REGMAR

Länsstyrelsen i Västerbotten meddelar att Natura 2000 prövning behöver genomföras för slutlig bedömning av ansökan om bearbetningskoncession

Pressmeddelande Stockholm den 12 oktober 2020

Som tidigare meddelats har Nickel Mountain Resources AB (publ) ("Bolaget" eller "Nickel Mountain") via sitt svenska dotterbolag Vilhelmina Mineral AB (publ) ("Vilhelmina Mineral") tidigare ansökt om bearbetningskoncession inom undersökningstillstånden Levi K nr 1 och Stekenjokk K nr 1 i Vilhelmina kommun. Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare tillstyrkt att bearbetningskoncession meddelas för Levi K nr 1 som delvis är belägen i Jämtland.


Länsstyrelsen i Västerbotten har nu, efter omfattande kompletteringar från Vilhelmina Minerals sida, meddelat att en prövning enligt Natura 2000 behövs för bägge de ansökta bearbetningskoncessionerna innan en slutlig bedömning kan ske. Vilhelmina Mineral avser därför inkomma med en särskild MKB (miljökonsekvensbeskrivning) med avseende på de frågor som är relaterade till Natura 2000. Vilhelmina Mineral har förutsatt en prövning enligt Natura 2000 under tillståndsprocessen men bedömt att detta sannolikt skulle ske under miljötillståndsprövningen. Nu kommer denna prövning ske redan i samband med ansökan om bearbetningskoncession.

Bergsstaten, som är ansvarig myndighet och handlägger ansökan om bearbetningskoncession, har tidigare begärt att Vilhelmina Mineral skulle komplettera ansökan om bearbetningskoncession med uppgifter om verksamhetsperiod för den planerade verksamheten, uppgifter om transporter och dess effekter på rennäring som bedrivs i området, samt uppgifter om Natura 2000-området Vardo-, Laster- och Fjällfjällen.

Med avsikten att minimera påverkan på rennäringen har Vilhelmina Mineral arbetat fram ett förslag till brytning som innebär underjordsbrytning under vinterperioden november/december till april/maj. Dessutom avser Vilhelmina Mineral att utföra grovkrossning under jord inom undersökningsområdena med efterföljande transport av malm till Joma i Norge för anrikning och framställning av ett koppar- och zinkkoncentrat samt deponering av restprodukter. Efter inlämnade kompletteringar meddelade Länsstyrelsen i Västerbotten till Bergsstaten att ett samråd gällande Natura 2000 måste genomföras. Därför genomfördes under våren ett undersökningssamråd mellan Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina Mineral, varefter en samrådsrapport inlämnades.

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu beslutat att det behövs en Natura 2000-prövning för båda koncessionsområdena innan slutgiltigt ställningstagande gällande ansökta bearbetningskoncessioner kan ske. Vidare har Länsstyrelsen i Västerbotten gjort bedömningen att den samrådsrapport som skickades in efter undersökningsområdet håller omfattning och kvalitet som ett avgränsningssamråd. Länsstyrelsen anser därför att inlämnad samrådsrapport är att anse som avgränsningssamråd enligt 6 kap. 29 - 32 §§ miljöbalken, inom ramen för en specifik miljöbedömning.

Länsstyrelsen i Västerbotten anger för den fortsatta processen följande steg:

· Länsstyrelsens beslut i avgränsningssamrådet gällande vad ansökan och miljökonsekvensbeskrivning bör innehålla (det beslut som meddelats i detta pressmeddelande)

· Ansökan tillsammans med miljökonsekvensbeskrivning (enligt 6 kap 4 § 3,4 stycket miljöbalken) skickas in till Länsstyrelsen

· Länsstyrelsen godkänner MKB, direkt eller efter kompletteringar

· Länsstyrelsen prövar ärendet och beslutar om tillstånd kan medges samt beslutar i så fall om eventuella villkor

____________

Stockholm oktober 2020

Nickel Mountain Resources AB (publ)

Styrelsen

Offentliggörande av information

Denna information är insiderinformation som Nickel Mountain Resources AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 oktober 2020 kl. 8.40 CET.

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Hjorth, verkställande direktör, Nickel Mountain Resources AB (publ), tel. +46-725 38 25 25

Email: [email protected]

Ytterligare information om Bolaget

Nickel Mountain Resources är ett oberoende bolag verksamt inom gruvutveckling avseende koppar och zink samt prospektering av primärt olja, gas, nickel och guld.

Bolaget äger ca 95% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget Stekenjokk där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm. Enligt tidigare beräkning finns kvarvarande indikerad mineraltillgång om ca 7,4 miljoner ton med halter om 1,17 % Cu, 3,01 % Zn och 47 g/ton Ag (vid cut-off halt 0,9 % Cu). I Norge är Bolaget delägare i Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 producerades ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas innehålla ytterligare indikerad mineraltillgång om ca 5,7 miljoner ton med halter 1,55 % Cu och 0,82 % Zn (vid cut-off halt 0,8 % Cu).

Bolaget förvärvade under 2017 det cypriotiska bolaget Mezhlisa Resources Cyprus Ltd ("Mezhlisa"). Mezhlisa kontrollerar genom det ryska dotterbolaget OOO Bakcharneftegaz (BNG) prospekterings- och produktionslicens 71-1 i Tomskregionen i Ryssland. Mezhlisa är per idag registrerad som ägare av 72,3809 procent av BNG. Mezhlisa har därmed tillgång till det prospekterings- och utvärderingsprojekt som BNG förvärvade på publik auktion i augusti 2010, licens 71-1 "Ellej-Igajskoje" i Tomsk Oblast, Ryssland. Bolaget bedriver ett prospekteringsprogram av olja - och gastillgångar på licens 71-1 inom vilket Bolaget visat på en betydande potential.

Vidare äger Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är Europas största kända outvecklade nickeltillgång) och Orrbäcken samt guldprojekten Haveri i Finland samt Kattisavan i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK en mineraltillgång om ca 574 miljoner ton med halten 0,0174% nickel ("measured and indicated"). Den preliminära ekonomiska studie som SRK färdigställt förutser en produktion om 26 000 ton höggradigt nickelkoncentrat per år under 20 år, vilket skulle vara en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. Orrbäcken är en prospekteringslicens som bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Bolaget äger även guldprojektet Haveri som ligger i dotterbolaget Palmex Mineral AB, som 2014 genomförde via konsultbolaget SRK Consulting en s k Preliminary Economic Assessment (PEA). I denna rapport anges en beräkning om 1,56 miljoner oz. historisk antagen mineraltillgång i form av guldekvivalenter med halten 0,93 g/t guld.) Kattisavan bedöms främst ha potential som guldtillgång och ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden och Fäboliden samt Barsele.


Om Bluelake Mineral

Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.

Webbplats
www.bluelakemineral.se
Bransch
Basresurser

Prenumerera

Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn BLUE ISIN-kod SE0015382148

IR-Kontakt

Peter Hjorth VD [email protected] +46 (0)72-538 25 25