Zhoda Investments lämnar en operativ uppdatering från vinverksamheten

Zhoda Investments ("Zhoda") lämnar en operativ uppdatering från vinverksamheten i kustregionen Dalmatien i Kroatien.

- Trots utmanande förutsättningar med begränsade möjligheter att resa inom Europa och en delvis nedstängd restaurangnäring har vinverksamheten tagit stora steg framåt. Under 2020 ökade vi försäljning av antalet flaskor med hela 80%. Vi har stärkt varumärket och etablerat nya försäljningskanaler. Vi har två av Kroatiens ledande vinmakare som skapar ekologiska viner av yppersta världsklass. Jag är övertygad om att vi nu skapar betydande värden för våra aktieägare inom vinverksamheten, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Fortsatt stark tillväxt

Under 2020 uppgick försäljningen av antalet flaskor till 82 000, vilket är en ökning med drygt 80% jämfört med 45 000 flaskor föregående år. Givet hur pandemin påverkat vinmarknaden får detta ses som en stor framgång. Bolaget förväntar sig att kunna behålla en stark tillväxt även under 2021.

Guldmedaljer i världens viktigaste vintävling

Vinerna The Dalmatian Dog 2016 och Testament Posip 2019 tilldelades guldmedaljer i Decanter World Wine Awards 2020, världens viktigaste vintävling. Det var första gången som ett vin på druvan babic någonsin vunnit denna ädla medalj. Detta visar att bolagets vinmakare Juraj Sladic och Igor Radovanovic är framgångsrika i målsättningen att skapa premiumviner på lokala ekologiska druvor som tilltalar den internationella vinvärlden.

Vinnare på Systembolaget

När Systembolaget skulle välja ett rött kroatiskt vin att ställa på hyllan i 115 butiker föll valet på The Dalmatian Dog. Totalt elva viner deltog i upphandling som genomfördes genom en blindprovning som genomfördes av tre representanter från Systembolaget. Vinet lanserades 1 december 2020 har gjort succé hos såväl vinälskare som vinjournalister. I upphandlingen uppskattades volymen på årsbasis till 16 000 flaskor, en försäljning som Testament nådde redan efter cirka två månader. Vinet är garanterat en plats i butik i minst 12 månader.

Lägre skörd av god kvalitet 2020

Testament Winery äger och driver en ekologisk vinodling på 50 hektar främst med rödvinsdruvan babic. Skörden 2020 uppgick till 100 ton. Detta är i nivå med den högkvalitativa årgången 2017 men betydligt lägre än 2018 och 2019 då den uppgick till 350 respektive 230 ton. Bolaget räknar med att skörden i genomsnitt över åren, beroende på väder och nederbörd, kommer att ligga på cirka 250 ton per år. Bedömningen är att årgången 2020 kan komma att ge de bästa vinerna i vingårdens historia.

Systervingården Black Island Winery som fokuserar på vitvinsdruvan posip äger ingen vinodling utan köper druvor från lokala bönder. Produktionen är därför fullt skalbar och kan höjas i takt med att efterfrågan på vinerna stiger.

Fler säljkanaler och internationell expansion

Ursprungligen såldes alla viner uteslutande inom det lokala kroatiska HORECA-segmentet (hotell, restaurang, café). Lägre logistikkostnader, stark efterfrågan hos besökare till landet samt avsaknaden av alkoholskatt gjorde denna hemmamarknad till den primära under de första åren. Det är bolagets strategi att steg för steg lägga till nya försäljningskanaler. Försäljningen inom detaljhandel, export och även lokalt på vingården står för en allt ökande andel.

Nytt vineri

Det är bolagets vision att nå en försäljning uppgående till en miljon flaskor. För att nå det målet förbereder Zhoda att bygga ett helt nytt vineri på Testament Winery. Under 2020 har bolaget slutfört ett arbete med Kroatiens ledande vinarkitekt för ritningar och design och även ansökt om bidrag på upp till 50% av investeringskostnaden från EU-fonder särskilt riktade mot Kroatiens vinindustri.

Utsikter

Det är bolagets bedömning att det pågående vaccinationsprogrammet kommer att tillåta ett stegvist öppnande av restaurangnäringen och skapa möjligheter för semesterresande till Kroatien. Fortsatt ökning av försäljning till det lokala kroatiska HORECA-segmentet är beroende av en sådan förbättring av pandemiläget inför sommaren 2021. Som tidigare nämnts har dock bolaget redan idag genom sin försäljningsstrategi ett minskat beroende mot detta segment i och med att detaljhandel och export står för en ökande andel av försäljningen.

Vinklubben Testament Vänner

I vinklubben Testament Vänner kan alla Sveriges vinälskare följa vinäventyret och resan mot att skapa Kroatiens bästa vin. Anmälan om medlemskap sker via testamentvanner.com.

Årsredovisning

Zhoda Investments kommer att publicera årsredovisningen för 2020 senast tre veckor före årsstämman som beräknas hållas i juni.

For mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I kustregionen Dalmatien i Kroatien äger Zhoda två vingårdar - Testament Winery och Black Island Winery. Med lokala ekologiska druvor, landets bästa vinmakare och en tvåtusenårig vintradition är det Zhodas målsättning att skapa Kroatiens bästa vin och bli landets främsta exportör av kvalitetsviner. Visionen är att nå en produktion om en miljon flaskor per år. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524