REGMAR

Bluelake Mineral lämnar uppdatering kring arbetet med mineralresursberäkningar för Joma och Stekenjokk-Levi

Bluelake Mineral AB (publ) ("Bluelake Mineral" och "Bolaget") har, som tidigare meddelats i februari 2021, via sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS ingått avtal ("Avtalet") med SRK Consulting AB ("SRK") om att genomföra uppdaterad mineralresursberäkning ("Mineral Resource Estimates" och "MRE") av mineralisering i Joma (Norge) och Stekenjokk-Levi (Sverige). Ny provtagning av arkiverad borrkärna från historisk borrning och validering av databaser från både Joma och Stekenjokk-Levi har nu slutförts. Vidare har 3D-modellering av mineraliseringszoner i Joma skett och nu pågår geostatistisk interpolering av halter av koppar och zink. Publicering av MRE kommer att ske så snart ytterligare teknisk granskning och validering av blockmodell av mineralisering har slutförts.

Joma och Stekejokk-Levi är mineraliseringar där tidigare gruvverksamhet förekommit och utvinning av koppar och zink skett genom underjordsbrytning. SRK och Bolaget har överenskommit att släppa separata MRE-rapporter för de två mineraliseringarna, där rapporten för Joma förväntas offentliggöras först och inom kort. Framtagande av mineralresursberäkningar har tagit längre tid än ursprungligen förväntat på grund av följande faktorer:

  • Omfattande provtagning och logistik kring svar från laboratorier rörande geokemiska analyser från arkiverad borrkärna. Detta har varit ett viktigt steg för att fastställa användbarhet av historisk data baserad på tidigare borrning
  • Detaljerad 3D-modellering av all mineralisering baserad på en stor databas från 2 981 gamla borrhål, samt användning av avancerade modelleringstekniker som tar hänsyn till mineraliserade zoner inom mineraliseringen. Detta är viktigt för att bättre förstå den geologiska kontinuiteten på lokal nivå och skapa en stabil beräkning och hög konfidens för resursberäkningen
  • SRK och Bolaget har även genomfört en mer detaljerad granskning av tekniska faktorer, såsom gruvtekniska, för att bättre definiera den del av mineraliseringen som kan rapporteras med "... rimliga utsikter för eventuell ekonomisk utvinning" enligt Canadian Institute off Mining, Metallurgy and Petroleum ("CIM"):s riktlinjer för mineraltillgångar

Bolaget bedömer att arbetet med att färdigställa en uppdaterad mineralresursberäkning ser lovande ut och kommer att kunna leda till en högkvalitativ slutprodukt vilket är avgörande för nästa steg i processen som innebär framtagande av en preliminär ekonomisk lönsamhetsstudie ("Preliminary Economic Assessment" och "PEA"). Dr Lucy Roberts, som är heltidsanställd i SRK Consulting (UK) Ltd., har granskat innehållet i detta pressmeddelande. Dr Roberts är medlem i Australian Institute of Mining and Metallurgy och har Chartered Professional-status (MAusIMM (CP)). För provtagning av borrkärnor kommer lokala geologer i Norge och Sverige att vara engagerade.

____________

Stockholm juli 2021
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen

Offentliggörande av information

Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående persons försorg, för offentliggörande den 8 juli 2021 klockan 9.00 CET.

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]

Ytterligare information om Bolaget

Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.

Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget Stekenjokk där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm. Enligt tidigare beräkning finns kvarvarande indikerad mineraltillgång om ca 7,4 miljoner ton med halter om 1,17 % Cu, 3,01 % Zn och 47 g/ton Ag (vid cut-off halt 0,9 % Cu). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som i sin tur äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas innehålla ytterligare indikerad mineraltillgång om ca 5,7 miljoner ton med halter 1,55 % Cu och 0,82 % Zn (vid cut-off halt 0,8 % Cu).

Vidare äger Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är Europas största kända outvecklade nickeltillgång) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK en mineraltillgång om 668 miljoner ton med halten 0,176% nickel ("measured and indicated"). Den preliminära ekonomiska studie som SRK färdigställt förutser en produktion om 26 000 ton höggradigt nickelkoncentrat per år under 20 år, vilket skulle vara en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. Orrbäcken är en prospekteringslicens som bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Bolaget äger även guldprojektet Haveri som ligger i dotterbolaget Palmex Mining Oy, som 2014 genomförde via konsultbolaget SRK Consulting en s k Preliminary Economic Assessment (PEA). I denna rapport anges en beräkning om 1,56 miljoner oz. historisk antagen mineraltillgång i form av guldekvivalenter med halten 0,93 g/t guld.) Kattsvans bedöms främst ha potential som guldtillgång och ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartlindens och Fäboden samt Bärselen.


Om Bluelake Mineral

Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.

Webbplats
www.bluelakemineral.se
Bransch
Basresurser

Prenumerera

Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn BLUE ISIN-kod SE0015382148

IR-Kontakt

Peter Hjorth VD [email protected] +46 (0)72-538 25 25