Agtira och ICA Maxi Skellefteå utökar det befintliga avtalet med flera miljoner kronor

I november tecknade Agtira AB ett avtal om att leverera en InStore-anläggning till ICA Maxi Skellefteå där tonvis av vertikalodlade gurkor kommer att produceras. Nu står det klart att Agtira även kommer att ansvara för örtodling inne i samma butik, en kompletterande order, som är värd upp till 2,3 miljoner kronor över sju år.

Enligt det nya avtalet kommer Agtira se till att ICA Maxi-butikens avdelning för Frukt och Grönt kan producera tusentals krukor med sallad och olika kryddor varje år.

Agtira kommer att starta denna örtodling i samband med att Agtiras system för gurkodling installeras i tornet ovanför entrén till stormarknaden i slutet av första halvåret 2022.

Både gurkodlingen och örtodlingen kommer att skötas av Agtira. ICA Maxi kommer enligt avtalet att köpa alla produkter som sen säljs direkt till stormarknadens kunder.

"Det känns väldigt bra att vi på ICA Maxi Skellefteå nu kan ta ytterligare ett stort steg mot självförsörjning på frukt och grönt, samt möjliggör för våra kunder att erbjuda "härodlat" av högsta kvalitet med lång hållbarhet. Den här modellen ligger verkligen i tiden, inga miljöbelastande transporter och kunderna kan till och med se gurkorna växa när dom går in i stormarknaden. Mer färskt än så här kan det inte bli", säger Åke Persson handlare på ICA Maxi Skellefteå

Det nya kontraktet om örtodling beräknas till cirka 2,3 miljoner, vilket gör att hela avtalet med ICA Maxi Skellefteå är värt cirka 6 miljoner kronor över sju år. Inom avtalet ryms även leveranser av lax från Agtiras anläggning i Härnösand.

"Vi räknar givetvis med att erfarenheterna av avtalet kommer att visa sig vara så positiva att de vill förlänga efter sju år, kanske till och med utöka samarbetet ytterligare", säger Mattias Gemborg, vd på Agtira.

Agtira, med säte i Härnösand, har tidigare under 2021 lanserat tre olika system för produktion av grönsaker och/eller fisk, i direkt anslutning till stormarknader. Så sent som den 14 december presenterades nyheten att Sveriges största ICA-butik, ICA Maxi Haninge, tecknat en avsiktsförklaring som syftar till att man ska installera systemet Agtira Greens. Målet är att butiken på sikt ska bli helt självförsörjande på gurkor och örter.

"Vi märker att intresset för Agtiras klimatsmarta härodlade lösningar bara ökar. Allt fler inser att något är fel när gurkorna måste transporteras från Spanien och laxen köras i långtradare från Norge. Vår affärsidé "Urban Farming" innebär att maten produceras i direkt anslutning till stormarknaden. Inga transporter och alltid lika färska produkter", summerar Mattias Gemborg.

Mer fakta om Agtiras system:

Agtiras system InStore är det första som erbjuder vertikalodling av gurka inomhus direkt i butik. Tekniken bygger på erfarenheterna från företagets befintliga anläggning i Härnösand, men har anpassats till mindre ytor i inomhusmiljö.

"Det innebär många fördelar att odla på detta vis, behovet av transporter elimineras helt, vattenförbrukningen blir väldigt låg och dessutom får butikerna längre hållbarhet på produkterna vilket i förlängningen minskar matsvinnet", förklarar Mattias Gemborg.

Systemet övervakas och styrs av Agtiras egenutvecklade mjukvara, kallad PICS.

"Tack vare mjukvaran kan vi optimera output och vi kan prognosticera skördar och optimera planering. Framtidens odling styrs av artificiell intelligens. Vi har en unik kompetens när det gäller inomhusodling av gurka och kan leverera ett färdigt system med minimal miljöpåverkan - och med stor driftsäkerhet. Vi är de första på marknaden som har ett helhetskoncept, där vi erbjuder anläggning, mjukvara och support för gurkodling inomhus", säger Mattias Gemborg.

Agtira har tidigare fått en beställning från ICA Maxi i Östersund som gäller en Agtira Complete-anläggning på 1 200 kvadratmeter. Detta blir en av världens största och första som i denna omfattning samproducerar grönsaker och lax i urban miljö. Det uppskattade ordervärdet för Agtira är cirka 38 miljoner kronor under 15 år. Den anläggningen beräknas vara klar efter sommaren 2022.

Det tredje systemet är Agtira Greens (som nu alltså planeras för ICA Maxi Haninge).

Under våren 2022 kommer Agtiras allra första kommersiella system för härodlade grönsaker att invigas. Det är ICA Maxi i Birsta utanför Sundsvall som beställt Agtiras InStore-system och som snart kommer att kunna förse sina kunder med stora mängder gurka och andra grönsaker som odlas på plats, utan några transporter.

Notera

Denna information är sådan som Agtira AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 21 december, kl. 09.45.

För mer information, vänligen kontakta:

Mattias Gemborg, VD
Telefon: 0702 654400, e-post: [email protected]

Åke Persson, ICA-handlare ICA Maxi Skellefteå

Telefon: 0910-438901, e-post: [email protected]

Högupplösta bilder, filmer, illustrationer finns att hämta på: agtira.com/se/pressmaterial/
Fria att använda i artiklar om Agtira AB.

Om Agtira AB

Agtira är ett forsknings- och utvecklingsföretag inom foodtechsektorn, som levererar system för hållbar livsmedelsproduktion till aktörer inom livsmedelsbranschen. Med smart akvaponi och artificiell intelligens omdefinierar vi begreppet närodlat. Vi är världsledande inom området akvaponi där vi utvecklar både odlingsmetoder och mjukvarustöd för odlingssystem för fisk och grönsaker i urbana miljöer.

Agtira AB är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet AGTIRA B. Bolagets mentor är Eminova Fondkommission AB,
+46 8-684 211 00.


Om Agtira

Prenumerera

Få löpande information från Agtira via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn AGTIRA-B ISIN-kod SE0008588354 Certified Adviser Partner Fondkommission AB