Empros säkrar 80 MSEK finansiering för att stödja utvecklingen av fetmaläkemedlet - EMP16

Empros Pharma AB har säkrat 80 000 000 SEK genom privata investeringar. Investeringen leddes av Flerie Invest och kommer att användas för att accelerera utvecklingen av fetmaläkemedlet EMP16, samt stärka teamet.

Arvid Söderhäll, VD för Empros kommenterade: "Fetmamarknaden är en av de mest attraktiva och samtidigt omogna Life science-marknaderna. Allt mediasurr kring viktminskningsmedicin är inriktat på GLP-1-läkemedel, men det är vår övertygelse att de inte är en universallösning och andra behandlingar kommer att krävas. Likt andra stora folksjukdomar kommer det behövas en mängd olika verkningsmekanismer. EMP16 är det överlägset mest mogna projektet inom sitt segment och det gör det unikt, särskilt eftersom det är en oral produkt med en robust säkerhetsprofil. Om allt går enligt planerna kommer vi att lansera EMP16 i USA under 2027 och detta kommer att göra det till nästa fetmaläkemedel ur startblocken efter Mounjaro". 

Den 7 februari offentliggjorde Empros den första delbetalningen om 40 MSEK och med denna andra delbetalning är hela finansieringen om 80 MSEK säkrad. Den andra delbetalningen följer efter starten av SESAM-studien som meddelades den 24 april. Empros är nu fullt finansierat för att nå nästa inflexionspunkt som förväntas ske under Q1 2024. Topline-data från SESAM-studien samt data från en farmakodynamikstudie kommer samtidigt.

EMP16 kan åtnjuta FDA:s 505(b)2-regelverk vilket betyder att fas 3-studierna kommer att vara mycket slimmade och kostnadseffektiva. Detta innebär också att det återstående kliniska programmet har en låg säkerhetsrisk. Säkerheten hos aktiva farmaceutiska substanser har redan karakteriserats efter årtionden av användning av miljontals patienter och nu återstår det endast att visa effekten.

Canaccord Genuity agerar exklusiv affärsutvecklingsrådgivare för EMP16 och organisationer med intresse av att kommersialisera EMP16 uppmanas att kontakta Issac Jacob på Canaccord.  

Empros Pharma AB, Nanna Svartz väg 4, 171 65 Solna, Sweden

CEO Arvid Söderhäll, PhD. +46 (0)70 723 33 63, [email protected] 

Om Empros
Empros grundades i slutet av 2013 och har sedan dess utvecklat EMP16 en oral, fast kombination, modifierad frisättningsformulering av orlistat och akarbos för behandling av fetma. EMP16 har visat sin säkerhet, tolerabilitet och effekt i flera studier, senast en proof-of-concept klinisk prövning, publicerad i Obesity: Effects of a novel weight-loss combination product containing orlistat and acarbose on obesity: A randomized, placebocontrolled trial. (Holmbäck et al. 2022, Obesity).  Empros-teamet delar samma långsiktiga mål som sin främsta investerare Flerie; att få EMP16 till marknaden på ett snabbt och kapitaleffektivt sätt.

Om Flerie AB
Flerie är en aktiv långsiktig global bioteknik- och läkemedelsinvesterare baserad i Stockholm och London, som förvaltar en portfölj med över 30 företag i Europa, Israel och USA. Fokus ligger på att göra det möjligt för banbrytande organisationer verksamma inom läkemedelsutveckling och tjänster att lyckas genom att förse dem med resurser och expertis. Flerie grundades 2010 av Thomas Eldered, som också var med och grundade och byggde upp Recipharm till att bli en av världens fem största kontraktstillverkare av läkemedel. För mer information, besök www.flerie.com.


Om Empros Pharma

Webbplats
emprospharma.com
Bransch
Sjukvård

Prenumerera

Få löpande information från Empros Pharma via e-post.

Handelsinformation

Marknad Onoterat