ICA Maxi Sundsvall först med vertikalodlade gurkor i butik med hjälp av Agtiras odlingssystem InStore

På torsdagen invigdes Food Tech-företaget Agtiras första odlingssystem inne i en butik. Först ut att erbjuda kunderna grönsaker som odlats inne i butiken är ICA Maxi Sundsvall.

"Med vårt system InStore är vi först i världen med att erbjuda vertikalodling av gurka inomhus direkt i butik", kommenterade en mycket nöjd Mattias Gemborg, Agtiras vd.

Det var många nyfikna besökare som samlades på torsdagseftermiddagen när det unika växthuset skulle invigas mitt inne i Sundsvalls stora handelsområde.

På den cirka 90 kvadratmeter stora ytan där ICA Maxi-butiken i Sundsvall tidigare haft ett minihus/lekland har Agtira det senaste året låtit bygga upp ett stort växthus. Här inne kommer det att odlas stora mängder gurka, året om. I stället för att skörda gurkor långt ifrån butiken, kommer man nu att skörda gurkorna på plats och direkt köra in dem i grönsaksavdelningen, där de säljs till kunder som vill ha fräscha och nyodlade grönsaker och örter, som basilika och koriander.

Tomas Emanuelz, som driver Maxi-butiken, talade entusiastiskt inför invigningsgästerna:

"Jag är övertygad om att det här är framtiden! Varför odla i andra länder och sen tvinga grönsakerna att vara med om alla dessa transporter? Det är fantastiskt roligt att vara först med detta! Jag vill att ICA Maxi Birsta ska tidigt på bollen när det gäller miljöfrämjande innovationer, så det här känns riktigt bra!"

Mattias Gemborg var också mycket glad över att Agtira kommit till den här milstolpen:

"Jag är enormt tacksam för att Tomas och ICA Maxi vågade satsa på Agtira - trots att det inte fanns en referensanläggning att visa upp. Ni såg i alla fall de praktiska, miljömässiga och ekonomiska fördelarna med Agtiras system - och jag kan lova er - ni kommer inte att ångra er!" förklarade Mattias Gemborg bland annat i sitt tal innan de båda förklarade anläggningen invigd.

Även Kjell Bergkvist, miljönämndens ordförande i Sundsvall, fanns på plats och hyllade satsningen på giftfria närodlade livsmedel, utan några transporter.

"Det här är en utveckling som ligger i tiden. Det här systemet har stor utvecklingspotential, som kommer att leda till att vår mat ger ett mindre klimatavtryck", förklarade han bland annat.

Det är Agtiras utvecklingsavdelning som sett till att man kan vertikalodla gurkorna med lyckat resultat. Med hjälp av AI, artificiell intelligens, får man exakt rätt mängd vatten och luftfuktighet, temperatur och ljus för att gurkorna ska växa. Med hjälp av AI kan man också se till att volymerna blir de rätta, med tanke på att kundernas behov varierar under året. Därmed kan också svinnet minimeras.

"Vi besitter en unik kompetens när det gäller vertikalodling och kan leverera ett färdigt system med minimal inverkan på miljön - med stor driftsäkerhet. Som första aktör i branschen erbjuder vi ett helhetskoncept som omfattar både anläggning, mjukvara och support", förklarade Mattias Gemborg.

Intresset för Agtiras sätt att odla nära kunderna har bara ökat det senaste året. Flera andra butiker är på gång att få växthus från Agtira installerade.

"Våra odlingssystem skapar ju förutsättningar för butiker att sälja hållbara produkter av högsta kvalitet i sina diskar bara timmar efter skörd - året runt. 'Härodlat' ligger i tiden", konstaterade Mattias Gemborg.

Som en del av Agtiras kunderbjudande har ICA Maxi Sundsvall också försetts med tre Agtira Herbs, höga skåp där stora mängder av örter, kryddor och sallad kommer att odlas. 

Agtira lanserar sitt nya örtskåp - Agtira Herbs

I samband med invigningen var det framför allt gurkor som stod i centrum: kunder och invigningsgäster bjöds på bland annat ICAs hemlagade och mycket uppskattade gurksorbet.

 

För mer information, vänligen kontakta:


Mattias Gemborg, VD
Telefon: 0702 65 44 00
e-post: [email protected]

Om Agtira AB

Agtira, med huvudkontor i Härnösand, erbjuder idag livsmedelskedjor, butiker och andra intressenter sitt upplägg FaaS (Farming as a Service). Det innebär att Agtira själva eller tillsammans med en tredje part investerar, uppför och sedan driftar sina odlingssystem för produktion av en rad olika grönsaker och fiskarter, medan butiken eller kedjan förbinder sig att köpa hela den producerade volymen över en viss avtalsslängd till på förhand fastställda priser. 

Gemensamt för Agtiras odlingssystem är att de producerar livsmedel med låg vattenförbrukning i slutna miljöer, utan utsläpp till närmiljön, behov av jordbruksmark eller solljus. Att man odlar intill butiken/kunderna innebär också att man minimerar behovet av transporter och att svinnet minskar.

Agtira AB är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet AGTIRA B. Bolagets mentor är Eminova Fondkommission AB,
+46 8-684 211 00.

Bifogade filer

1571753.pdf

Om Agtira

Prenumerera

Få löpande information från Agtira via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn AGTIRA-B ISIN-kod SE0008588354 Certified Adviser Partner Fondkommission AB