REGMAR

Bluelake Mineral inleder strategisk översyn av dotterbolaget Nickel Mountain och nickelprojektet Rönnbäcken

Bluelake Mineral AB (publ) ("Bluelake Mineral" eller "Bolaget") har beslutat att inleda en översyn av strategiska alternativ för sitt dotterbolag Nickel Mountain AB ("Nickel Mountain"), som innehar nickelprojektet Rönnbäcken, för att maximera dess framtida potential. Rönnbäcken är en av de största, oexploaterade nickelfyndigheterna i Europa med potential att utgöra en strategisk resurs för både den europeiska batteribranschen och stålbranschen.

Bluelake Minerals dotterbolag Nickel Mountain innehar det svenska nickelprojektet Rönnbäcken som ligger i Storuman kommun, Västerbottens län (kallat "Rönnbäckenprojektet" eller "Rönnbäcken"). Rönnbäckenprojektet består av tre stora nickelbärande ultramafiska mineraliseringar inom en radie på 10 km och kan utgöra underlag för en framtida gruvdrift. Mineraltillgångarna är bedömda i enlighet med NI 43-101 (National Instruments är en kanadensisk standard för offentliggörande av information rörande mineralprojekt och som är internationellt vedertagen) och dessa bedömningar genomfördes av konsultföretaget SRK Consulting ("SRK") under 2011 och 2012, tillsammans med en preliminär ekonomisk lönsamhetsbedömning (Preliminary Economic Assessment) under 2011. Enligt dessa studier innehåller Rönnbäckenprojektet en mineraltillgång om 668 miljoner ton med en genomsnittlig halt av 0,176% nickel ("measured and indicated"). Enligt den preliminära ekonomiska lönsamhetsbedömningen uppskattas en produktion om 26 000 ton högkvalitativt nickelkoncentrat per år vara möjlig under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande del av Sveriges totala årliga användning av nickel vilket gör att tillgången har ett strategiskt värde. Detta gör Rönnbäcken till en av de största, oexploaterade nickelfyndigheterna i Europa. 2010 respektive 2012 beviljades Nickel Mountain tre bearbetningskoncessioner för Rönnbäckenprojektet. Bearbetningskoncessioner gäller normalt i 25 år. Nästa fas av utvecklingsprocessen är att genomföra en förstudie (Preliminary Feasibility Study) och att ansöka om ett miljötillstånd för att kunna påbörja gruvdrift i Rönnbäcken. Kostnaden för att genomföra en förstudie och att ansöka om miljötillstånd för Rönnbäckenprojektet kommer att bedömas parallellt med utvärdering av finansieringsalternativ.

Nickelpriset har det senaste året stigit samtidigt som det finns en förväntan om fortsatt långsiktig regional och global ökad efterfrågan driven av elfordonsmarknaden och nickelbaserad ny batteriteknologi. Detta innebär att de allmänna och finansiella förutsättningarna för att återuppta gruvplaneringsaktiviteterna i Rönnbäckenprojektet väsentligt har förbättrats. Nickel Mountain ser även en ökad efterfrågan på projekt med stark ESG (Environmental Social Governance) inklusive lokala försörjningskedjor för att minimera geopolitisk risk och miljöpåverkan.

Bluelake Minerals styrelse har därför beslutat att inleda en strategisk översyn av Nickel Mountain för att utforska strategiska alternativ med målet att maximera Rönnbäckenprojektets framtida potential. Denna översyn kan leda till olika slutsatser, t ex att det bästa är att utveckla projektet genom att ta in kapital direkt i dotterbolaget Nickel Mountain, helt eller delvis, via externa investerare eller att Nickel Mountain ska fortsätta som ett helägt dotterbolag till Bluelake Mineral.

Bluelake Mineral kommer att tillhandahålla ytterligare information när den strategiska översynen av verksamheten är genomförd.

Stockholm, maj 2021
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]

Offentliggörande av information

Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående persons försorg, för offentliggörande den 19 maj 2021 klockan 8.40 CET.

Ytterligare information om Bolaget

Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av projekt avseende koppar, zink, nickel och guld.

Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB (publ) som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget Stekenjokk där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm. Enligt tidigare beräkning finns kvarvarande indikerad mineraltillgång om ca 7,4 miljoner ton med halter om 1,17 % Cu, 3,01 % Zn och 47 g/ton Ag (vid cut-off halt 0,9 % Cu). I Norge är Bolaget delägare i Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas innehålla ytterligare indikerad mineraltillgång om ca 5,7 miljoner ton med halter 1,55 % Cu och 0,82 % Zn (vid cut-off halt 0,8 % Cu).

Vidare äger Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är Europas största kända outvecklade nickeltillgång) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK och en resursberäkning från 2011 en mineraltillgång om ca 574 miljoner ton med halten 0,174% nickel ("measured and indicated"). Under 2012 reviderade SRK resursberäkningen för en av mineraliseringarna i Rönnbäcken som heter Rönnbäcksnäset, som ökade till 319 miljoner ton med halten 0,179% nickel. Den totala mineraltillgången i Rönnbäcken uppgår därmed till 668 miljoner ton med en halt om 0,176% nickel ("measured and indicated"). Den preliminära ekonomiska studie som SRK färdigställt förutser en produktion om 26 000 ton höggradigt nickelkoncentrat per år under 20 år, vilket skulle vara en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. Orrbäcken är en prospekteringslicens som bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Bolaget äger även guldprojektet Haveri som ligger i dotterbolaget Palmex Mining Oy, som 2014 genomförde via konsultbolaget SRK Consulting en s k Preliminary Economic Assessment (PEA). I denna rapport anges en beräkning om 1,56 miljoner oz. historisk antagen mineraltillgång i form av guldekvivalenter med halten 0,93 g/t guld.) Kattisavan bedöms främst ha potential som guldtillgång och ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden och Fäboliden samt Barsele.


Om Bluelake Mineral

Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.

Webbplats
www.bluelakemineral.se
Bransch
Basresurser

Prenumerera

Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn BLUE ISIN-kod SE0015382148

IR-Kontakt

Peter Hjorth VD [email protected] +46 (0)72-538 25 25