Delårsrapport Q3 2019

Solenergiföretaget Midsummer AB (publ) presenterar idag sin delårsrapport för det tredje kvartalet 2019. Midsummer uppvisar under niomånadersperioden en nettoomsättning på 155,6 miljoner kronor och ett rörelseresultat på -7,1 miljoner kronor. Bolaget har under det tredje kvartalet 2019 bland annat tecknat ett ramavtal med ryska teknikjätten Rusnano Group, samt stärkt sälj- och marknadsorganisationen med fokus på konsumentprodukten Midsummer Solar Roofs.

Midsummers nettoomsättning för det tredje kvartalet 2019 uppgick till 22,3 MSEK. Sammantaget för de första nio månaderna 2019 uppgick nettoomsättningen till 155,6 MSEK. Rörelseresultatet för koncernen det tredje kvartalet blev -18,1 MSEK och för perioden januari-september -7,1 MSEK.

I samband med halvårsrapporten 2019 ändrade Midsummer redovisningsprinciper från K3 till IFRS, vilket gör att principen för intäktsföring skiljer sig jämfört med tidigare finansiella rapporter. Omräknat till RFR 2 gjorde bolaget under de nio första månaderna 2018 ett rörelseresultat på +7,6 MSEK med en nettoomsättning på 109 MSEK, men detta är således inte direkt jämförbart med dagens siffror.

Midsummers VD Sven Lindström kommenterar:
"De gångna månaderna bjöd på ett fortsatt stort intresse för Midsummer och Midsummer Solar Roofs och vi jobbar vidare för att få fler maskinordrar på plats. Processen med dessa ordrar har dragit ut något på tiden, vilket resulterade i ett tredje kvartal med liten intäktsföring.

Under kvartalet tecknade vi ett ramavtal med Rusnano Group som ska ligga till grund för ett flertal nya fabriker i Ryssland. Intresset för våra lösningar med lätta och flexibla paneler är alltså fortsatt stort, men osäkerheter i omvärlden gör att investeringsbeslut för nya solcellsfabriker tar något längre tid än vanligt. Vi ser nu över hur vi kan utöka produktionskapaciteten av solpaneler ytterligare och arbetar vidare med försäljning av både maskiner och solpaneler.

Nya rekryteringar och ny produktionsanläggning

Under tredje kvartalet har vi stärkt sälj- och marknadsföringsorganisationen för främst Midsummer Solar Roofs. Här har vi verkligen en unik produkt med flexibla tunnfilmssolpaneler och integrerade solcellstak. Intresset för våra solpaneler är oerhört stort och nuvarande produktion är slutsåld t o m mars 2020. Produktionen av solpaneler till Benders startades i oktober.

Då vi vill undvika orimligt långa leveranstider för våra kunder rekryterar vi nu mer personal för att kunna köra fler skift i produktionsanläggningen. På sikt är målet, som tidigare meddelats med den gröna obligationen, att kunna köpa mer solpaneler av våra maskinkunder för att täcka behovet som säljavdelningen nu genererar.

I oktober invigde Sveriges förste astronaut, Christer Fuglesang, vårt nya laboratorium och nya produktionsanläggning. Christer Fuglesang höll en uppskattad föreläsning och den avancerade tillverkningslinan för solpaneler integrerade med olika takmaterial visades upp.

Sunflare
Sunflare har lanserat sin nya lösning för plåttak, kallat LiteMount på Solar Power International-mässan i september, samt ingått samarbete med S-5 som är marknadsledare när det gäller monteringsdetaljer på plåttak. Vidare har de fått ytterligare en ny kund i segmentet "pre-fabricated homes" och i detta fall en order till ett 3D-printat hus som skall förses med solpaneler. De har fått sin första order från den marina sektorn samt tre nya kunder i husbilssegmentet. De har även ingått samarbete för utveckling av en 40MW installation på en soptipp i Israel.

Fortsatt produktutveckling mot branschens lägsta koldioxidavtryck
Det är nu lite drygt 15 år sedan vi startade Midsummer, Sveriges enda producent av solceller. Köparna av solpaneler uppskattar vår kompetens och känner en trygghet i att vi även konstruerar maskinerna som tillverkar solcellerna. En mer svensk, närtillverkad produkt än vår är svår att finna i dagens globaliserade värld.

Vi har under dessa år stadigt ökat effekten på våra solceller och det arbetet fortsätter konstant. Senast annonserade vi en lite mer fyrkantig form på solcellen, vilket innebär mer effekt till samma tillverkningskostnad. Det innebär i sin tur en lägre kostnad per watt, men också ett ökat materialutnyttjande och en solcell som har ett koldioxidavtryck som endast är en femtedel av traditionella kiselpaneler med glas och aluminiumram. Vi arbetar även vidare med flera nya produktförbättringar och nya produkter som vi vet efterfrågas av våra nuvarande och framtida kunder."

Viktiga händelser juli - september 2019

· Midsummers gröna obligation noterades på Nasdaq.

· Ramavtal signerat med Rusnano.

· Midsummer förstärker sälj- och marknadsavdelningen för solpaneler och integreradesolcellstak.

Viktiga händelser efter periodens utgång:

· Midsummer inviger världsledande forsknings- och utvecklingsanläggning för solenergi.

Delårsrapporten finns att läsa i sin helhet på Midsummers IR-sida under Finansiella Rapporter.

För mer information kontakta:

Sven Lindström

VD, Midsummer

Epost: sven.lindstrom@midsummer.se

Telefon: +46-8-525 09 610

Om Midsummer
Midsummer är en ledande svensk utvecklare och leverantör av avancerade lösningar för produktion och installation av tunnfilmssolceller. Företagets erbjudande inkluderar utrustning för kostnadseffektiv tillverkning av tunnfilmssolceller samt byggintegrerade solceller (BIPV). Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller har ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra produktionsprocesser för solpaneler. Det unika DUO-systemet har tagit positionen som det mest spridda tillverkningsverktyget för flexibla CIGS-solceller i världen.

Midsummer utvecklar och säljer solpaneler direkt till slutmarknaden från egen produktion och via kontraktstillverkare. Det energiproducerande plåttaket Midsummer solar roofs levereras med integrerade solpaneler för enkel installation. Midsummers lätta, tunna och flexibla solpaneler ger ett estetiskt tilltalande solcellstak som även håller att gå på.

Midsummers teknik bygger på en snabb process för produktion av flexibla tunnfilmssolceller med sputtering av alla lager i solcellen i en obruten vakuumkedja. Bolagets aktie (MIDS) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. För mer information, vänligen besök: midsummer.se

VIKTIG INFORMATION
Denna information är sådan information som Midsummer AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 08:30 CET den 13 november 2019.

Midsummer publicerar årsredovisning för 2019

Midsummers årsredovisning för verksamhetsåret 2019 finns från och med idag tillgäglig på Midsummers hemsida samt bifogad till detta pressmeddelande.


Midsummer säljer första produktionslinan under ramavtalet med ryska Rusnano

Solenergiföretaget Midsummer har mottagit en ny order för en produktionslina från ryska Nanotechnology and Nanomaterials Center of the Republic of Mordovia. Ordern är den första inom ramavtalet med Rusnano Group som presenterades i september 2019. Ordervärdet för denna typ av produktionslina uppgår normalt till mellan 3,5 MUSD och 5 MUSD och även denna produktionslina ligger inom detta intervall.


Midsummer lanserar nya produktsidor för produkterna Wave och Slim

Solenergiföretaget Midsummer lanserar nya och användarvänliga produktsidor på midsummersolarroofs.se i syfte att tillgodose kundernas snabbt ökande intresse för moderna takprodukter med integrerade solpaneler. De nya produktsidorna innehåller detaljerad produktinformation som underlättar för kunden att göra ett bra val utifrån sin egen bostad.


Midsummer anställer Business Development Manager med fokus på europeiska marknaden

Solenergiföretaget Midsummer växlar upp arbetet med affärsutveckling och anställer Jarno Montella som Business Development Manager med fokus på Europeisk tillväxt. Jarno kommer senast från rollen som verkställande direktör på Hanergys Italienska dotterbolag.


Midsummer ABs bokslutskommuniké 2019

Solenergiföretaget Midsummer AB (publ) presenterar idag sin bokslutskommuniké för 2019. Nettoomsättningen för koncernen uppgick till 184,5 miljoner kronor med ett rörelseresultat på -23,1 miljoner kronor. Bolaget har under det fjärde kvartalet bland annat invigt en ny forsknings- och utvecklingsanläggning tillsammans med en ny produktionslina för integrerade solcellstak, mottagit ny order på två DUO-system från europeisk kund samt gjort en första installation av solpanelen Wave.


Osynliga solpaneler installerade på tak i Järfälla

Under december gjordes den första installationen av Midsummers och Benders solpaneler, Bender SunWave, på ett kedjehustak i Järfälla utanför Stockholm. "Vet man inte om det, går det inte att se att det är solpaneler på taket"Midsummer offentliggör finansiell kalender för redovisningsåret 2020

Midsummer har nu fastställt sin finansiella kalender för redovisningsåret 2020.


Ny maskinorder till Midsummer från europeisk kund

Solenergiföretaget Midsummer mottar ny order på två DUO-system från europeisk kund. Ordervärdet för två DUO-system uppgår normalt till mellan 7 MUSD och 10 MUSD. Denna order ligger inom detta intervall.


Midsummer receives new machine order from European customer

[Stockholm, Sweden, December 4, 2019.] Swedish solar energy technology leader Midsummer receives new order for two DUO systems from European customer. Normal order value for two DUO systems stretches from 7 MUSD to 10 MUSD. The current order value is within this range.


Valberedning utsedd inför Midsummers årsstämma 2020

Valberedningens ledamöter inför Midsummers årsstämma 2020 har nu utsetts. Årsstämman avses hållas i Järfälla den 4 juni 2020.


Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Sturegatan 32
114 36 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted