Lipigon Pharmaceuticals tillkännager samarbete för preklinisk validering av potentiell behandling av akut andnödssyndrom

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon"), tillkännager att bolaget har ingått ett samarbetsavtal med två akademiska institut för att studera bolagets läkemedelskandidat för akut andnödssyndrom som t. ex. kan uppstå till följd av lunginflammation vid covid-19 eller influensa. Avtalet har ingåtts med The Academic Respiratory Initiative for Pulmonary Health (TARIPH) vid Nanyang Technological University, Singapore och Shenzhen Institutes of Advanced Technology, Chinese Academy of Sciences.

(Detta är en sammanfattning av engelska pressmeddelandet " Lipigon Pharmaceuticals announces collaboration to study a potential novel treatment for COVID-19", 2020-09-22)

Samarbetet innefattar preklinisk validering av Lipigons läkemedelskandidat för behandling av akut andnödssyndrom (ARDS) som är en vanlig och dödlig åkomma i kombination med lunginflammation orsakad av covid-19 och andra infektionssjukdomar i lungorna.

"Det här är ett strategiskt viktigt samarbete som syftar till att testa Lipigons läkemedelskandidat för behandling av akut andnödssyndrom. Vi är stolta över att få möjlighet att arbeta tillsammans med ledande experter inom detta område. Vår målsättning är att samarbetet ska ge en snabbare väg till prekliniskt proof of concept i relevanta sjukdomsmodeller", berättar Stefan K Nilsson, VD för Lipigon.

Kandidaten kommer att testas i avancerade sjukdomsmodeller av Prof. Nguan Soon Tans forskningsgrupp vid NTUs Lee Kong Chian School of Medicine. Om studierna visar på effekt kan kandidaten direkt gå vidare till prekliniska säkerhetsstudier.

Kandidaten är ett RNA-läkemedel som ska påverka målproteinet ANGPTL4 genom s.k. antisensteknologi, vilket enkelt uttryckt innebär att man förändrar det sjukdomsframkallande målproteinet redan innan det bildats.

"Vår forskning på ANGPTL4-proteinets funktion vid akut lungskada har visat potential att använda ANGPTL4 som mål för bredspektrumbehandling av lunginflammation," berättar Prof.  Liang Li vid Shenzhen Institutes of Advanced Technology, Chinese Academy of Sciences.

Stefan K Nilsson tillägger:

"Prof. Soons laboratorium har visat att när proteinet ANGPTL4 minskar så blir också skadorna på lungorna mindre allvarliga och mindre varaktiga, vilket indikerar möjlighet till snabbare återhämtning. Akut andnödssyndrom dödar miljontals människor varje år och inte minst den pågående covid-19-pandemin har visat på stort medicinskt behov av nya behandlingar av infektioners följdskador i lungorna".

Stockholm 2020-09-22

Presskontakt

Stefan K Nilsson, VD för Lipigon

Mobil: +46 70-578 17 68

Mejl: [email protected] 

Webb: www.lipigon.se 

Om proteinet ANGPTL4 och akut andnödssyndrom (ARDS)

Lunginflammation dödar miljontals människor, vanligtvis genom att allvarlig inflammation orsakar skada på lungorna. ANGPTL4 är ett protein associerat med akut lungskada vid både viral och bakteriell lunginflammation; i huvudsak genom att det leder till sjuklig kärlnybildning och kärlläckage. Infektionssjukdom i lungorna kan leda till akut andnödssyndrom (ARDS) som är ett livshotande syndrom som kännetecknas av akut inflammation i kombination med andningssvikt. Patienter behandlas vanligtvis med syre och mekanisk andningshjälp på intensivvårdsavdelningar. Behandling av infektionen som orsakar ARDS är inte alltid möjligt så som vid covid-19. Det finns därför ett stort medicinskt behov av nya behandlingar för akut andnödssyndrom. 

Om Lipigon Pharmaceuticals AB

Lipigon utvecklar nya läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter, s.k. lipidrelaterade sjukdomar. Bolagets verksamhet bygger på över 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Lipigon fokuserar primärt på ovanliga sjukdomar som kan ge särläkemedelsstatus och på nischindikationer, men på sikt har Bolaget möjlighet att rikta sig mot bredare indikationer inom området, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Lipigons pipeline består av fyra aktiva projekt: RNA-läkemedlet Lipisense, inriktat mot förhöjda triglycerider; RNA-läkemedelsprojekt mot akut andnödssyndrom; ett genterapiprojekt för den sällsynta sjukdomen lipodystrofi tillsammans med Combigene AB (publ); och ett småmolekylsprojekt för dyslipidemi (allmänna blodfettsrubbningar) i samarbete med HitGen, Inc.

 


Om Lipigon

Webbplats
www.lipigon.se
Bransch
Sjukvård

Prenumerera

Få löpande information från Lipigon via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn LPGO ISIN-kod SE0015382072 Certified Adviser G&W Fondkommission

IR-Kontakt

Stefan K. Nilsson VD [email protected] +46 70 578 17 68