REGMAR

Zhoda Investments ökar takten inom vinverksamheten

Zhoda Investments helägda dotterbolag Black Island Winery expanderar kraftigt med en produktionsökning på 75% efter skörden 2022.

  • Det är glädjande att se att marknadsstrategin för vinverksamheten har visat sig vara så framgångsrik att vi kan fortsätta att skala upp produktionen. Vi är rätt positionerade på marknaden. Det finns en stark efterfrågan på högkvalitativa viner gjorda på lokala dalmatiska druvor, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Produktionsökning med 75%

Zhoda Investments grundade Black Island Winery år 2018. Tillsammans med Testament Winery bildar de Zhodas vinverksamhet som är belägen i kustregionen Dalmatien i Kroatien.

Under skörden 2022 valde Black Island Winery att utöka produktion till 140 000 flaskor. Detta innebär en väsentlig ökning med 75% från 80 000 flaskor föregående år. Till skillnad från systervingården Testament Winery som äger en vinodling på 50 hektar, har Black Island Winery ingen egen vinodling och köper i stället samtliga druvor från lokala druvbönder, vilket ger en fullt skalbar verksamhet.

Hög efterfrågan och starkt varumärke

Bakgrunden till ökningen är den höga efterfrågan på vinerna som under året överstigit det vingården producerat. Under hösten 2022 har vingården behövt ransonera flaskor till kunderna i syfte att kunna säkerställa leveranser om än på en lägre nivå än vad kunderna efterfrågar. Den nya årgången 2022 beräknas vara färdig för marknaden i februari/mars 2023.

Black Island Winery har etablerat ett starkt varumärke och kontinuerligt stärkt sin marknadsposition. Huvudmarknaden är HORECA-segmentet (hotell, restaurang, café) i Kroatien. Kroatien är ett av de ursprungliga vinländerna med världens äldsta kontinuerligt odlade vinodling som är en del av Unescos världsarv.

Se filmen från skörden 2022

Se filmen från skörden 2022 genom denna länk https://youtube.com/shorts/ytXF-wbTcD4

Vinklubben Testament Vänner

I vinklubben Testament Vänner kan alla Sveriges vinälskare följa vinäventyret på Kroatiens första svenska vingård och resan mot att skapa Kroatiens bästa vin. Anmälan om kostnadsfritt medlemskap sker via www.testamentvanner.com.

För mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I kustregionen Dalmatien i Kroatien äger Zhoda två vingårdar - Testament Winery och Black Island Winery. Med lokala ekologiska druvor, landets bästa vinmakare och en tvåtusenårig vintradition är det Zhodas målsättning att skapa Kroatiens bästa vin och bli landets främsta exportör av kvalitetsviner. Visionen är att nå en produktion om en miljon flaskor per år. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.

Bifogade filer

Skorden-2022.jpg

Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524