redaktionellt KebNi

"ASTG når målen på enbart befintliga order"

Sedan nystarten med ASTG i början av året har C2SAT meddelat en rad produktlanseringar och ett flertal nya avtal. beQuoted har talat med ordförande Fredrik Nygren om utvecklingen.

Avtal och avrop har satt fart på orderingången

Sedan C2SATs nystart med Advanced Stabilized Technologies Group (ASTG) i början av året har antenntillverkaren presenterat flera nya antenner och nya avtal. Dessa, tillsammans med nya avrop på befintliga avtal, har gett en rejäl skjuts åt orderingången i C2SAT.

Bland produktnyheterna finns en Ku-bandsantenn, särskilt framtagen för militära tillämpningar, och bolagets hittills minsta Ku-bandsantenn med en reflektordiameter på bara en meter.

Affärerna i Israel igång

På avtalssidan märks bland annat ett avtal till spanska INDRA avseendes en X/Ka-bandsantenn och ytterligare affärer med IAI. C2SAT har sedan tidigare meddelat ett avtal till Israel Aerospace Industries (IAI). Under inledningen av året utnyttjade det israeliska bolaget sin första option inom det här avtalet.

- Det visar att de tycker om det vi gör och stärker också våra kort hos andra potentiella militära kunder, säger Fredrik Nygren som menar att avropet tillsammans med C2SATs nya status som godkänd leverantör till singaporeanska offshorevarvet Keppel Fels var höjdpunkterna i första halvåret.

- Man ska komma ihåg att Keppel Fels är ledande med 40 procent av världsmarknaden. Att vi godkänts ger oss möjlighet att vara med och bjuda på de projekt de har inom offshore där det behövs stabiliserade VSAT-antenner. Bättre tillgång till den här marknaden kan inte ett litet företag som vi få.

Hoppas på nytt leveransprojekt i andra halvåret

Fokus för andra halvåret ligger på att ta ytterligare ett utvecklingsprojekt, fortsätter Fredrik Nygren. Närmast till hands är att bolaget tar någon av sina förhandlingar med sydamerikanska partners i hamn, uppger han. Samtidigt hoppas han att en längre tids utveckling ska övergå i konkreta leveranser.

- Vi driver sedan några år ett projekt med en partner i Asien inom vilket vi utvecklat en kundspecifik Ku-bandsantenn. Nästa viktiga ”milestone” för projektet infaller i slutet av tredje kvartalet. Förhoppningen är att det därefter ska övergå till ett leveransprojekt. Det handlar om nyckelkomponenter och teknisk support men vi väntar oss att leveranserna pågår under en längre tid och kan därför få en betydande påverkan på vår försäljning.

Orderingång motiverade nya finansiella mål

Vid april månads utgång uppgick orderboken till 5 miljoner dollar, att jämföra med 0,9 miljoner dollar för ett år sedan. De senaste månadernas orderingång och vad bolaget kallar en gynnsam produktmix gjorde att ASTG i slutet av maj skruvade upp de finansiella målen.

De nya finansiella målen innebär att bolaget inom tre år ska uppnå en årsförsäljning om minst 150 miljoner kronor med en vinstmarginal på 10 procent samt positivt kassaflöde. Fredrik Nygren menar att bolaget kan nå de här målen på enbart befintliga order.

- Det räcker, under förutsättning att vi levererar i enlighet med de kontrakt vi har och att optioner utnyttjas och avrop görs löpande.

Mål ta två utvecklingsprojekt till i år

I samband med nystarten för C2SAT i vintras meddelade bolaget målsättningen att ta två nya utvecklingsprojekt under 2014, för att därefter utöka projektportföljen med två nya projekt per år framöver. Fredrik Nygren säger till beQuoted att den ambitionen kvarstår.

