Testa vår nya webbplats och uppdaterade nyhetsrum för att ta del av aktuella nyheter, rapporter och mycket mer.

Agtira tecknar avsiktsförklaring med Minnesund Näringspark om etablering på den norska grönsaksmarknaden

Food tech-företaget Agtira AB är på väg mot ett viktigt avtal på den norska marknaden. Det är Agtira och Minnesund Näringspark AS som nu har tecknat en avsiktsförklaring, som innebär att Agtira ska bygga och drifta ett av sina växthussystem i Minnesund, några mil nordost om Oslo.

"Det här är ännu ett viktigt steg för Agtira. Vi har nu en tänkt placering för växthuset och en kund som är villig att bära kostnaderna för investeringen", kommenterar Christer Edblad, t f vd på Agtira.

I höstas meddelade Agtira att företaget för första gången var på väg mot sin första etablering utomlands, i Norge. Diskussionerna har sen dess tagit några steg framåt och nu står det klart att denna etablering kan komma att ske i Minnesund, i Eidsvoll kommun, vid södra änden av Norges största sjö, Mjösa.

Ännu så länge handlar det om en avsiktsförklaring, ett LOI (Letter of Intent), med Minnesund Näringspark AS. Tanken är att de fortsatta förhandlingarna ska leda fram till ett bindande avtal under det första halvåret 2023.

Avsikten är att Agtira därefter ska starta en omfattande produktion av gurka i Minnesund, som sen marknadsförs och distribueras av en norsk aktör inom frukt- och grönsaksbranschen.

"Agtira kommer att fortsätta att fokusera på det vi är bäst på, att utveckla teknologi och system för odling samt bygga växthus och sen ansvara för odlingen ända fram till skörd", betonar Christer Edblad.

Han är glad åt Agtira nu har ett tänkt markområde där växthuset ska kunna byggas och att man också har en finansiär som är beredd att lösa finansieringen

Marknaden för frukt och grönt i Norge regleras med importförbud en stor del av året.

"Det gör Agtiras teknologier extra intressanta, eftersom de innebär att vi skördar färska grönsaker varje dag, oavsett om det är januari eller augusti", kommenterar Christer Edblad.

"Vi är mycket glada över den här etableringen av en så stor och bra anläggning för livsmedelsproduktion i samarbete med starka och seriösa aktörer", kommenterar Amund Sandhoilt, vd för Minnesund Näringspark AS.

"Den här satsningen kommer att stärka Minnesund som ett lokalt nav och nationellt centrum för livsmedel. Tillsammans med Agtira kommer vi att etablera nya jobb och verksamheter i denna del av Eidsvolls kommun", tillägger han.

För mer information, vänligen kontakta:

Christer Edblad, vVD Agtira AB
Telefon: 070 26 11 039, e-post: [email protected]

Ole Røttereng, ledamot i styrelsen för Minnesund Näringspark AS

Telefon: +47 915 16 555, e-post: [email protected]

Högupplösta bilder, filmer, illustrationer finns att hämta på: agtira.com/se/pressmaterial/
Fria att använda i artiklar om Agtira AB.

Om Agtira AB

Agtira erbjuder livsmedelskedjor, butiker och andra intressenter sitt upplägg FaaS (Farming as a Service). Det innebär att Agtira själva eller tillsammans med en tredje part investerar, uppför och sedan driftar sina odlingssystem för produktion av en rad olika grönsaker och fiskarter, medan butiken eller kedjan förbinder sig att köpa hela den producerade volymen över en viss avtalsslängd till på förhand fastställda priser. 

Gemensamt för Agtiras odlingssystem är att de producerar livsmedel med låg vattenförbrukning i slutna miljöer, utan utsläpp till närmiljön, behov av jordbruksmark eller solljus. Att man odlar intill butiken/kunderna innebär också att man minimerar behovet av transporter och att svinnet minskar

Agtira AB är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet AGTIRA B. Bolagets mentor är Eminova Fondkommission AB,
+46 8-684 211 00.

Nerladdningsbara filer

Agtira AB har fått klartecken för avnotering på NMG Nordic SME

Agtira har erhållit beslut om avnotering av dess aktier från NGM Nordic SME villkorat av att listbytet till Nasdaq First North Growth Market slutgiltigt godkänns och offentliggör idag Bolagsbeskrivning.

Styrelsen i Agtira AB ("Agtira" eller "Bolaget") har, som offentliggjordes i pressmeddelande den 11 januari 2023, erhållit preliminärt godkännande från Nasdaq Stockholm AB ("Nasdaq") avseende upptagande till handel av dess aktier på Nasdaq First North Growth Market.


Agtira byter till Nasdaq FNGM den 30 januari

Nu står det klart att food tech-företaget Agtira byter handelsplats till Nasdaq First North Growth Market den 30 januari.

Genom bytet räknar Agtira med att kunna öka och förenkla tillgången till institutionellt kapital. Detta är viktigt, eftersom det finns ett mycket stort intresse för bolaget och man ser stora möjligheter till en stark och accelererad tillväxt.


Agtira tar hem order på över 100 miljoner när Greenfood köper all produktion från växthuset i Härnösand

Food tech-företaget Agtira har tecknat ett avtal med livsmedelskoncernen Greenfood som innebär att Greenfood köper hela produktionen av gurkor från Agtiras hållbara anläggning i Härnösand.

Avtalet, som löper över tre år, beräknas vara värt över 100 miljoner kronor för Agtira.


Agtiras världsunika växthus i Östersund invigt

Nu är Sveriges mest innovativa och spännande växthus invigt. Strax intill ICA Maxi i Östersund odlas numera både gurkor och tomater som säljs i grönsaksdisken direkt efter skörden. Senare i år kommer även lax att odlas i samma växthus, vilket gör anläggningen unik i världen.


Agtira erhåller villkorat godkännande för listbyte till Nasdaq First North Growth Market

Agtira AB ("Agtira" eller "Bolaget") har den 10 januari erhållit villkorat godkännande för upptagande till handel på Nasdaq First North Growth Market ("Nasdaq First North"). Listbytet bedöms kunna genomföras i slutet av januari 2023.


Markavtal tar Agtira ett stort steg närmare Umeå

Food tech-bolaget Agtira har tecknat ett markanvisningsavtal med Umeå kommun om en industritomt på Östra Ersboda. Här planerar Agtira att bygga en av sina unika anläggningar för inomhusodling av grönsaker för den lokala marknaden. 


Mattias Gemborg återvänder inte som VD för Agtira AB efter innevarande föräldraledighet

Food tech-företaget Agtira AB föräldralediga VD Mattias Gemborg har meddelat att han inte avser att återvända som VD för företaget efter avslutad föräldraledighet. En process för att rekrytera ny VD kommer att initieras.


Nu växer det gurka och tomater i Agtiras nya växthus alldeles intill ICA Maxi i Östersund

Food tech-företaget Agtiras etableringståg över Sverige fortsätter. I våras var det ICA Maxi Sundsvall som fick ett växthus inne i butiken och för någon vecka sedan kom de första gurkorna på plats inne i ICA Maxi-butiken i Skellefteå.
Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted