Bokslutskommuniké 2017

FJÄRDE KVARTALET - SIFFROR FÖR Q4 2017 (Q4 2016)

  • Nettoomsättning 9,8 (13,9)
  • Hyresintäkterna för perioden 6,7 (11,3)
  • Driftnetto 4,1 (5,3)
  • Rörelseresultat -3,3 (-0,2)
  • Periodens resultat efter skatt -20,3 (-10,1)
  • Resultat per aktie: SEK -1,27 (-0,73)

Alla siffror anges i Mkr om inget annat anges (siffrorna inom parantes avser samma period föregående period)

HELÅRET 2017 (2016)

  • Nettoomsättning 46,2 (30,4)
  • Hyresintäkterna för perioden 35,2 (26,5)
  • Driftnettot 19,8 (14,5)
  • Rörelseresultat -1,9 (-3,4)
  • Periodens resultat efter skatt -99,4 (-14,8)
  • Eget kapital per 31 december 2017 66,3 (117,6)
  • Resultat per aktie -6,22 kronor (-1,06 kronor)

Eget kapital per aktie den 31 december 2017 0,30 kronor (8,44 kronor)

Koncernens fastighetsbestånd vid utgången av 2017 275,5 (447,7)

VD ord

Sista kvartalet 2017 har inneburit en utmaning för Real Holding men även ett skarpt test av bolagets reviderade strategi som den nya ledningen presenterade i september. Målet är att skapa ett lönsamt fastighetsbolag i tillväxt. För att komma dit krävs en renodling av portföljen med fokus på lönsamma kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter i tillväxtorter med diversifierat näringsliv samt en refinansiering av bolagets lån bättre villkor. Med dessa förändringar kan vi skapa ett välskött, välmående och tillväxtdrivet kommersiellt fastighetsbolag.

Refinansieringen av befintlig lånestock görs för att få en sund kapitalstruktur i bolaget. Real Holding har under kvartalet skapat betydande förutsättningar för en kommande tillväxtresa. Vad har vi då åstadkommit under Q4?

  • Bolagets egna förvaltningsbolag Sydfastgruppen har avyttrats i syfte att skapa ökat fokus och ökad lönsamhet.
  • Både den ekonomiska och den tekniska förvaltningen har samordnats vilket fr o m 2018 ger tydliga besparingar i förvaltningen.
  • Fastigheten i Örnsköldsvik som bolaget ej lyckades finansiera har förvärvats i sin helhet av pantinnehavaren.
  • Två större finansiella transaktioner, dels en företrädesemission riktad till alla ägare och dels en inlösen av preferensaktier i syfte att stärka det egna kapitalet, genomfördes.

Fastighetssektorn i allmänhet och bostadssektorn i synnerhet har under senhösten varit föremål för spekulation om övervär- dering och överexploateringar varför många har avvaktat investeringar i sektorn. Detta slår självfallet hårt mot alla bolag i branschen och framför allt mot de små fastighetsbolagen, så även Real Holding. Trots det tuffa läget i marknaden lyckades Real Holding få sin företrädesemission tecknad till 85% och även lösa in drygt 73% av preferensaktierna. Två betydande transaktioner som gör att vi står betydligt starkare inför 2018 än vi gjorde 2017.

Jag och den övriga ledningen i bolaget kommer fortsätta leverera på den fastslagna strategin, vi kommer fortsätta att renodla portföljen ytterligare men framförallt även påbörja vår tillväxtresa mot ett väsentligt större fastighetsvärde.

Sverige går fortsatt bra och den allmänna konjunkturen visar på en strak efterfrågan på kommersiella lokaler. Vi har en pipe-li- ne av nyuthyrningar och omförhandlingar. Parallellt med att utnyttja de gynnsamma marknadsförutsättningarna ska vi fokusera mer på våra kunder och utveckla de fastigheter vi har.

Vårt sikte är nu inställt på att vända vårt resultat genom att höja hyresintäkter och driftnetto i det befintliga fastighetsbeståndet och refinansiera delar av låneportföljen. Med vårt tydliga fokus på fastigheter i tillväxtorter har vi ett spännande år framför oss.

Stockholm 23 februari 2018 

Anna Weiner Jiffer
VD, Real Holding i Sverige AB (publ) 

Rapporten i sin helhet bifogas.

Denna information är sådan information som Real Holding i Sverige AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 23 februari 2018. 

Om Real Holding i Sverige AB (publ) 
Real Holding i Sverige AB (publ) s affärsidé är att förvärva och förvalta kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter i tillväxtorter med diversifierat näringsliv inom segmenten tillverkning, lättindustri, lager och logistik. Genom aktiv och långsiktig förvaltning med en riskjusterad belåning skapas ett stort förädlingsvärde. 

Största ägare i bolaget är Gremio Fastigheter AB, Kredrik Holding AB, TBS Yards AB och Bengt Linden AB. Eminova Fondkom- mission agerar som Bolagets mentor och Penser Fondkommission som Likviditetsgarant. Real Holdings aktier handlas på NGM Nordic MTF under kortnamnet REAL MTF B.


Om Real Fastigheter

Webbplats
www.realfastigheter.se
Bransch
Fastigheter

Prenumerera

Få löpande information från Real Fastigheter via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn REAL ISIN-kod SE0020679025

IR-Kontakt

Fredrik Högbom IR-kontakt [email protected] +46 70 556 56 70