REGMAR

FIREFLY AB (PUBL) KVARTALSRAPPORT JANUARI - MARS 2023

REKORDHÖG ORDERINGÅNG - STARKT KASSAFLÖDE

Finansiell utveckling koncernen
Januari - mars 2023
Orderingången uppgick till 122,6 mkr (100,9 mkr, en ökning med 21 %)
Orderstocken uppgick vid periodens slut till 131,2 mkr (98,0 mkr, en ökning med 34 %)
Omsättningen uppgick till 95,2 mkr (85,1 mkr, en ökning med 12 %)
Rörelseresultatet uppgick till 8,1 mkr (10,1 mkr, en minskning med 20 %)
Resultat per aktie blev 1,12 kr (1,35 kr, en minskning med 17 %)

Viktiga händelser under första kvartalet
Styrelsen meddelade att den kommer föreslå årsstämman 2023 att utdelning till aktieägarna betalas med 3,00 kr (2,50 kr) per aktie för verksamhetsåret 2022.

VD har ordet
Fireflys orderingång för det första kvartalet var den högsta någonsin och innebar en tillväxt med drygt 20 % jämfört med samma period föregående år. Marknadsföringen av våra produkter och tjänster underlättas av att mässor och fysiska kundbesök nu kan genomföras utan störningar vilket också medfört att vår försäljning av service och reservdelar har återvänt till normala nivåer.

Orderingången har varit jämnt fördelad mellan olika geografiska marknader och kundsegment. Återvinnings- och livsmedels-industrin fortsätter att växa snabbt och kunder inom trä-bearbetning har passat på att investera efter de senaste årens goda lönsamhetsutveckling. Producenter av mjukpapper, hygienprodukter och board visar stabil efterfrågan. Firefly har alltså en gynnsam situation vad gäller riskspridning och efterfrågan på olika marknader och jag noterar också att förfrågningsvolymerna från potentiella kunder ökar i snabbare takt än på länge.

Rörelseresultatet uppvisar en marginell försämring jämfört med föregående år. Detta är helt och hållet en effekt av att vi inte kunnat leverera och fakturera i samma takt som order har kommit in. Orderboken har därför ökat med mer än 25 mkr under kvartalet. Vissa leveranser försenas fortfarande på grund av komponentbrist hos oss medan andra försenas på grund av fördröjningar i kundernas projekt. Tillgången på komponenter förbättras dock kontinuerligt och borde under andra halvåret vara relativt stabilt. Detta skapar bättre förutsättningar för ett jämnare förhållande mellan orderingång och fakturering och därmed, förutsatt fortsatt tillväxt, en positiv utveckling av resultat och lönsamhet.

Tack vare den starka faktureringen under avslutningen av 2022 så förbättrades kassaflödet för årets första kvartal med 28 mkr. Förbättringen har uppnåtts utan att vi har behövt reducera lagernivåerna av kritiska komponenter vilket bygger trovärdighet och tillit gentemot våra kunder. Likvida medel uppgick vid kvartalets slut till 54 mkr vilket med marginal överträffar bolagets finansiella mål om att de minst ska utgöra ett belopp som uppgår till 10% av en årsomsättning.

En begränsande faktor vi har att hantera är möjligheten att rekrytera kompetent personal och växa organisationen i en takt som matchar marknadsmöjligheterna. Situationen har förbättrats något under de senaste månaderna men det är fortsatt en utmaning att i Sverige hitta medarbetare som har rätt kompetens och i tillägg är villiga att resa många veckor varje år. Det blir därför ännu viktigare att i framtiden etablera fler försäljnings- och serviceorganisationer på de olika geografiska marknader där Firefly är verksamt, så som vi de senaste åren gjort i Polen och Italien.

Stabila marknader, växande förfrågningsvolymer, en stark balansräkning och en ökad takt i rekrytering och organisationsförstärkning innebär sammantaget ett bra utgångsläge inför resten av året.

Lennart Jansson, VD

Risker och känsligheter
Bolagets väsentliga riskfaktorer inkluderar finansiella risker, omvärldsrisker och interna risker, vilka finns beskrivna i årsredovisningen för verksamhetsåret 2022. Inga ytterligare risker eller känslighetsfaktorer bedöms föreligga på balansdagen.

Redovisningsprinciper
Bolaget redovisar i enlighet med BFNAR 2012:1, Årsredovisning och koncernredovisning (K3). Koncernen består av moderbolaget Firefly AB och de helägda dotterbolagen Firefly Poland Sp. z o.o. och Firefly Italy S.l.r. Denna rapport har ej varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Finansiella mål
Tillväxt: Firefly ska uppnå en genomsnittlig omsättningstillväxt om minst 15 % under perioden 2021 - 2025.

Lönsamhet: Firefly ska uppnå en varaktig rörelsemarginal (EBIT) över en konjunkturcykel på omkring 15 % vid utgången av 2025.

Nettokassa: Fireflys nettokassa (likvida medel med avdrag för räntebärande skulder) ska i normalfallet uppgå till ett belopp som minst är lika med 10 % av omsättningen.

Utdelning: Firefly ska sträva efter att till aktieägarna utdela ett belopp som uppgår till 2/3 av resultatet efter skatt.

Informationstillfällen
Bolaget kommer att avge följande rapporter:

Delårsrapport kvartal 2 2023                               23 augusti 2023
Delårsrapport kvartal 3 2023                               10 november 2023
Bokslutskommuniké 2023                                    21 februari 2024

Årsstämma                                                                24 april 2023 kl. 16.00

Stockholm den 24 april 2023

FIREFLY AB (publ)

Styrelsen och Verkställande direktör

Rapporten finns på http://firefly.se/en/investor-relations/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market och Mangold Fondkommission AB är bolagets Certified Adviser.

Denna information är sådan information som Firefly AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 24 april 2023 kl. 8.00. 

För ytterligare information hänvisas till VD Lennart Jansson, tfn 070-591 96 76

Firefly är en global aktör som erbjuder innovativa brandskyddslösningar baserade på högkvalitativa egenutvecklade produkter och tjänster till kunder inom industri och infrasystem. Bolaget har sedan 1973 gedigen erfarenhet av att leverera system till ledande processindustrier runt om i världen. Firefly levererar kundanpassade system och komponenter, som övervakar industriella tillverkningsprocesser inom bland annat träbearbetning, mjukpapper, livsmedel, biobränsle samt processer i värmekraftverk och återvinningsindustrin. Firefly har system för övervakning av infrastruktur, såsom tunnelbanor,   tåg-, väg- och kabeltunnlar. Firefly har sedan 2021 helägda dotterbolag i Polen, Firefly Poland Sp. z o.o. och i Italien, Firefly Italy S.l.r. Fireflys aktie är noterad på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet FIRE och bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB.


Om Firefly

Firefly är ett svenskt brandsäkerhetsföretag som utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska system, vilka upptäcker och minimerar risken för bränder och dammexplosioner. 

Webbplats
www.firefly.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från Firefly via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn FIRE ISIN-kod SE0000395428 Certified Adviser Mangold