Northern CapSek Ventures portföljbolag Itatake satsar brett med unik spets på snabbväxande spelmarknad

Med det flerfaldigt prisbelönta spelet Gumslinger, med över tio miljoner nedladdningar, som flaggskepp i en portfölj av flera högkvalitativa "casualspel" växlar Northern CapSek Ventures AB:s ("CapSek") portföljbolag Itatake upp och satsar brett på en fortsatt snabbt växande mobilspelmarknad. Läs Emergers artikel om Itatake och intervju med vd Thomas Wedin.

Northern CapSek Ventures portföljbolag Itatake är en spelutvecklare av så kallade "casual" och "hypercasual" mobilspel. Bolaget når idag spelare över hela världen, med Kina som enda undantag. CapSeks ägarandel uppgår idag till 1,4%, men med det pågående förvärvet av Nordic Tech Fund CapSeks andel komma att öka till 10%.

  • Det har varit en lärorik och framgångsrik resa från när vi på allvar drog igång 2017. Vi har vuxit från fem till tio personer bara senaste året och har idag åtta spel i vår portfölj. Vår strategi har gått ut på att sprida äggen och satsa brett, men samtidigt ha unika och högkvalitativa spel som får användarna att komma tillbaka. Vi vill att de ska få en unik upplevelse och känna sig omhändertagna av oss, säger Thomas Wedin, vd på Itatake.

Just genren "casualspel" vänder sig till den breda allmänheten, där finns jättar som legat på topplistorna i över fem år med över 100 miljoner nedladdningar, så det gäller för en spelstudio att hitta sin egen nisch för att slå sig in på marknaden.

  • För oss har mycket handlat om att hålla en hög kvalitet samtidigt som vi satsat på att bygga ett community. Vi har idag över 165 000 följare på Instagram, och drygt 56 000 följare på TikTok. Vi har även etablerat goda relationer med både Apple och Google eftersom det är på deras plattformar vi finns, och det är viktigt att få bra exponering där. Exempelvis fick vi vara med i en acceleratorgrupp med Google, där vi var ett av 36 bolag som valdes ut av över 1500 sökande.

Idag är majoriteten av alla mobilspel gratis att ladda ned. Intäkterna kommer från köp som görs i spelet eller via annonsintäkter som antingen är frivilliga för att få belöningar, eller tvingande för att ta sig till nästa del i spelet. Itatake har prövat sig fram för att hitta den mest lönsamma strategin, där det blir en balansgång för att hitta hur mycket annonser man kan trycka på en spelare utan att förstöra spelupplevelsen.

  • Branschen är i regel väldigt driven av nyckeltal, och ett centralt sådant är User Acquisition Cost (UAC), alltså hur mycket det kostar i marknadsföring att förvärva en ny spelare. Eftersom vi vänder oss helt mot konsumenter får vi även in stora mängder data om hur spelarna beter sig. Hur ofta de återkommer och hur många köp de gör, säger Thomas Wedin.

Planen framåt är att bygga en bred portfölj med många spel, snarare än att fokusera på enstaka guldkorn, för att bli ett långsiktigt lönsamt bolag. Trots den breda strategin har Itatake valt att lägga lite extra fokus på storsäljaren Gumslinger, då konverteringsgraden (användare som genomför köp inuti spelet) ligger på 5-6%, vilket är jämförelsevis högt.

  • Efter framgångarna med spelen Rest in Pieces och Gumslinger har vi lärt oss väldigt mycket av vad som funkar och gör ett bra spel. Nu lägger vi 70% av vårt fokus på att ta tillvara alla våra erfarenheter i utvecklingen av vårt nästa spel, och 30% på att uppdatera vår befintliga portfölj, just för att konverteringsgraden ändå är så pass bra. Vi ska också bli ännu mer aggressiva i vår marknadsföring, vilket kommer göra återbetalningstiden för varje anskaffad kund längre på kort sikt, men förhoppningsvis leda till att vi kan bli en stor aktör med en bred spelportfölj som vi har som en vision om på några års sikt, säger Thomas Wedin.

För mer information, kontakta:

Henrik Jerner, VD Northern CapSek Ventures AB, telefon +46 76 108 65 44, e-post [email protected]

Om Northern CapSek Ventures AB

Northern CapSek Ventures AB (CapSek) är ett investmentbolag med säte i Göteborg och som investerar i tillväxtbolag, främst techbolag, med skalbara affärsmodeller. Målbolagen återfinns i södra och mellersta Sverige. Investeringar görs när affärsmodellen är bevisad och målbolaget tar in expansionskapital i en så kallad A-runda. Drivkrafter för målbolagens tillväxt är digitaliseringen av samhället, det kan vara verksamheter inom Software as a Service ("SaaS"), Internet of Things ("IoT"), Computer Gaming (datorspel) eller AI/Machine Learning ("AI/ML"). CapSek investerar i både onoterade och noterade bolag. Bolagets hemsida är https://capsek.se

Bolagets Mentor är Mangold Fondkommission AB som nås på [email protected] eller tel: 08-503 015 50.

