Styrelsen för Cibus återkallar förslag om införande av nytt aktieslag och kallar till extra bolagsstämma med förslag om att öka total utdelning per aktie till 0,99 EUR

Styrelsen för Cibus Nordic Real Estate AB (publ) ("Cibus" eller "Bolaget") har idag beslutat att återkalla sitt förslag till beslut om fondemission och förslag till beslut om ändring av bolagsordningen innebärande införandet av nytt aktieslag samt därmed relaterade förslag. De återkallade förslagen återfinns i punkterna 12, 13, 15 och 16 på den föreslagna dagordningen i kallelsen till årsstämman 2022 som hålls den 20 april 2022 och som offentliggjordes av Cibus den 18 mars 2022. Styrelsens beslut att återkalla förslagen har fattats efter diskussioner med Bolagets större aktieägare. Styrelsen har i samband härmed beslutat att kalla till extra bolagsstämma för att föreslå beslut om extra vinstutdelning med innebörden att total utdelning per aktie ska uppgå till 0,99 EUR, och beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om nyemission av aktier. Kallelse till extra bolagsstämma publiceras i ett separat pressmeddelande som offentliggörs i samband härmed.

Enligt vad som följer av kallelsen till årsstämman 2022 har styrelsen för Cibus föreslagit att årsstämman fattar beslut om ändring av bolagsordningen innebärande införandet av ett nytt aktieslag, stamaktier av serie D, och om genomförande av en fondemission av stamaktier av serie D till befintliga aktieägare  samt att befintliga utestående aktier ska benämnas stamaktier av serie A. Syftet med genomförandet av den tidigare föreslagna fondemissionen var att möjliggöra en ökad flexibilitet vid framtida kapitalanskaffningar och fortsatt tillväxt med begränsad utspädning för befintliga aktieägare. Genom införandet av det nya aktieslaget förväntades Bolaget att ytterligare öka förutsättningarna att nå Bolagets tillväxtmål samt att nå en kreditrating motsvarande investment grade. En sådan kreditrating bedöms minska Bolagets finansiella risk och samtidigt förbättra förvaltningsresultatet till följd av lägre finansieringskostnader. Det är styrelsens bedömning av detta i förlängningen skapar bättre förutsättningar för framtida värdeskapande för Bolagets aktieägare.

Efter diskussion med Bolagets större aktieägare står det klart att det i nuläget saknas tillräckligt stöd för införande av stamaktier av serie D genom ändring av bolagsordningen och fondemission. Styrelsen har därför beslutat att återkalla förslaget om fondemission samt förslaget om ändring av bolagsordningen med innebörden att Bolagets befintliga aktie inte kommer att byta namn till stamaktier av serie A och att aktieslaget stamaktier av serie D, inte kommer införas.

En effekt av att fondemissionen inte kommer att genomföras är att förslaget om vinstutdelning på stamaktier av serie D uteblir, med innebörden att förslaget till vinstutdelning uppgår till 0,75 EUR per befintlig aktie, vilket blir totalt 36 300 000 EUR istället för 47 916 000 EUR som hade blivit fallet om stamaktier av serie D hade utgivits. Styrelsen anser att det fulla beloppet om 47 916 000 EUR ändå bör delas ut och föreslår därför att extra bolagsstämma beslutar om extrautdelning så att beloppet per befintlig aktie sammanlagt blir 0,99 EUR. Mot bakgrund av att avstämningsdagen för april kommer att infalla före det att den extra bolagsstämman fattat beslut om extra vinstutdelning, kommer utdelningen i april att vara 0,02 EUR per aktie lägre än vad den borde ha varit. För att uppnå en total utdelning om 0,99 EUR per aktie kommer detta enligt styrelsens förslag att kompenseras för genom höjd utdelning i maj.

Av tekniska skäl har styrelsen beslutat att även återkalla förslaget om beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om nyemission av aktier, eftersom detta förslag var anpassat till den tidigare föreslagna bolagsordningen. Styrelsen kommer istället att föreslå att den extra bolagsstämman beslutar om ett motsvarande bemyndigande anpassat till den befintliga bolagsordningen.

För ytterligare information om styrelsens förslag till beslut och den extra bolagsstämman hänvisas till den kallelse till extra bolagsstämma som Bolaget publicerat i ett separat pressmeddelande i samband härmed.

De återkallade förslagen till årsstämman 2022 utgörs av punkterna 12, 13, 15 och 16 på den föreslagna dagordningen i kallelsen till årsstämman 2022 som hålls den 20 april 2022.  

Årsstämman avses i övrigt besluta om ärendena som framgår av kallelsen till årsstämman 2022 som offentliggjordes den 18 mars 2022.

För ytterligare information, kontakta:
Sverker Källgården, VD, Cibus Nordic Real Estate AB (publ)
Telefon: +46 761 444 888
E-post: [email protected] 

Pia-Lena Olofsson, CFO, Cibus Nordic Real Estate AB (publ)
Telefon: +46 708 580 453
E-post: [email protected] 

Denna information utgör insiderinformation som Cibus Nordic Real Estate AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen i detta pressmeddelande har offentliggjorts genom ovanstående ansvariga personers försorg för offentliggörande vid den tidpunkt som är angiven av Cibus nyhetsdistributör beQuoted vid publiceringen av detta pressmeddelande. Ovanstående personer kan också kontaktas för ytterligare information.

Cibus är ett fastighetsbolag noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap. Företagets affärsidé är att förvärva, utveckla och hantera fastigheter av hög kvalitet i Norden med dagligvaruhandelskedjor som ankarhyresgäster. Företaget äger för närvarande drygt 400 fastigheter i Norden. De viktigaste hyresgästerna är Kesko, Tokmanni, Coop, Lidl och S-gruppen.


Om Cibus

Cibus affärsidé är att förvärva, förädla och utveckla högkvalitativa fastigheter i Norden med välrenommerade livsmedelsbutiker och dagligvarukedjor som ankarhyresgäster för att kunna ge en stabil, konjunkturoberoende och ökande utdelning till våra aktieägare.

Webbplats
www.cibusnordic.com
Bransch
Fastigheter

Prenumerera

Få löpande information från Cibus via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn CIBUS ISIN-kod SE0010832204