Zhoda Investments lämnar operativ uppdatering från oljeverksamheten

Zhoda Investments ("Zhoda") lämnar en operativ uppdatering från oljeverksamheten i Ukraina.

- År 2020 har varit utmanande för oljebranschen med volatila och låga oljepriser. Men nu har vi tagit oss igenom det och det är mycket glädjande att oljepriset har stigit till en nivå där Zhodas oljeverksamhet åter kan visa god lönsamhet. Kostnaden för att producera råolja i Ukraina är lägre än i många andra oljeländer. Därtill är olja en mycket effektiv energikälla som kommer att ha en stark efterfrågan under decennier framöver. Trots den försiktighet som fortsatt råder en bit in i 2021 känner jag mig optimistisk inför oljeverksamhetens förmåga att leverera framtida vinster till vårt bolag, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Den pågående pandemin har haft stor påverkan på oljepriset. Det genomsnittliga priset på brentolja under 2020 uppgick till 42 dollar per fat, att jämföra med 64 dollar per fat året tidigare. Priset har dessutom varit volatilt med en bottennotering på 18 dollar per fat. Glädjande nog har oljepriset sedan dess stigit kraftigt först till en nivå på cirka 40 dollar under hösten för att sedan nå över 60 dollar i skrivande stund. Prisstegringen är ett tecken på att råolja kommer att ha en god efterfrågan när världsekonomierna nu stabiliseras i takt med att vaccinationsprogrammen genomförs.

Zhodas produktion under 2020 har varit relativt stabil och uppgick till 200 fat per dag att jämföra med 224 fat föregående år. Det är bolagets målsättning att öka produktionen, men till följd av de osäkra marknadsförutsättningarna har operatören av oljefältet under 2020 endast genomfört enklare underhållsarbeten och inte sådana som långsiktigt ökar produktionen. Givet en fortsatt stabilisering av oljepriset förbättras förutsättningarna för att genomföra mer omfattande investeringar för att öka produktionen.

Operatören har under 2020 sålt olja på de statliga auktionerna eller direkt till ett raffinaderi. För att minimera kreditrisker levererar operatören olja enbart mot förskottsbetalning. Effekterna av pandemin på den ukrainska ekonomin har varit omfattande. Som på alla mindre mogna marknader har det därför uppstått en brist på likviditet i näringslivet, vilket också skapat en prisdifferens där lokal olja prissatts med en rabatt mot brent-priset. Detta är något som visat sig även historiskt när oljepriset fallit, men rabatten har sedan successivt minskat och det lokala priset närmat sig brent-priset när det internationella oljepriset stabiliserat sig.

Oljeverksamhetens största kostnadspost är produktionsskatten på 31% av försäljningspriset på de statliga auktionerna. Eftersom denna till sin natur är en rörlig kostnad så minskar denna kostnadspost när oljepriset går ner och får på så sätt en dämpande effekt. Operatören har under året vidtagit effektiviseringsåtgärder i syfte att minska kostnaden för att lyfta, separera, bearbeta och transportera råolja. Dessa moment utförs av en tredje part och operatören är i slutfasen att förhandla ner dessa med cirka fem miljoner kronor på årsbasis.

Zhoda har under 2020 erhållit en utdelning från oljeverksamheten på drygt 1 miljon kronor.

Zhoda Investments äger via dotterbolag 45% av licensinnehavaren och operatören av oljefältet Lelyaki. Samtliga belopp och produktionstal ovan avser Zhodas fyrtiofem-procentiga ägarandel i operatören.

Årsredovisning

Zhoda Investments kommer att publicera årsredovisningen för 2020 senast tre veckor före årsstämman som beräknas hållas i juni.

For mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I kustregionen Dalmatien i Kroatien äger Zhoda två vingårdar - Testament Winery och Black Island Winery. Med lokala ekologiska druvor, landets bästa vinmakare och en tvåtusenårig vintradition är det Zhodas målsättning att skapa Kroatiens bästa vin och bli landets främsta exportör av kvalitetsviner. Visionen är att nå en produktion om en miljon flaskor per år. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524