Nerladdningsbara filer

Lovande tillskott efter förvärvet av Nordic Tech Funds portfölj

Med dagens tillträde fullbordas förvärvet av Nordic Tech Funds ("NTF") portfölj bestående av totalt tio bolag. Det innebär att Nordic CapSek Ventures ("CapSek") utökar sin portfölj med sex nya techbolag med skalbara affärsmodeller samtidigt som CapSek ökar sitt innehav i fyra befintliga positioner. Sammantaget tas därmed ett betydande steg mot CapSeks långsiktiga mål.


Nettoomsättningen ökade i snitt 14 procent för CapSeks portföljbolag under vinterhalvåret 2021/2022

Den genomsnittliga tillväxten för nettoomsättningen i Northern CapSek Ventures AB ("CapSek") portfölj, som under perioden bestod av totalt åtta bolag, uppgick till 14 procent. Fem av de åtta bolagen är onoterade och visade en genomsnittlig nettoomsättningstillväxt på 23 procent, samtidigt som de tre noterade innehaven visade en genomsnittlig minskning av nettoomsättningen på en procent, jämfört med samma period året innan. 


CapSek fullföljer förvärv av Nordic Tech Funds portfölj efter extramöte för innehavare av vinstandelsbevis

Måndagen den 20 juni 2022 hölls möte för innehavarna av vinstandelsbevis i Nordic Tech Fund AB (publ) ("NTF"), org.nr 559285-7477, i Göteborg. Vid mötet fattades beslut i enlighet med de förslag som presenterats i kallelsen till mötet. Därefter beslutade styrelsen i NTF samma dag om att genomföra en förtida inlösen per 30 juni, samt att acceptera betalning i nyemitterade CapSek-aktier, vilket då fullbordar Northern CapSek Ventures ("CapSeks") förvärv av Nordic Tech Funds portfölj.


Kommuniké från extra bolagsstämma i Northern CapSek Ventures AB

Vid extra bolagsstämma i Northern CapSek Ventures AB ("CapSek" eller "Bolaget") idag den 17 juni 2022 i Göteborg fattades i huvudsak följande beslut i enlighet med de förslag som presenterats i kallelsen till extra bolagsstämman och i styrelsens fullständiga förslag som hållits tillgängliga på Bolagets hemsida https://capsek.se.


Northern CapSek Ventures AB offentliggör utfallet för nyttjande av teckningsoptioner av serie TO 3

Northern CapSek Ventures AB ("CapSek" eller "Bolaget") meddelar idag, den 15 juni 2022, utfallet i nyttjande av teckningsoptioner av serie TO 3 ("Teckningsoptionerna"), vilka emitterades i samband med CapSeks företrädesemission i mars 2021. Under perioden 30 maj till och med den 13 juni 2022 hade innehavare av Teckningsoptioner möjligheten att teckna aktier genom nyttjande av Teckningsoptionerna. Totalt tecknades 1 400 aktier, genom utnyttjande av 1 400 Teckningsoptioner vilket motsvarar en nyttjandegrad om cirka 0,03 procent. CapSek tillförs därmed cirka 4,5 TSEK före emissionskostnader.


Mangold Insight släpper analys av Northern CapSek Ventures AB

Northern CapSek Ventures AB ("CapSek" eller "Bolaget") meddelar att Mangold Insight släpper analys av Bolaget.


Acceptperiod avslutad och CapSek har erhållit 82,68 procent acceptans från ägare av vinstandelsbevis som led i förvärv av Nordic Tech Funds portfölj

Som ett led i Northern CapSek Ventures ("CapSek" eller "Bolaget") avtal om att förvärva Nordic Tech Funds ("NTF") portfölj om 10 techbolag, som meddelandes 29 april 2022, har CapSek erhållit cirka 82,68 procent acceptans från samtliga innehavare av vinstandelsbevis i NTF. Acceptperioden avslutades 17 maj.


Northern CapSek Ventures AB offentliggör utnyttjandekursen för teckningsoptioner av serie TO 3

Northern CapSek Ventures AB ("CapSek" eller "Bolaget") har den 27 maj 2022, fastställt kursen för utnyttjande av teckningsoptioner av serie TO3 ("Teckningsoptionerna"). Nyttjandekursen uppgår till 3,25 SEK per ny aktie som tecknas genom utnyttjande av Teckningsoptionerna.


CapSek presenterar på Digitala Aktiekvällen 30 maj

Northern CapSek Ventures AB ("CapSek" eller "Bolaget") bjuder in dig som aktieägare, journalist och analytiker att ta del av CapSeks presentation på Aktiespararnas Digitala Aktiekväll 30 maj klockan 19. CapSeks vd Henrik Jerner tar upp vad den ökade turbulensen på finansmarknaden betyder för företaget, det pågående förvärvet av Nordic Tech Funds portfölj och dess innebörd samt framtidsplanerna. Dessutom ges en beskrivning av CapSeks strategi och affärsmodell.


CapSek medverkar i Småbolagspodden

Northern CapSek Ventures AB ("CapSek" eller "Bolaget") meddelar att bolaget medverkar i senaste avsnittet av Småbolagspodden


Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted