Doseringsstart i fas I-studie för Lipigons blodfettssänkande läkemedelskandidat Lipisense

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon") har meddelat att bolagets läkemedelskandidat Lipisense på tisdagen för första gången har getts till människa. Doseringen skedde inom ramen för fas I-studien.

Lipisense är en läkemedelskandidat som är framtagen för att sänka blodfettet triglycerider hos patienter med kraftigt förhöjda nivåer genom att förhindra produktionen av proteinet ANGPTL4 i levern. Det primära syftet med fas I-studien är att dokumentera kandidatens säkerhetsprofil, farmakokinetiska egenskaper och samtidigt utvärdera den farmakodynamiska effekten via explorativa biomarkörer.

 "Det känns både högtidligt och väldigt roligt att vi i dag tar det viktigaste steget hittills i bolagets historia - att vi startar första kliniska studien med Lipisense som för första gången ges till en människa. Nu ser vi med spänd förväntan fram emot hösten eftersom vi har goda förhoppningar om att redan då få de första värdehöjande resultaten", säger Stefan K. Nilsson, vd för Lipigon.

De sista prekliniska studierna av Lipisense gick i mål under 2021. Sammantaget visade de att Lipisense har en god säkerhetsprofil. Nu går läkemedelskandidaten alltså in i klinisk fas för att testas på människor.

"Normalt syftar fas I endast till att bestämma dos och undersöka hur väl läkemedelskandidaten tolereras av människor. När det gäller Lipisense tror vi dessutom att vi kommer att kunna utläsa behandlingseffekter, till exempel på blodfetter, något som normalt inte kan göras förrän i en senare fas. Detta innebär att risken i det fortsatta utvecklingsarbetet minimeras", säger Stefan K. Nilsson.

Preliminära sammanfattande data väntas under det första halvåret 2023.

Det är en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie av enstaka stigande doser (single ascending dose, SAD) och multipla stigande doser (multiple ascending doses, MAD).

SAD-delen inkluderar 20 friska deltagare indelade i fyra grupper där det primära målet är att utvärdera säkerhet och tolerabilitet efter en injektion av Lipisense eller placebo. Fyra olika dosnivåer av Lipsense kommer att testas till att börja med.

MAD-delen inkluderar 24 friska studiedeltagare där det primära målet är att utvärdera säkerhet och tolerabilitet efter fyra doser Lipisense vid tre olika dosnivåer eller placebo. Det sekundära målet är att utvärdera den triglyceridsänkande effekten.

Om Lipisense

Lipigons läkemedelskandidat Lipisense är av RNA-läkemedelstyp och förhindrar cellernas tillverkning av det sjukdomsfrämjande målproteinet ANGPTL4. Detta sker genom att proteinkodande RNA förstörs redan innan målproteinet hunnit bildas. Målproteinet har en stark genetisk koppling till skadliga blodfetter och relaterade sjukdomar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stefan K. Nilsson, VD, Lipigon
E-post: [email protected]
Telefon: 0705-78 17 68

Om Lipigon

Lipigon Pharmaceuticals AB utvecklar nya läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter, s.k. lipidrelaterade sjukdomar. Bolagets verksamhet bygger på över 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Lipigon fokuserar initialt på ovanliga sjukdomar som kan ge särläkemedelsstatus och på nischindikationer, men på sikt har bolaget möjlighet att rikta sig mot bredare indikationer inom området, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Lipigons pipeline består av fyra aktiva projekt: RNA-läkemedlet Lipisense, inriktat mot förhöjda triglycerider; RNA-läkemedelsprojekt mot akut andnödssyndrom; ett genterapiprojekt för den sällsynta sjukdomen lipodystrofi tillsammans med Combigene AB (publ) samt ett småmolekylsprojekt för dyslipidemi (allmänna blodfettsrubbningar) i samarbete med HitGen Inc. Läs mer på www.lipigon.se.

Bolagets aktie (LPGO) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: [email protected], telefon: 08-503 000 50.


Om Lipigon

Webbplats
www.lipigon.se
Bransch
Sjukvård

Prenumerera

Få löpande information från Lipigon via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn LPGO ISIN-kod SE0015382072 Certified Adviser G&W Fondkommission

IR-Kontakt

Stefan K. Nilsson VD [email protected] +46 70 578 17 68