Lipigon får snabb patentprocess för Lipisense i USA

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon"), som utvecklar läkemedel mot sjukdomar orsakade av störningar i kroppens förmåga att hantera fetter, meddelade i dag att ansökan för patentet för Lipigons läkemedelskandidat Lipisense kommer att bli föremål för en prioriterad handläggning i USA. Det bekräftades av det amerikanska patentverket, US Patent and Trademark Office ("USPTO") den 18 februari 2022.

En snabb handläggning av patentansökan garanterar att sökanden får sin ansökan granskad och bedömd inom 12 månader, en process som annars kan ta flera år. Att få patentet beviljat tidigare än i den ordinarie processen är av högt värde för Lipigon och ses som en av de viktigaste förberedelserna inför avtalsdiskussioner.

Lipisense är en läkemedelskandidat för att behandla sjukdomar med onormalt höga nivåer av blodfetter, primärt triglycerider, och är med sin unika verkningsmekanism "first-in-class". Förhöjda triglycerider i blodet är en riskfaktor i flera sjukdomar och Lipisense har potential att normalisera triglyceridnivåerna. Patientpopulationen med okontrollerade höga triglyceridnivåer är en stor och heterogen grupp som omfattar såväl mindre patientgrupper med sällsynta genetiska störningar som stora patientgrupper såsom typ 2-diabetiker.

Vd Stefan K. Nilsson kommenterar:

"Detta är en viktig milstolpe på resan framåt för Lipigon och Lipisense, eftersom patent är ett viktigt delmål när man utvecklar ett nytt läkemedel. Att vi får en snabbare process för det amerikanska patentet innebär en betydande riskreducering och öppnar upp för tidiga affärsmöjligheter. Under hösten och vintern har vi observerat ett stort intresse för RNA-baserade läkemedel och noterat att ett flertal viktiga affärsuppgörelser har slutits."

Om Lipisense

Läkemedelskandidaten är av RNA-läkemedelstyp och förhindrar cellernas tillverkning av det sjukdomsfrämjande målproteinet ANGPTL4. Detta sker genom att proteinkodande RNA förstörs redan innan målproteinet hunnit bildas. Målproteinet har en stark genetisk koppling till skadliga blodfetter och relaterade sjukdomar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stefan K. Nilsson, VD, Lipigon
E-post: [email protected]
Telefon: 0705-78 17 68

Om Lipigon

Lipigon Pharmaceuticals AB utvecklar nya läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter, s.k. lipidrelaterade sjukdomar. Bolagets verksamhet bygger på över 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Lipigon fokuserar initialt på ovanliga sjukdomar som kan ge särläkemedelsstatus och på nischindikationer, men på sikt har bolaget möjlighet att rikta sig mot bredare indikationer inom området, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Lipigons pipeline består av fyra aktiva projekt: RNA-läkemedlet Lipisense, inriktat mot förhöjda triglycerider; RNA-läkemedelsprojekt mot akut andnödssyndrom; ett genterapiprojekt för den sällsynta sjukdomen lipodystrofi tillsammans med Combigene AB (publ) samt ett småmolekylsprojekt för dyslipidemi (allmänna blodfettsrubbningar) i samarbete med HitGen Inc. Läs mer på www.lipigon.se.

Bolagets aktie (LPGO) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: [email protected], telefon: 08-503 000 50.


Om Lipigon

Webbplats
www.lipigon.se
Bransch
Sjukvård

Prenumerera

Få löpande information från Lipigon via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn LPGO ISIN-kod SE0015382072 Certified Adviser G&W Fondkommission

IR-Kontakt

Stefan K. Nilsson VD [email protected] +46 70 578 17 68