beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Ryktet om vår död är överdrivet" - VD (Arctic Gold) 
beQuoted nyhetsbrev 2012-06-14
"Ryktet om vår död är överdrivet"

Med anledning av Kautokeino kommunstyrelses beslut att inte behandla Arctic Golds modifierade planprogram för en guldgruva i Bidjovagge valde bolaget att stoppa nästan all verksamhet i området. beQuoted har talat med vd Lars-Åke Claesson som nu ska fokusera på den politiska debatten.

Avvisningen av ansökan gäller tills vidare

I slutet av april röstade Kautokeino kommunstyrelse med siffrorna 11 mot 8 för en avvisning av Arctic Golds ansökan att fastlägga ett planprogram för en återstartad guldgruva i Bidjovagge gruvfält.

Bolaget reviderade sitt planprogram och återvände till kommunstyrelsen drygt en månad senare. Då, i början av juni, valde kommunstyrelsen att inte ta ställning till den förnyade planen, varför det negativa beskedet från slutet av april står fast. Tills vidare.

Marknaden har reagerat mycket negativt på de här motgångarna. Aktien, som redan innan hade dragits ned i en bredare nedgång för prospekteringsbolag, har sedan det första avslaget backat från 3,70 kronor till under 2 kronor.

beQuoted: - När får vi se tillståndsärendets fortsättning?

- Enligt kommunordförandens uttalanden i media de senaste dagarna kommer vårt ärende att behandlas vid kommunens nästa officiella möte i slutet av september. Även företrädare för Høyre-partiet har sagt att vårt ärende ska behandlas på nytt. Det glädjer oss. Samtidigt ser vi ingen anledning att stressa fram ärendet. Det vi måste lyckas med är att bygga en opinion för gruvdriften, säger Lars-Åke Claesson.

beQuoted: - Kan tillståndsärendet få förnyad chans?

- Jag tror att vi kan få en rättvis behandling med den reviderade ansökan även om vi har fått avslag tidigare. Det vi hittills plöjt ned i form av utredningar och utvärderingar är inte bortkastat. Att vi har gjort en hel del av arbetet till en slutlig behandling är en tillgång i sig, enligt min mening.

beQuoted: - Du ska nu fokusera på politisk lobbyverksamhet i Nordnorge. Vad betyder det för övriga aktiviteter inom bolaget?

- Att vi stoppar allt som kostar pengar i form av borrning och konsekvensutredningar, undantaget det här politiska projektet.

beQuoted: - Hur ser du på bolagets uthållighet?

- Det beror ytterst på styrelsen och aktieägarna. Kräver de att vi avbryter den utstakade vägen så avbryter vi. Så länge de lyssnar på mig och jag säger att det finns vägar vidare i det här projektet så vill vi testa dessa vägar, förutsatt att det är rimlig ekonomi i att göra det.

beQuoted: - Tidigare i våras gav styrelsen klartecken för att gå vidare med en nyemission. Hur ser läget ut idag?

- Vi ska titta på det beslutet med nya ögon nu när styrelsen satt en ny färdväg. Jag ska ta fram en ny handlingsplan och då får vi se hur långt innevarande kassa räcker. Den planen blir mitt förslag till styrelsen för att ta ett nytt ställningstagande om hur vi ska lösa vidare finansieringen.

Lokalbo till styrelsen

Vid Arctic Golds årsstämma den 22 maj nyvaldes Johan Klement Kalstad som styrelsesuppleant. Därmed får bolaget en person med lokal förankring i Kautokeino. Johan Klement Kalstad är förste amanuens och docent vid Samiska högskolan och bosatt i Kautokeino sedan många år.

Lars-Åke Claesson ser det som helt avgörande att bolaget kan knyta till sig människor med god inblick i samhället och som förstår den lokala politikens spelregler. Arbetet med Bidjovagge ska gå vidare, i en form eller annan, säger han.

- Ryktet om vår död är överdrivet. Vi har inte gett upp hoppet. Vi tror så mycket på det här gruvprojektet att vi är beredda att gå långt. I det har jag min styrelses fulla stöd och mycket bra kampanda.

Johan Nygren
johan.nygren@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om Arctic Gold:
» Mångårig gruvchef till Arctic Golds styrelse
» Tillstånd säkrar fortsatt utveckling av Bidjovagge (Artic Gold)
» Arctic Golds Bidjovagge-projekt växer
» Arctic Gold mot sista borrkampanjen i Bidjovagge

 
Marknadsplats
First North


Lars-Åke Claesson,
VD Arctic Gold.
Arctic Gold har genomfört två borrprogram som delar i ett förberedelsearbete inför investeringsbeslut om återstart av Bidjovagge-gruvan i nordnorska Finnmarken.
Under 1970-talet opererade ett norskt gruvföretag i Bidjovagge. I mitten av 1980-talet återupptog finska Outokumpu produktionen i området. Bilden visar Outokumpus anrikningsverk som var i drift 1985 - 1991.
Nästa händelse
2012-08-20
Delårsrapport Q2 2012
Mer info
Läs mer på beQuoted
Besök bolagets webbplats
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
info@beQuoted.com
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig