Eolus Vind AB delårsrapport 1 december 2018 - 28 februari 2019

Verksamhetsårets andra kvartal 1 december 2018 - 28 februari 2019

  • Nettoomsättningen uppgick till 370,2 (139,4) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till 25,9 (30,0) MSEK. Resultat före skatt uppgick till 31,2 (27,8) MSEK. Periodens resultat efter skatt uppgick till 38,7 (35,9) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 1,55 (1,44) SEK per aktie.
  • Under perioden togs 3 (2) nya vindkraftverk med en total effekt om 10,8 (4,4) MW i drift.
  • Under perioden överlämnades motsvarande 3,0 (3,1) vindkraftverk med en total effekt om 10,8 (6,8) MW till kunder.
  • Vid periodens utgång omfattade koncernens förvaltningsverksamhet 421 (350) MW.
  • Under perioden uppgick elproduktionen från koncernens vindkraftverk till 3,1 (9,3) GWh med en genomsnittlig intäkt på 632 (437) SEK/MWh.
  • I januari 2019 färdigställdes och överlämnades vindpark Anneberg (11 MW) i Tidaholms kommun till KGAL. Anneberg blev den första vindparken i Sverige att driftsättas med Vestas V136 vindkraftverk.

VD har ordet

I januari överlämnade Eolus vindpark Anneberg till KGAL. Vindparken består av tre Vestas V136 3,6 MW vindkraftverk och är den första parken i Sverige som driftsätts med den aktuella modellen. Projektet kan tjäna som en god illustration över den snabba tekniska utvecklingen i vindkraftsbranschen. Både produktion per verk och svept yta per verk är dubbelt så stor som för de modeller som vi ursprungligen planerade projektet för när det initierades. Verk med 136 meters rotor innebär att bladen sveper över en yta på cirka 14 500 m2. För de 71 verk som vi har kvar att etablera under 2019 i Kråktorpet, Nylandsbergen och Sötterfällan innebär det att våra anläggningar kommer att skörda förnybar energi ur en yta som är större än 100 hektar! Den snabba tekniska utvecklingen är en av anledningarna till den höga utbyggnadstakten av vindkraften i Sverige. Enligt branschföreningen Svensk Vindenergis senaste prognos beräknas elproduktionen från svensk vindkraft komma att fördubblas till 2021 jämfört med 2018.

Tillsammans med utbyggnaden i Norge innebär det att målsättningarna i det svensk-norska elcertifikatsystemet kommer att nås långt tidigare än 2030. Min förhoppning är att politiker och myndigheter nu tar ansvar och säkerställer en avveckling av elcertifikatsystemet som återskapar förtroendet för systemet hos både investerare och konsumenter.

Eolus och vindkraftsbranschen är redo att leverera. Fortsatt utbyggnad kommer att ske även när elcertifikatsystemets mål har nåtts i och med de kostnadsreduktioner per producerad MWh som uppnåtts de senaste åren.

Eolus har för närvarande 109 vindkraftverk med en total effekt om 428 MW under etablering. Stort fokus och mycket kraft läggs på att etablera dessa projekt med hög kvalitet och att överlämna anläggningarna i tid till våra kunder. För projekten Kråktorpet och Nylandsbergen har montage av vindkraftverken just påbörjats.

Utöver pågående byggnationer arbetar vi med att optimera 400 MW-projektet Öyfjellet i Norge. Upphandling av vindkraftverk och entreprenader pågår. Parallellt pågår försäljningsprocessen. Byggstart sker under 2019 och anläggningen beräknas vara driftsatt före utgången av 2021.

Inom vår amerikanska verksamhet pågår bland annat upphandling av vindkraftverk och entreprenader till projektet Wind Wall i Kalifornien. Projektet beräknas kunna tas i drift sommaren 2020.

Eolus försäljning av vindkraftsanläggningar sker främst i Euro. Säkring av valuta-fluktuationer görs därför bland annat genom valutaterminer. Utestående valuta-terminer värderas till marknadsvärde i varje bokslut. På grund av försvagning av den svenska kronan gentemot euron har det andra kvartalets rörelseresultat påverkats negativt med 26 MSEK.

Som ett led i vår kunds finansiering av projektet Kråktorpet har Eolus överlåtit turbin-leveransavtalet till kunden. Det innebär att denna del inte kommer att redovisas över Eolus resultaträkning, varför såväl omsättning och projektkostnader förväntas minska med 1 040 MSEK. Förväntat resultat i absoluta tal från projektet påverkas dock inte av överlåtelsen. Eftersom kunden gör betalningar för turbinleveranserna direkt till turbinleverantören innebär det vidare att även redovisad orderstock har minskats med samma belopp.

Från och med den 1 september 2018 tillämpar Eolus intäktsredovisning enligt IFRS 15. Det innebär att intäkter, projektkostnader och resultat för entreprenadkontrakt redovisas successivt baserat på projektens färdigställandegrad. Ackumulerat per den 28 februari 2019 har nettoomsättning och rörelseresultat påverkats positivt med 251 MSEK respektive 32 MSEK jämfört med tidigare redovisningsprincip. Den förändrade redovisningsprincipen innebär en jämnare fördelning av intäkter och resultat över tiden för Eolus.

Eolus har en stark finansiell ställning, en högkvalitativ projektportfölj och medarbetare med hög kompetens, vilket gör oss väl rustade att bidra i den fortsatta omställningen av energisystemet på samtliga marknader där vi verkar.

Hässleholm 2019-04-24

Per Witalisson
Verkställande direktör

För ytterligare information kontakta:

Per Witalisson, VD, telefon +46 (0)10-199 88 02
Catharina Persson, CFO, telefon +46 (0)10 199 88 17
Johan Hammarqvist, kommunikationschef, telefon +46 (0)10-199 88 10

Denna information är sådan information som Eolus Vind AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom kommunikationschef Johan Hammarqvists försorg, för offentliggörande den 25 april 2019 kl. 08.30 CET.

Kort om Eolus
Eolus Vind är en av Nordens ledande projektörer av vindkraftsanläggningar. Eolus skapar värden i alla led inom ramen för projektutveckling och drift av vindkraftsanläggningar och erbjuder såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt i Norden och Baltikum. Sedan starten 1990 har Eolus medverkat vid uppförandet av mer än 540 av de cirka 3 600 vindkraftverk som idag finns i Sverige. Totalt förvaltar Eolus driftorganisation över 400 MW åt kunder.

Eolus Vind AB har cirka 11 000 aktieägare. Eolus B-aktie handlas på Nasdaq Stockholm Small Cap.

För mer information om Eolus, besök gärna www.eolusvind.com


Om Eolus Vind

Eolus ska skapa värden i alla led inom ramen för projektering, etablering och drift av anläggningar för förnybar energi samt energilagring och erbjuda såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt.

Webbplats
www.eolusvind.com
Bransch
Konstruktion och material

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn EOLU-B ISIN-kod SE0007075056