PowerCell har fått en tysk avsiktsförklaring om att utveckla en bränslecellplattform tillsammans med partners i den tyska fordonsbranschen

Det ledande bränslecellsbolaget PowerCell Sweden AB (publ) har fått en icke- bindande avsiktsförklaring, från det tyska ministeriet för transport och digital infrastruktur, tillsammans med ett stort konsortium, i vilket bland andra BMW, Daimler, Ford och Volkswagen ingår. Företagen deltar i ett spjutspetsprojekt som det tyska programkontoret NOW finansierar för att utveckla en gemensam bränslecellstackplattform där PowerCell utvecklar bränslecellsstacken.

PowerCell har tillsammans med sina tyska partner BMW, DANA, Daimler, Ford, Freudenberg Performance Materials, Greenerity, NuCellSys, Umicore, Volkswagen och ZSW, skickat in en ansökan till de tyska myndigheterna om att utveckla och investera i industrialisering av en gemensam bränslecellsstack för applikationer inom fordonsindustrin, inom ramen för det gemensamma AutoStack-Industrie projektet (ASI). Projektet är planerat att genomföras i två faser, varav den totala budgeten för den första projektfasen består av 36 MEUR och där PowerCells andel uppskattas till cirka 5,3 MEUR under 29 månader.

Tyskland har avsatt avsevärda resurser för utveckling av bränslecells- och vätgasteknik. Det Nationella innovationsprogrammet för väte- och bränslecellsteknik (NIP) har nyligen gått in i en andra fas. Under perioden 2016-2019 investerar Tyskland 250 MEUR i programmet " Hydrogen and fuel cell technology 2016-2026".

PowerCell har, tillsammans med ledande tyska fordonstillverkare, komponentleverantörer och Centrum för sol- och vätgasforskning (ZSW), en unik position för att utveckla en standardiserad europeisk plattform för en bränslecellsstack som möjliggör utsläppsfria transporter. Plattformen kan användas i olika fordon och fordonsplattformar för att skapa skalfördelar och minska investeringskostnaderna för fordonstillverkare och komponentleverantörer. Plattformsstrategin kan skapa en betydande konkurrensfördel för de deltagande företagen, vilket underlättar kommersialiseringen av bränslecellsteknik inom fordonssektorn. Genom att skapa ett gemensamt konsortium, ökar de deltagande fordons- och komponenttillverkarnas möjlighet att snabbt leverera högkvalitativa och kostnadseffektiva produkter till marknaden.

-Det strategiska värdet av detta utvecklingsprojekt är betydande. Att PowerCell valdes som utvecklingspartner i ett så starkt konsortium visar hur långt vi har kommit. ASI är en förlängning av det tidigare AutoStack Core-projektet som PowerCell S3-bränslecellsstacken är baserad på. I det projektet kunde vi bevisa vår utmärkta kompetens och teknik, säger Per Wassén, VD för PowerCell Sweden AB.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Wassén
VD, PowerCell Sweden AB (publ)
Tel: +46 (31) 720 36 20
Email: [email protected]

Per Ekdunge
VD, PowerCell Germany GmbH Tel: +49 69 3085 5470
Email: [email protected]

Följ programkontoret NOW på Facebook: https://www.facebook.com/NOWGmbH

Denna information är insiderinformation som PowerCell Sweden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 29 juni 2017 kl. 09:00 CET.

Om PowerCell Sweden AB (publ)
PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer.

PowerCell har utvecklat ett modulsystem av bränslecellsplattformar, som drivs av ren miljövänligt producerad vätgas där enbart el, värme och vatten är utsläppen. Bränslecellerna är också designade för att klara reformerad vätgas från exempelvis biogas, naturgas, biodiesel eller standard diesel.

I det fall vätgasinfrastruktur saknas, så har PowerCell kombinerat sin ledande bränslecells- och reformerteknologi och utvecklat ett bränslecellssystem, PowerPac, som omvandlar standarddiesel, via vätgas, till el. Detta sker på ett energieffektivt och miljövänligt sätt, där utsläppen av kolmonoxid, kväveoxider och partiklar elimineras helt och koldioxiden kraftigt reduceras jämfört med en traditionell dieselmotor.

PowerCell Sweden AB (publ) är listat på First North vid Nasdaq Stockholm och är en industriell spin-out från Volvokoncernen. G&W Fondkommission är av Bolaget utsedd Certified Adviser för listningen vid Nasdaq First North Stockholm. Bland de största ägarna finns Midroc New Technology, Fouriertransform, Finindus och Volvo Group Venture Capital. För ytterligare information, vänligen besök: www.powercell.se

Om German Program Office NOW
Dess fullständiga namn är "National Organization for Hydrogen and Fuel Cell Technology". Mer information finns på www.now-gmbh.de

Om programmet Hydrogen and Fuel Cell Tehnololy 2016-2026
Programmet, vars officiella namn är "National Innovation Program Hydrogen and Fuel Cell Technology 2016- 2026", är implementerat och verkställt av NOW. Mer information finns på www.now-gmbh.de/de/nationales-innovationsprogramm/foerderprogramm

Om Auto-Stack Industrie
Projektet AutoStack-Industri (ASI) finansieras av det tyska förbundsministeriet för transport och digital infrastruktur inom ramen för det nationella innovationsprogrammet för väte- och bränslecellsteknik (NIP) med 21,3 miljoner EUR. NIP koordineras av National Organization for Hydrogen and Fuel Cell Technology (NOW). BMW, Daimler, DANA, Ford, Freudenberg Performance Materials, Greenerity, NuCellSys, Powercell Tyskland, Umicore, Volkswagen och ZSW / AMC är partners i projektet. ASI är det nya projekt som vi har ansökt till och som är detta pressmeddelande handlar om. Länk till projektet kommer att fastställas först efter formellt godkännande.

Om Autostack Core
Autostack Core är en europeiskt-finansierat utvecklingsprojekt och föregångaren till Auto-Stack Industrie. Mer information finns på www.zsw-bw.de/projekt/h2-und-brennstoffzellen/autostack-core-entwicklung-und-test-eines- 95-kw-brennstoffzellen-stacks.html


Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission