redaktionellt New Nordic

New Nordic går vidare i USA

New Nordic har fått ordning på sin amerikanska verksamhet och blickar framåt. Nya samarbeten med grossister till amerikansk hälsofackhandel har inletts. beQuoted har talat med vd Karl Kristian Bergman Jensen.

Växer på samtliga marknader

Hälsokost- och skönhetsföretaget New Nordic hade ett bra fjolår 2013. Tillväxt på samtliga marknader gav ett omsättningslyft på 12 procent till 228 miljoner kronor. Resultatet per aktie steg till 0,93 kronor, att jämföra med -0,66 kronor för 2012.

Den nordiska marknaden med 45 procent av omsättningen fortsätter att vara bolagets viktigaste marknad. Men tillväxten här är blygsam, knappt 2 procent under fjolåret. Övriga europeiska marknader växte 6 procent i fjol. Och nu har exporten till Asien kommit igång.

- Det är huvudsakligen försäljning till distributörer i Hong Kong och Kina plus lite till Taiwan. Försäljningen gäller alla våra produkter över hela linjen, säger vd Karl Kristian Bergman Jensen till beQuoted.

New Nordics produktsortiment spänner över ett flertal kategorier där de tre största (diet- och prediabetes, anti-åldrande och skönhet) tillsammans står för 70 procent av totalförsäljningen.

Vill växa i USA i lagom takt

Bolagets omsättningstillväxt under fjolåret förklaras huvudsakligen av utvecklingen i USA, där New Nordic vänt en tidigare problemtyngd verksamhet till tillväxt och vinst.

Karl Kristian Bergman Jensen menar att man bör ha en balanserad syn på potentialen i den amerikanska marknaden. Han räknar med en ”moderat, stadig tillväxt” för bolagets produkter.

- Konsumtionen av kosttillskott per capita är hög i USA och den totala marknaden är stor. Men det är också konkurrensen och många av de ledande leverantörerna ägs av stora läkemedelsföretag eller stora private equity-fonder. Att vara leverantör till den amerikanska marknaden är en naturlig del av att vara ett internationellt företag. Vi vill öka försäljningen i USA i en takt där vi kan hantera riskerna och vara lönsamma.

Samarbeten med grossister på agendan

Karl Kristian Bergman Jensen uppger att New Nordic nu inlett nära samarbeten med grossister till hälsokostfackhandeln i USA. Bolaget arbetar sedan tidigare med hälsokostkedjan GNC.

Samtidigt understryker han skillnaderna vad gäller utmaningar och potential mellan apoteks- och fackhandelsledet.

- Med tusentals enskilda butiker tar det vanligtvis många år att etablera sig signifikant inom hälsokosthandeln i USA. I apotekskedjorna är det snabbare men också dyrare att uppnå nationell distribution och försäljning. Men kraven på produktförsäljning och resultat är högre för att stanna kvar på hyllorna.

Räknar med tillväxt på alla marknader

Framgent räknar Karl Kristian Bergman Jensen med tillväxt på alla marknader där New Nordic är verksamt.  

- På kort sikt kommer USA att fortsätta att påverkas av marknadsinvesteringar och visa en relativt lägre vinst medan vi förväntar oss att andra, mer etablerade marknader i ökande grad kan bidra till ökad lönsamhet för bolaget i helhet, säger han till beQuoted.

 

Karl Kristian Bergman Jensen,  VD New Nordic.

Karl Kristian Bergman Jensen, VD New Nordic.

Hair Volume ingår i New Nordics växande skönhetssegment

Hair Volume ingår i New Nordics växande skönhetssegment

Dela

Rapporter

Evenemang

2020-12-04

Extra bolagsstämma

Extra bolagsstämma

2020-12-07

Aktiespararna Södertälje 2020

Presentation Aktiespararna Södertälje, 7 december. 


2020-12-08

Extra bolagsstämma

2020-12-09

Extra bolagsstämma

2020-12-11

Extra bolagsstämma

Notering på Nasdaq Stockholm

Nyemission
Sista dag för teckning.

2020-12-14

Extra bolagsstämma

2020-12-15

Extra bolagsstämma

Extra bolagsstämma

Företrädesemission
Sista dag för teckning.

Nyemission
Sista dag för teckning.

2020-12-16

Extra bolagsstämma

2020-12-17

Extra bolagsstämma

2020-12-18

Delårsrapport Q2 2020 / 2021

2020-12-22

Extra bolagsstämma

2020-12-29

Årsredovisning 2019-2020

Extra bolagsstämma

Beräknad notering på Nordic SME

Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Sturegatan 32
114 36 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted