Zhoda Investments lämnar en operativ uppdatering

Inför dagens årsstämma lämnar Zhoda Investments ("Zhoda") en operativ uppdatering. Världens ekonomier stabiliseras och steg för steg har resande och restaurangnäringen börjat återgå till det normala, vilket ger väsentligt bättre marknadsvillkor för Zhodas verksamheter. Vinverksamheten redovisar en kraftigt ökad försäljning och dagens oljepris på över 70 dollar per fat ger gynnsamma förutsättningar för oljeverksamheten.

- Marknadsförutsättningarna för Zhodas investeringar har förbättrats avsevärt under 2021. Den starka tillväxten i vinverksamheten fortsätter och oljepriset har återhämtat sig rejält. Jag är övertygad om att vi under 2021 och framöver kommer att kunna skapa betydande värden för våra aktieägare, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Vinverksamheten

Zhodas vinverksamhet fortsätter att redovisa kraftig tillväxt. Försäljning under årets första sex månader har uppgått till 80 000 flaskor, vilket är i nivå med försäljning för alla tolv månader 2020 och en ökning med 280% jämfört med samma period föregående år.

Den lokala marknaden i Kroatien är bolagets primära eftersom lägre logistikkostnader, stark efterfrågan från besökare till landet och avsaknaden av alkoholskatt ger en god lönsamhet. Turistsäsongen håller nu på att starta upp, vilket är senare än vanligt, men å andra sidan förväntar sig Zhoda en längre eftersäsong jämfört med föregående år eftersom vaccinationsprogrammen har visat sig effektiva och det finns ett uppdämt behov att resa. Intäkterna från avsmakningsmenyer och gårdsförsäljningen på Testament Winery är väsentligt högre än vid samma tid föregående år.

Zhoda har till skillnad från många kroatiska vingårdar på relativt kort tid lyckats bygga upp en exportmarknad som står för en allt större andel av omsättningen. Ledtiderna i internationell försäljning är långa, men när kontrakt väl ingås kan en långsiktig försäljning uppnås, vilket är en viktig del i att kunna nå visionen om en försäljning på en miljon flaskor per år.

I vingården har rankorna precis börjat producera små grön druvkart som så småningom kommer att ge den nya årgången av babic och posip. Allt går enligt plan och Zhoda ser fram emot att få påbörja skörden i augusti.

Varumärkena The Dalmatian Dog, Testament och Merga Victa är nu etablerade på marknaden i Kroatien. Vinmakarna Juraj Sladic och Igor Radovanovic åtnjuter högsta respekt för hur de utvecklar vinmakandet på Dalmatiens druvor.

Zhodas vingårdar Testament Winery och Black Island Winery breddat produktportföljen genom att utveckla nya premiumviner som kommer att lanseras under året. Premiumvinerna kommer att säljas till högre priser och ge väsentligt högre marginaler.

I vinklubben Testament Vänner kan alla Sveriges vinälskare följa vinäventyret och resan mot att skapa Kroatiens bästa vin. Anmälan om medlemskap sker via testamentvanner.com.

Oljeverksamheten

Priset på brentolja har återhämtat sig under året och nått en för Zhoda hälsosam nivå. Priset har ökat från 50 till dagens 74 dollar per fat. Snittpriset hittills i år är 63 dollar jämfört med 42 föregående år. Prisstegringen är ett tecken på att råolja kommer att ha en fortsatt god efterfrågan när världsekonomierna nu stabiliseras.

Zhodas andel av produktionen under årets fem första månader uppgick till 51 000 fat, att jämföra med 67 000 fat samma period föregående år. Minskningen beror på att flera brunnar slutat producera olja av skäl som har att göra med brunn och utrustning snarare än själva reservoaren. Lelyaki är ett moget fält som kräver ständigt underhåll och under pandemin har fältoperatören inte lyckats säkra tillgång till utrustning och manskap i tillräcklig omfattning för att motverka den naturliga produktionsnedgången. Det är operatörens avsikt att under sommaren påbörja ett arbetsprogram bestående av att installation av nya pumpar, byte av elledningar och lagning av cementering för att återställa produktionsvolymerna.

För mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I kustregionen Dalmatien i Kroatien äger Zhoda två vingårdar - Testament Winery och Black Island Winery. Med lokala ekologiska druvor, landets bästa vinmakare och en tvåtusenårig vintradition är det Zhodas målsättning att skapa Kroatiens bästa vin och bli landets främsta exportör av kvalitetsviner. Visionen är att nå en produktion om en miljon flaskor per år. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524