Operativ uppdatering från vinverksamheten

Zhoda Investments ("Zhoda") lämnar en operativ uppdatering avseende vinverksamheten belägen i kustregionen Dalmatien i Kroatien. Pandemin i världen har minskat resandet och inneburit en lägre aktivitet i restaurangnäring. Bolagets har trots detta hittills i år sålt lika många flaskor som för helåret 2019. Det varma vädret med låg nederbörd har inneburit en lägre skörd än tidigare år, men kvaliteten på druvorna är mycket hög och 2020 bedöms kunna ge den bästa årgången i bolagets historia. Att Testaments viner nyligen belönades med flera ädla medaljer i världens största vintävling Decanter är ett fint erkännande för bolagets vinmakare.

Försäljning

Bolagets huvudmarknad, det kroatiska HORECA-segmentet (hotell, restaurang, café), påverkades under våren av reserestriktioner och väsentligt lägre aktivitet i restaurang- och hotellnäringen. Som exempel kan nämnas att i våras avbokade över tusen besökare till vingården sina vinprovningar på Testament Winery med tillhörande besök i butiken där bolaget bedriver gårdsförsäljning.

Trots dessa svåra marknadsförhållanden har bolagets säljstrategi visat sig vara framgångsrik. Försäljningen hittills i år uppgår till 45 000 flaskor, vilket motsvarar helårsförsäljning för 2019.

Bilburna besökare till Kroatien från närliggande länder ökade jämfört med tidigare i år, vilket delvis kompenserade för uteblivna resenärer med flyg och kryssningar från andra länder. Bilturismen innebar även högre aktivitet i Istrien och de norra och centrala delarna av Dalmatien (där Testament Winery ligger), och mindre i de klassiska sydliga destinationerna som Dubrovnik. Att bilburna besökare köper fler flaskor än flygresenärer har också påverkat försäljningen positivt.

Skörden 2020

Skörden 2020 uppgick totalt till 100 ton. Detta är i nivå med årgång 2017 och cirka hälften av föregående års skörd. Minskningen beror främst på en varm sommar med låg nederbörd. Årgång 2020 ger lagringsdugliga viner som har potential att bli den bästa i bolagets historia. Druvorna ger fin frukt och tanninstruktur samt en god balans mellan socker och syra. Testament Winerys läge på kalkstenskullar som sluttar ner mot Adriatiska havet har de senaste åren visat sig ge förstklassiga druvor oavsett väderförhållanden.

Eftersom Testaments 47-hektar stora vinodling främst innehåller röda druvor som ger viner som ska lagras några år kommer den lägre skörden inte att påverka intäkterna de närmaste åren. Bolaget har dessutom årgångarna 2018 och 2019 med stora skördar på lagring och dessa ska nå marknaden först.

Varumärke och medaljer i Decanter

Resultatet av bolagets satsning på att bygga varumärkena Testament och Merga Victa blir allt tydligare. Varumärkena står för högkvalitativa men ändå prisvärda viner med fokus på de lokala dalmatiska druvorna. Vinmakarna Juraj Sladic och Igor Radovanovic skriver ny vinhistoria genom att kombinera Dalmatiens tvåtusenåriga vintradition med modern vinmakning.

Detta har bland annat resulterat i fina utmärkelser i världens viktigaste vintävling Decanter World Wine Awards, se även separat pressmeddelande. Vinerna The Dalmatian Dog och Testament Posip tilldelades guldmedalj och Merga Victa en silvermedalj.

För mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I Dalmatien äger Zhoda vinproducenten Testament Winery med en 47 hektar ekologisk vingård med främst den röda lokala druvan babic. Zhoda äger också vineriet Black Island Winery på den dalmatiska ön Korcula som framställer vita kvalitetsviner på druvan posip under varumärket Merga Victa. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524