Zhoda Investments lämnar operativ uppdatering

Inför dagens årsstämma lämnar Zhoda Investments ("Zhoda") en operativ uppdatering. Efter coronautbrottet tidigare i år vidtog bolaget snabbt åtgärder för att anpassa verksamheten till de nya marknadsförutsättningarna. Lägre oljepriser och reserestriktioner har påverkat olje- och vinverksamheternas omsättning och resultat men öppnar också för nya affärsmöjligheter.

Vinverksamheten

Kroatien är ett av de länderna inom EU med lägst antal smittade av coronaviruset. Landet tillåter sedan mitten av juni besökare från samtliga EU-länder. Restaurang- och hotellnäringen som var nedstängd under ett par månader har också öppnats.

Zhodas två vingårdar Testament Winery och Black Island Winery fortsätter sitt arbete med att bygga en produktportfölj och stärka sina varumärken. Första steget i försäljningsstrategin har varit att satsa på det lokala kroatiska HORECA-segmentet (hotell, restaurang, café). Med ett allt starkare varumärke, låga logistikkostnader samt avsaknaden av alkoholskatt är hemmamarknaden bolagets primära marknad. Bolagets viner säljs i över 200 av Kroatiens restauranger, varav ett par med stjärnor i Michelinguiden.

Redan under 2019 började bolaget att bearbeta detaljhandelssegmentet, det vill säga matvaruaffärer och vinbutiker. Detta har under 2020 delvis kompenserat för den lägre försäljningen inom HORECA på grund av coronaviruset. Särskilt glädjande är att bolagets viner numera säljs i över 100 affärer i var och en av de två rikstäckande kedjorna Konzum och Tommy.

Exporten till andra länder är en mindre men växande andel av försäljningen. Det är ett långsiktigt arbete att etablera ett nätverk av importörer och därför glädjande att försäljning nu sker till ett tiotal länder. I ett separat pressmeddelande har bolaget idag meddelat att det vunnit en offert som ger bolaget möjlighet att sälja sina viner på hyllan i 115 butiker inom Systembolaget. Tidigare har vinerna ingått i beställningssortimentet. Närvaron på hyllan kommer att leda till en väsentligt ökad försäljning i Sverige.

Bolaget har de två tidigare åren fördubblat försäljning av flaskor varje år. Försäljningen under årets första sex månader har uppgått till 21 000 flaskor, att jämföra med 45 000 flaskor för helåret 2020. Trots den avsevärt försämrade marknaden har bolaget under årets sex första månader sålt i princip hälften av volymen för tolv månader 2019.

Vinodlingen har utvecklats väl och bolagets vinmakare ser fram emot skörden senare i sommar.

Oljeverksamheten

Oljepriset har under 2020 var volatilt. Det genomsnittliga priset på Brentolja under årets första sex månader uppgick till 42 dollar per fat, att jämföra med 66 dollar per fat under föregående år. Glädjande är att oljepriset har ökat från bottennotering på 18 dollar och åtminstone tillsvidare stabiliserats på drygt 40 dollar per fat, en nivå där oljeoperatören med lönsamhet kan fortsätta att producera olja. Viktigt att notera är att operatörens största kostnadspost är en rörlig produktionsskatt direkt kopplad till oljepriset, som därmed dämpar intäktsbortfallet vid lägre oljepriser.

Produktion under årets första fem månader har varit stabil under året och uppgick till 203 fat per dag att jämföra med 238 fat samma period föregående år. Det är bolagets målsättning att öka produktionen, men under de senaste månaderna har operatören endast genomfört enklare underhållsarbeten och inte sådana som långsiktigt ökar produktionen.

Operatören har under året sålt olja på de statliga auktionerna eller direkt till ett raffinaderi. Spridningen av coronaviruset har varit relativt låg i Ukraina, men effekterna på ekonomin har ändå varit omfattande. Som på alla mindre mogna marknader har det därför uppstått en brist på likviditet i näringslivet. För att minimera kreditrisker levererar operatören olja enbart mot förskottsbetalning och detta har lett till att bolaget har ett ökat lagersaldo som en följd av den lägre likviditeten på marknaden. Långsiktigt ser bolaget ingen risk för avsättning av oljan på marknaden.

Nya investeringar

Zhoda utvärderar flera nya investeringsmöjligheter. Det nya marknadsklimatet påverkar förstås de flesta länder, branscher och bolag negativt, men det gör också att nya möjligheter uppstår.

For mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I Dalmatien äger Zhoda vinproducenten Testament Winery med en 47 hektar ekologisk vingård med främst den röda lokala druvan babic. Zhoda äger också vineriet Black Island Winery på den dalmatiska ön Korcula som framställer vita kvalitetsviner på druvan posip under varumärket Merga Victa. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524