- Vi ska samtidigt se till att befintliga kunder utnyttjar de optioner och avrop som finns i redan befintliga kontrakt. Som vi tidigare meddelat innehåller orderboken avrop och optioner som försiktigt kan skattas till ett värde om cirka 330 miljoner kronor. Vi är dessutom i pågående förhandlingar med nya kunder i Asien, Europa och Sydamerika gällande projekt som har leverans under 2015 och 2016 där ordervärdena för de olika projekten sträcker sig från 1,5 upp till 8 miljoner dollar.

”I tredje kvartalet vänder kassaflödet”

ASTG rapporterade en omsättning på 9,8 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Periodens kassaflöde från den löpande verksamheten var emellertid noll. Fredrik Nygren berättar att det ursprungligen var tänkt att IAI skulle förskottsbetala för utvecklingsarbetena.

- De ansåg dock att vi inte var finansiellt starka nog då och ville därför ha bankgarantier om de betalade förskott för utvecklingen. Banken ville spärra 100 procent av garantin samt ha betalt för att göra detta. Därför blev det så att vi fått bära alla utvecklingskostnader själva men vi får tillbaka detta med råge när vi börjar leverera antenner. Det sker under tredje kvartalet i år, då vänder kassaflödet. I tredje kvartalet har vi dessutom leverans av tre stycken special C-bands antenner och där ser flödena ut på samma sätt.

Sista dag för teckning av optionerna den 13 juni

För att kickstarta det nya bolaget ASTG genomfördes en nyemission i slutet av januari. Erbjudandet, som omfattade 41 miljoner kronor, blev fulltecknat. Tillhörande teckningsoptioner går till inlösen den 13 juni. Om samtliga tecknas innebär det ytterligare 41 miljoner kronor till ASTG.

- Vi växer nu kraftigt och behovet av rörelsekapital ökar. Vi ska klara de order vi har, de optioner i avtalen som kan komma att utnyttjas och de nya avtal vi förhandlar om. Dessutom skulle organisationen må bra av att ha en buffert efter många tuffa år, avslutar Fredrik Nygren.

Om KebNi

Bransch: Teknik

Marknadsplats: Nasdaq First North Growth Market

ASTGs dotterbolag C2SAT utvecklar och säljer stabiliserade antenner för satellitkommunikation. Fokus ligger främst på marina applikationer.

ASTGs dotterbolag C2SAT utvecklar och säljer stabiliserade antenner för satellitkommunikation. Fokus ligger främst på marina applikationer.

ASTG når målen på enbart befintliga order

Senast betalt

sedan

Marknadsvärde

Dela
Rapporter

Artiklar

Evenemang

2021-11-30

Delårsrapport Q3 2021

Delårsrapport Q3 2021

Delårsrapport Q1

Delårsrapport Q3 2021

Delårsrapport Q3 2021

Delårsrapport Q3 2021

2021-12-01

Teckningsperiod
Teckningstiden inleds.

Stora Aktiedagen

Presentationen kommer att livesändas och kan följas på: www.aktiespararna.se/tv/live.


2021-12-02

Delårsrapport 1 augusti - 31 oktober 2021 (Q2)

Stora Aktiedagen

VD Torbjörn W. Larsson preseterar på Aktiespararnas event Stora Aktiedagen i Stockholm.
Ta del av presentationen live pa webben, via www.aktiespararna.se/tv/live


Stora Aktiedagen

Du hittar livesändningen på www.aktiespararna.se/tv/live. Dagen efter, publiceras presentationen på www.aktiespararna.se/tv/evenemang


2021-12-03

eCarExpo

Ferroamp deltar på Nordens största elbilsmässa eCarExpo i Göteborg. Mässan pågår mellan 2021-12-03 - 2021-12-05.


Extra bolagsstämma

2021-12-06

Nyemission

Teckningstiden inleds.


2021-12-07

ABGSC Investor Days

Slutar 2021-12-08


ABGSC Investor Days

Slutar 2021-12-08


ABGSC Investor Days

Slutar 2021-12-08


ABGSC Investor Days

Slutar 2021-12-08


2021-12-08

Extra bolagsstämma

Q&A

Medclair Invest bjuder in till verksamhetsuppdatering och frågestund med bolagets ledning. 


;

Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted