Unibaps SpaceCloud operativt i rymden efter lyckad uppsändning med SpaceX Falcon 9

Unibaps lösning för snabb dataanalys, lagring och kommunikation kallad SpaceCloud, är nu i bruk i rymden efter en lyckad uppsändning och initial drifttagningsfas. SpaceCloud sändes upp den 30 juni 2021 på D-Orbits Wild Ride ION mission tillsammans med 87 andra satelliter på en SpaceX Falcon 9 raket från Cape Canaveral.

ION-missionen är den första som har Unibaps SpaceCloud lösning ombord och är därmed först i världen med nyckelfunktioner för datahantering i rymden. Missionen har nu verifierat samtliga 22 förinstallerade innovativa applikationer som har utvecklats för att påvisa kommersiella fördelar av snabbare tillgång till kvalitativ information från rymden. Apparna är framtagna för att visa hur information kan skapas från globala data och ge en snabb lägesbild för exempelvis katastrofövervakning samt ge lägre kostnader för satellitkommunikation och dataöverföring till jorden.

- Vi startade Unibap med visionen att skapa förutsättningarna och ta en marknadsposition inom dataförädling i traditionellt utmanande men stora marknadssegment på jorden och i rymden. Jag är mycket glad att grunden i vår vision nu har förverkligats och att vi står redo att kunna erbjuda dataanalys direkt rymden. Under kommande månader kommer vi att genomföra utförligare systemtester och successivt ladda upp nya applikationer på SpaceCloud. Vi har nu öppnat möjligheten att ta betalt för tid och resursutnyttjande på satelliter, säger Fredrik Bruhn, Chief Evangelist och en av Unibaps grundare

ION WILD RIDE är först i världen att via SpaceCloud erbjuda kunder:

· datalagring, artificiell intelligens/maskininlärning, edge-beräkningar och datatjänstehantering med samma verktyg som används på jorden. Detta demonstreras bland annat av D-Orbits egna "Nebula" rymddatatjänst.

· enkel utveckling av egna applikationer och drifttagning av dessa i rymden

· processorer och mjukvara för artificiell intelligens från både AMD och Intel Movidius i samma system (bland annat första gången som Intel Movidius Myriad X chip används i rymden

· 256 GB datalagring och upp till 4 biljoner datorberäkningar per sekund (4 TFLOP)

· mycket avancerade dataanalysbibliotek för geospatiell information via ENVI®/IDL® från L3Harris Geospatial

· en standardiserad kommunikationslösning som gör det oerhört enkelt för app utvecklare att skicka ned information (vilket även är sättet som Unibap använt för att verifiera systemet under de första veckorna i rymden).

- Jag är oerhört stolt över vårt Team och våra samarbetspartner som genom hårt och dedikerat arbete gjort detta möjligt. Detta är en mycket viktig milstolpe för företaget att vi nu kan gå ut med informationen att systemet är driftsatt i rymden och fungerar till fullo. Denna bedrift befäster den digitala transformationen i rymden och varför vi är rätt partner för satellitintegratörer, satellitoperatörer och datormolnföretag på den nya rymdmarknaden. Vi ökar nu vår satsning för rymdapplikationer och söker ännu fler talanger att stärka våra team i Uppsala och Västerås, säger Anders Blomberg, VD

Fler viktiga appar skapade av Unibaps partners som testas av SpaceCloud listas nedan:

· V-Nova visar högkvalitativa videokomprimeringstekniker som ger radikala effektivitetsvinster. Den sänker överföringstiderna genom att ladda ner högkvalitativa lägre upplösningar av bilderna först.

· "Worldfloods", en applikation att identifiera översvämningar och skicka ner en översvämningskarta till räddningspersonal inom sekunder efter att bilder tagits med en satellit. Appen är utvecklad av Frontier Development Lab (FDL), i partnerskap med Trillium Technologies, University of Oxford och Europeiska rymdstyrelsen.

· ENEA tillsammans med Europeiska rymdstyrelsen visar bildkomprimeringsstandarden för hyperspektral information, CCSDS 123.0-B-2.

· Europeiska rymdstyrelsen visar bland annat robust komprimering av hälsodata enligt CCSDS 124 standarden samt vetenskapliga appar för att analysera solaktivitet och mängden strålningspartiklar i omgivningen.

· 12G Flight Systems visar SpaceCloud Services kompabilitet med den globalt gemensamma satellitkommunikationsstandarden CCSDS. Detta inkluderar CCSDS virtuella kanaler, CCSDS-paketkodning, synkronisering och säkerhet och European Cooperation for Space Standardization (ECSS) Packet Utilization Services (PUS).

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Blomberg

Verkställande Direktör

[email protected]

+46 73 821 37 79

Kort om Unibap

Unibap är ett högteknologiskt företag som vill automatisera och effektivisera industrin och rymdfart. Med smarta lösningar baserade på AI och robotik vill vi höja kvaliteten och öka produktiviteten för våra kunder samt eliminera farliga arbetsuppgifter som i dag utförs manuellt. Unibap arbetar för att ha en positiv inverkan på både samhälle och miljö. Bolagets kvalitetsledningssystem är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015. Bolaget är noterat vid Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök Bolagets hemsida unibap.com.

FNCA Sweden AB, +46 8-528 00 399, [email protected], är Bolagets Certified Adviser.

Unibap:s grundare, Fredrik och Karolina Bruhn, avyttrar delar av sitt innehav i Unibap AB (publ)

Unibap:s grundare Fredrik och Karolina Bruhn har onsdagen den 1 december 2021 avyttrat delar av sitt, genom bolaget Bruhnspace AB, innehav i Unibap AB (publ). Avyttringen har skett av privatekonomiska skäl, framför allt i syfte att göra en fastighetsaffär.


Unibap AB and Loft Orbital Technologies SAS to perform processing of payload data on-orbit

Unibap AB (publ) will deliver SpaceCloud iX5 solution to Loft Orbital Technologies SAS in France to demonstrate payload data processing capabilities during the YAM-5 mission set for launch in June of 2022. The companies are initiating a longer-term relation to provide intelligent processing on-orbit.Kommuniké från årsstämman i Unibap AB (publ)

Unibaps årsstämma hölls den 21 oktober 2021 via poströstning.


Unibap och D-Orbit utökar SpaceCloudsamarbetet med ytterligare en rymdmission

Unibap AB (publ), ett ledande NewSpace-företag inom data- och informationsbehandling, har tillsammans med rymdtransportföretaget D-Orbit som tidigare kommunicerats validerat SpaceCloud® ekosystemet i rymden. Företagen har tillsammans under hösten genomfört en serie av utökade valideringar och startat nya applikationer ombord på satelliten. Den genomförda rymdmissionen har lyckosamt påvisat att den affärsdrivande tjänsten, bara inom minuter, kan göra analys och skicka ner kundspecifik information. Företagen avser nu att ta SpaceCloud och D-Orbits "Nebula" rymdmolntjänst till kommersiell fas på en rymdmission i januari 2022.KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA

Aktieägarna i Unibap AB (publ), org. nr 556925-1134 ("Bolaget"), kallas härmed till årsstämma torsdagen den 21 oktober 2021. Mot bakgrund av risken för spridning av coronavirus och myndigheternas föreskrifter/råd om undvikande av sammankomster har styrelsen beslutat att bolagsstämman ska genomföras utan fysisk närvaro genom att aktieägare utövar sin rösträtt endast genom poströstning.


Unibaps SpaceCloud operativt i rymden efter lyckad uppsändning med SpaceX Falcon 9

Unibaps lösning för snabb dataanalys, lagring och kommunikation kallad SpaceCloud, är nu i bruk i rymden efter en lyckad uppsändning och initial drifttagningsfas. SpaceCloud sändes upp den 30 juni 2021 på D-Orbits Wild Ride ION mission tillsammans med 87 andra satelliter på en SpaceX Falcon 9 raket från Cape Canaveral.Unibap vinner order på en pilotinstallation hos Sandvik Materials Technology

Sandvik Materials Technology beställer en pilotinstallation för avsyning av rör för divisionen Tube i Sandvik. Unibap kommer att installera en kvalitetsavsyningsstation under hösten 2021 för att i nästa steg vidare utvärdera automatiserad avsyning med hjälp av AI.


Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted