd för i dagsläget.

- Om FDA godkänner vår ansökan breddas vår marknad i USA med det dubbla mot bröstcanceranvändningen, avslutar Johan Ericsson.

Om Dignitana

Bransch: Sjukvård

Marknadsplats: First North

Dignitanas skalpkylningssystem DigniCap hjälper patienter att behålla sitt hår vid cellgiftsbehandlingar.

Dignitanas skalpkylningssystem DigniCap hjälper patienter att behålla sitt hår vid cellgiftsbehandlingar.

Senast betalt

sedan

Marknadsvärde

Dela

Rapporter

Evenemang

2018-09-21

Extra bolagsstämma

Nyemission
Sista dag för teckning.

2018-09-25

Delårsrapport 1 maj - 31 juli 2018 (Q1)

Företrädesemission
Sista dag för teckning.

Företagspresentation

Kl. 16.30 – 18.30 på Gothia Towers, Mässans gata 24, Göteborg.


2018-09-26

Extra bolagsstämma

På bolagets kontor, Verkstadsvägen 19, 871 54 Härnösand.


Årsstämma

Nyemission
Sista dag för teckning.

Presentation

MedicPens VD, Fredrik Westman, framträder på Aktiedagen i Malmö, onsdagen den 26 september 2018.

Framträdandet äger rum klockan 15.30 och livesänds via www.aktiespararna.se/tv/live.


2018-09-27

Extra bolagsstämma

Nyemission
Teckningstiden inleds.

2018-09-28

Extra Bolagsstämma

Fredagen den 28 september 2018 kl. 16.00 i DLA Pipers lokaler på Kungsgatan 9 i Stockholm.


Delårsrapport Q1 2018 / 2019

Beslutad utdelning

Utdelning/aktie: 1,90 SEK
Avstämningsdag:
2018-09-28
Utdelningsdag: 2018-10-03


Nyemission
Sista dag för teckning.

2018-10-01

Nyemission
Sista dag för teckning.

Årsredovisning 2017 - 2018

Extra bolagsstämma

2018-10-02

Årsstämma

Årsstämma

Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Sturegatan 32
114 36 Stockholm

08-692 21 90
Kontaktformulär

Kontakta oss

Vill du veta mer om beQuoted och våra tjänster så fyll i nedanstånde uppgifter och tryck skicka.

En av våra rådgivare kontaktar dig inom kort.

Namn: Telefon: E-postadress: Meddelande: