redaktionellt

Slutrapport ger Botnia Explorations guldprojekt skarpare konturer

Slutrapporten för den processmineralogiska undersökningen av bergmaterial från Fäbodtjärn visar att 90 procent av guldet i fyndigheten kan utvinnas med en enkel gravimetrisk metod. beQuoted har talat med Botnia Explorations vd om slutrapportens betydelse för projektet.

Rapport indikerar kostnadseffektiv anrikning

Luleås Tekniska Universitets slutrapport för den processmineralogiska undersökningen av material från Fäbodtjärn i västerbottniska Vindelgransele visar att det är möjligt att nå ett guldutbyte på 90 procent med enbart malning och gravimetrisk anrikning.

Undersökningen är ett steg mot en planerad provbrytning i fyndigheten. Vd Bengt Ljung ser resultatet som mycket tillfredsställande och pekar på att det styrker bolagets tes om en möjlig småskalig kostnadseffektiv brytning och anrikning av Fäbodtjärn.

- Att vi kan utvinna så mycket av guldet utan miljöfarliga kemikalier betyder bland annat att det blir rationellt att upprätta en enklare, mobil anrikningsanläggning i direkt anslutning till fyndigheten. En sådan lösning skulle, vid sidan av den miljövänligare anrikningen, också medföra ett minimum av transporter.

Av slutrapporten framkommer enligt Bengt Ljung även att det finns betydande guldinnehåll att utvinna ur avfallet från anrikningsprocessen.

- Det handlar om 1,66 gram per ton i avfallet som vi skulle kunna utvinna med ytterligare spiralsteg, alternativt Knelsonseparator.

Räknar med högt utbyte även vid provbrytningen

På frågan om anrikningstesterna kommer att kunna upprepas under praktiska förhållanden vid den förestående provbrytningen är Bengt Ljung försiktigt optimistisk.  

- Det kan ju hända att den vi anlitar tar med mycket gråberg men att vi får ett högt utbyte även då är jag ganska övertygad om.

Vid Botnia Explorations provbrytning i närliggande guldfyndigheten Vargbäcken vintern 2013 anlitades Björkdalsgruvan för testanrikning.

Hoppas dra igång förarbetena i vår

När arbetet med att röja skog och anlägga transportväg fram till provbrytningsplatsen kan komma igång är helt beroende av Länsstyrelsen i Umeås godkännande, säger Bengt Ljung som hoppas att tillståndsprocessen ska vara klar i mars - april.

Sprängningsarbetet väntas därefter genomföras under sommaren, efter önskemål från samerna i området. Vatten & Markbyrån i Luleå har uppdragits att ta fram ansökan för provbrytningstillståndet.

Målsättning 40 kilogram guld

Brytningsområdet omfattar ett 150 meter långt stråk med en bredd på cirka 4 meter där den mineraliserade kvartsgången når markytan. Provbrytningen planeras omfatta 8.000 ton bergmaterial som alltså ska transporteras bort för anrikning.

Uppmätta guldhalter i de övre delarna av fyndigheten ligger på 12 - 14 gram guld per ton men med hänsyn till gråbergsinblandning räknar bolaget med en snitthalt i provbrytningen på 5 gram per ton. Det motsvarar en guldproduktion på 40 kilogram.

Till aktuellt guldpris och dollarkurs kan guldförsäljningen från provbrytningen generera intäkter om cirka 11 miljoner kronor till bolaget.

Intäkterna från guldförsäljningen ska huvudsakligen användas till att lösa lån kopplade till den finansieringslösning om 11 miljoner kronor som presenterades i juni, där lånebeloppet uppgår till 5,5 miljoner kronor.

Fyndighet kan visa sig större

Guldfyndigheten Fäbodtjärn (tidigare Fäbodliden C) har varit föremål för flera borrprogram i Botnia Explorations regi. Det senaste avslutades i vintras.

Utifrån samlade borrdata har konsulten Geovista uppskattat fyndigheten till 210.000 ton med en genomsnittlig guldhalt på 7,1 gram per ton. Tonnaget klassas i sin helhet som antagen mineraltillgång.

Borrningar har emellertid bara företagits ned till 250 meter, motsvarande 320 meter i den guldförande kvartsgångens lutningsplan. Fyndigheten är således öppen mot djupet och kan visa sig större än vad aktuella borrdata indikerar.

Samråd med samebyn i mitten av oktober

Nästa steg mot den planerade provbrytningen är samråd med samtliga berörda parter. Hittills har samråd hållits med Länsstyrelsen, Lycksele kommun och berörda sakägare i samhället Vindelgransele. I mitten av oktober håller bolaget samråd med Rans sameby.

Bengt Ljung säger att alla mötena hållits i god anda och att det lokala intresset för gruvutvecklingen är stort, inte minst för de arbetstillfällen som projektet kan generera.

Arbeten med koncessionsansökan påbörjade

Parallellt pågår arbetet med en bearbetningskoncession för Fäbodtjärn. För närvarande undersöks geohydrologin i provsprängningsområdet, berättar Bengt Ljung.

Ansökan om bearbetningskoncession sker till Bergsstaten och tar normalt två år. Bolagets målsättning är att lämna in ansökan i början av 2015.

Om Botnia Exploration

Bransch: Basresurser

Marknadsplats: First North

Senast betalt

sedan

Marknadsvärde

Dela





















Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted