Beslut vid årsstämman i Eolus Vind AB den 19 maj 2021

Hässleholm den 19 maj 2021

Eolus Vind AB:s årsstämma 2021 avhölls idag onsdagen den 19 maj. Mot bakgrund av den pågående coronapandemin och i syfte att minska risken för smittspridning hölls stämman genom poströstning, utan möjlighet till fysiskt deltagande, med stöd av tillfälliga lagregler.

Årsstämman fastställde framlagda resultat- och balansräkningar liksom framlagd ersättningsrapport samt beviljade ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna och verkställande direktören. Härutöver fattades följande huvudsakliga beslut.

I enlighet med styrelsens förslag fastställde årsstämman utdelningen för det förlängda räkenskapsåret 2019/2020 till 2,00 kronor per aktie med fredagen den 21 maj 2021 som avstämningsdag.

Sigrun Hjelmqvist, Hans Johansson, Jan Johansson, Hans Linnarson, Bodil Rosvall Jönsson samt Hans-Göran Stennert omvaldes till styrelseledamöter och Hans-Göran Stennert omvaldes som styrelsens ordförande. Registrerade revisionsbolaget PricewaterhouseCoopers AB omvaldes till revisor med auktoriserade revisorn Eva Carlsvi som huvudansvarig revisor.

Arvode till styrelsen beslutades utgå med 450 000 kronor till styrelseordföranden och med 225 000 kronor vardera till övriga styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget. Arvode för arbete i revisionsutskottet ska utgå med 60 000 kronor till revisionsutskottets ordförande och med 30 000 kronor till övriga ledamöter som inte är anställda i bolaget. Arvode för arbete i ersättningsutskottet ska utgå med 15 000 kronor till ledamöter som inte är anställda i bolaget. Vidare beslutades det att ett retroaktivt styrelsearvode ska utgå med 125 000 kronor till styrelseordföranden och 58 000 kronor till övriga styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget. Det retroaktiva arvodet är baserat pro rata på den tillkommande tid som styrelsens mandatperiod förlängts till följd av omläggningen av bolagets räkenskapsår under 2020.

I enlighet med förslag från valberedningen fastställde stämman instruktioner för utseende av valberedningen och valberedningens arbete.

Stämman beslutade vidare om nya riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare i enlighet med styrelsens förslag, vilka i huvudsak motsvarar de riktlinjer som antogs av årsstämman 2020, med de huvudsakliga justeringarna att rörlig kontantersättning för VD högst ska uppgå till fem månadslöner (tidigare fyra månadslöner), att rörlig kontantersättning som mäts under flera år ska kunna ge ledande befattningshavare rätt till ytterligare visst högsta antal månadslöner och att kriterierna för rörlig ersättning justeras så att den relativa viktningen avseende vissa finansiella mål tas bort.

Stämman beslutade också att införa ett långsiktigt aktiesparprogram som innebär att samtliga anställda inom Eolus kan välja att av eventuell intjänad rörlig kontantersättning avseende räkenskapsåret 2021 förvärva aktier i Eolus för ett belopp motsvarande maximalt en månadslön. Under förutsättning att deltagaren behåller samtliga förvärvade aktier och fortsatt är anställd i Eolus-koncernen tre år efter förvärvet, ersätter Eolus deltagaren med kostnaden för att förvärva så många aktier som motsvarar hälften av antalet förvärvade aktier.

I enlighet med styrelsens förslag beslutade stämman om införande av en ny § 13 i bolagsordningen i syfte att möjliggöra för styrelsen att besluta om fullmaktsinsamling och poströstning i samband med kommande bolagsstämmor.

För ytterligare information kontakta:

Per Witalisson, VD, telefon +46 (0)70-265 16 15
Johan Hammarqvist, kommunikationschef, telefon +46 (0)720-50 59 11

Kort om Eolus
Eolus Vind är en av Nordens ledande projektörer av vindkraftsanläggningar. Eolus skapar värden i alla led inom ramen för projektutveckling och drift av vindkraftsanläggningar och erbjuder såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt i Norden, Baltikum, Polen och USA. Sedan starten 1990 har Eolus medverkat vid uppförandet av 666 vindkraftverk med en effekt om nära 1 414 MW. Totalt har Eolus driftorganisation kontrakt för att förvalta över 1 400 MW åt kunder varav 921 MW är i drift.

Eolus Vind AB har nära 41 000 aktieägare. Eolus B-aktie handlas på Nasdaq Stockholm Mid Cap.

För mer information om Eolus, besök gärna www.eolusvind.com


Om Eolus Vind

Eolus ska skapa värden i alla led inom ramen för projektering, etablering och drift av anläggningar för förnybar energi samt energilagring och erbjuda såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt.

Webbplats
www.eolusvind.com
Bransch
Konstruktion och material

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn EOLU-B ISIN-kod SE0007075056