redaktionellt

TargetEveryOne gör norsk storaffär och siktar globalt

TargetEveryOne förvärvar majoriteten i norska ViaNett och skapar därmed en nordisk aktör på marknadsföring via mobilen. Bolaget vill nå aktiva storkunder som efterfrågar mer avancerade tjänster med högre kundvärde.

Förvärvar norsk aktör med tunga referenser

ViaNett är en norsk aktör inom mobil marknadsföring, betalningar och kommunikation via SMS. Kunderna utgörs av företag och organisationer. Bland referenserna finns Norwegian, Nespresso och Rädda Barnen.

Tillämpningarna sträcker sig från kaffebeställningar eller påminnelsetjänster för återbesök hos tandläkaren till donationslösningar. ViaNett är i dagsläget marknadsledande på donationslösningar via mobil i Norge.

En affär med flera dimensioner

TargetEveryOnes förvärv av ViaNett kan ses både som ett led i den pågående konsolideringen av SMS-marknaden och som ett offensivt steg i att bygga kundbas och användande för TargetEveryOnes molnbaserade tjänst för mobil marknadsföring.

Marknaden för SMS-tjänster växer men är konkurrensutsatt där stora spelare med skalfördelar gynnas. Norska Oslo Axess-listade Link Mobility (kortnamn: LINK), ViaNetts huvudsakliga konkurrent, har genomfört ett flertal förvärv. Det senaste var PSWinCom, en aktör inom SMS-utskick och -betalningar.

Link Mobility-koncernen, med ett börsvärde på 290 miljoner norska kronor, omsatte 71 miljoner norska kronor i första kvartalet 2015. Periodens EBITDA-resultat uppgick till drygt 8 miljoner norska kronor.

Molntjänster med högre marginal och värdering

TargetEveryOnes målsättning är att öka marginalen och erbjuda ett högre kundvärde som särskiljer sig från SMS-konkurrenterna. Bruttomarginalen på TargetEveryOnes molntjänst uppges överstiga 50 procent, dubbelt så hög som ViaNetts motsvarande för renodlade SMS-utskick.

- Vi räknar med att dels växa befintlig affärsvolym, dels lyfta vår bruttomarginal då de här nya tjänsterna ger oss en unik konkurrensfördel, uppger Stian Laursen Skoglund, VD ViaNett.

Tillsammans med ViaNett är ambitionen att omedelbart nå hela ViaNetts kundbas med TargetEveryOnes tjänst.

Bolag inom renodlade SMS-utskick har låg bruttomarginal och lyckas TargetEveryOne lyfta marginalen på ViaNett med sin tjänst kan effekten bli påtaglig. En femprocentig bruttomarginalsökning skulle kunna ge 50 procents ökning av EBITDA-resultatet i ViaNetts affär.

TargetEveryOne förvärvar 57 procent av ViaNett för cirka 36 miljoner svenska kronor beroende på aktuell kurs. Köpeskillingen består av en kontant del på 9 miljoner norska kronor och 26,1 miljoner svenska kronor i form av ett skuldebrev som kvittas mot 25 procent ägande i TargetEveryOne.

Ledningen menar att om ViaNett värderas på samma villkor som Link Mobility så borde värdet på hela ViaNett vara i storleksordningen 100 miljoner norska kronor.

TargetEveryOnes internationella affär

TargetEveryOne uppger att de har kunder över hela världen och att det inte finns några direkta hinder att göra affärer som liknar den med ViaNett i andra marknader.

Bolaget kan även nå nya marknader via partnerskap och på så vis expandera internationellt. Dessutom säljs TargetEveryOne som en on-line tjänst globalt.

- Nordiska intäkter på över 100 miljoner kronor på god väg mot lönsamhet är början på vår resa. Kunder i över 85 länder har redan hittat vår tjänst och med molntjänstens globala skalbarhet har vi stora möjligheter att bli en ledande spelare, säger TargetEveryOnes vd Christoffer Andersson.

Värderingen för bolag med molntjänster är betydligt svårare att beräkna då återkommande högmarginalintäkter ofta ger större förväntansvärden bland investerare.

Närliggande bolag inom mjukvara för digital marknadsföring, som Mailchimp och Nasdaq-noterade Constant Contact (kortnamn: CTCT), har byggt stora globala kundbaser med växande intäkter och kundnytta.

Constant Contacts över 600 000 betalande kunder genererar 330 miljoner dollar i intäkter till 72 procents bruttomarginal och 18 procents EBITDA-marginal. Dit har TargetEveryOne lång väg men tjänsten och affärsmodellen är liknande.

Om TargetEveryone

Bransch: Teknik

Marknadsplats: Nasdaq First North Growth Market

TargetEveryOne erbjuder en molntjänst för interaktivitet, bilder och video i SMS-utskick.

TargetEveryOne erbjuder en molntjänst för interaktivitet, bilder och video i SMS-utskick.

Senast betalt

sedan

Marknadsvärde

Dela

Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted