Bokslutskommuniké 2017

Översikt perioden oktober till december

  • Nettoomsättningen uppgick till 5 Tkr (52 Tkr).
  • Rörelseresultatet uppgick till -2 309 Tkr (-989 Tkr).
  • Resultatet efter skatt uppgick till -2 306 Tkr (-866 Tkr).
  • Resultat per aktie uppgick till -0,03 kr (-0,01 kr).

Översikt perioden januari till december

  • Nettoomsättningen uppgick till 216 Tkr (570 Tkr).
  • Rörelseresultatet uppgick till -4 922 Tkr (-3 943 Tkr).
  • Resultatet efter skatt uppgick till -1 101 Tkr (555 Tkr).
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,01 kr (0,01 kr).

VD-kommentar

Archelon AB ("publ") ("Archelon" eller Bolaget") har under 2017 fortsatt arbetet med att utveckla sitt deltagande i olika råvarurelaterade projekt. Vad gäller onoterade innehav är det av förklarliga skäl svårt att korrekt bedöma den värdemässiga förändringen. Däremot kan konstateras att dessa bolag visat en positiv tillväxt vad gäller de olika verksamheternas omfattning.

Marknadsvärdet på det under bokslutsåret enda noterade innehavet, Nickel Mountain Resources AB, har däremot under 2017 utvecklats negativt vilket påverkar det totala värdet på Archelons samlade tillgångar.

Efter 2017 års utgång har styrelsen i Archelon, med stöd av bemyndigande från årsstämman 2017, beslutat genomföra en företrädesemission där den som på avstämningsdagen den 13 februari 2018 är registrerad som aktieägare i Bolaget äger företrädesrätt att teckna nya aktier till teckningskursen 0,15 kr per aktie.

A-aktieägare i Bolaget erhåller nio (9) teckningsrätter av serie A för varje en (1) innehavd A-aktie i Bolaget. Det krävs tjugo (20) teckningsrätter av serie A för att teckna en (1) ny aktie. B-aktieägare i Bolaget erhåller nio erhåller nio (9) teckningsrätter av serie B för varje en (1) innehavd B-aktie i Bolaget. Det krävs tjugo (20) teckningsrätter av serie B för att teckna en (1) ny aktie av serie B (exempelvis ger innehav av 100 "befintliga" B-aktier rätten att teckna 45 "nya" B-aktier).

Teckningstiden är från den 15 februari 2018 till den 1 mars 2018.

Genom teckningsförbindelser från Archelons ordförande och vd samt externa garantier är emissionen garanterad till cirka 78 procent. Det kapital nyemissionen tillför skall i huvudsak investeras i nya råvarurelaterade projekt, vilka antingen drivs helt i egen regi eller i partnerskap med andra. Därtill är Archelon i behov av ett kapitaltillskott för att kunna behålla innehav i listade bolag där aktiekursen enligt styrelsens bedömning står inför en sannolik uppgång.

2017 har trots allt varit ett inspirerande år där kanske särskilt engagemanget i Goldore AB känts väldigt upplyftande. Goldore är ett relativt nystartat bolag med fokus på prospektering efter bas- och ädelmetaller i Sverige. Sedan start har Goldore erhållit flera undersökningstillstånd i områden som bedöms ha goda förutsättningar till förekomst av betydande malm- och mineralfyndigheter. Inom planen för Archelons deltagande i Goldore beräknas att göra en utdelning av delar av aktieinnehavet till Archelons aktieägare.

Under hösten 2017 träffade Archelon avtal med det norska bolaget Abyssinia Resources Development AS, ARD AS. ARD planerar att under 2018 överföra ett etiopiskt guldprojekt till ett för ändamålet bildat svenskt bolag.

Avtalet mellan Archelon och ARD AS innebär att Archelon på förmånliga villkor kommer att förvärva tio procent av aktiestocken i detta nybildade bolag. Minst 75 procent av Archelons aktieinnehav skall därefter delas ut till Archelons aktieägare inför en planerad nyemission och listning av det etiopiska projektet. Dessa olika transaktioner är påbörjade.

Aktiviteterna i Renewable Ventures Nordic AB och Arctic Roe of Scandinavia AB fortsätter att expandera enligt respektive bolags planer.

Det är min och styrelsens uppfattning att Archelons olika nuvarande tillgångar under 2018 kommer visa en klar värdeökning. Därutöver fortsätter det kontinuerliga arbetet med att identifiera nya uppslag och projekt till största möjliga nytta för aktieägarna.

Göteborg i februari 2018

Tore Hallberg

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

Under årets sista månader satsades stora resurser och kostnader på planering av Bolagets fortsatta verksamhet. Detta omfattade även en inventering av marknaden för att identifiera aktiva projekt inom sektorn energi och georesurser där Archelon eventuellt kan göra förvärv till överkomliga villkor och därigenom erhålla ett direkt ägande som genererar kassaflöden i Bolaget.

Archelon påbörjade förberedande aktiviteter i anledning av träffat avtal med det norska bolaget Abyssinia Resources Development AS, ARD AS. Abyssinia Resources Development AS planerar att bilda ett svenskt aktiebolag dit aktier i ARDs etiopiska dotterbolag ETNO Mining PLC skall överföras.

ETNO Mining PLC innehar koncessioner avseende guld i ett prospektivt område i västra Etiopien, "the Akobo License".

Avtalet mellan Archelon och ARD AS innebär att Archelon på förmånliga villkor kommer att förvärva tio procent av aktiestocken i det nystartade svenska bolaget. Minst 75 procent av Archelons aktieinnehav i detta bolag kommer därefter att delas ut till Archelons aktieägare inför en planerad nyemission och listning. Dessa olika transaktioner planeras genomföras så snart praktiskt möjligt och beräknas vara slutförda under första halvåret 2018.

Väsentliga händelser efter årets utgång

Styrelsen fattade den 1 februari 2018, med stöd av bemyndigande från årsstämman 2017-06-01, beslut om en företrädesemission där den som på avstämningsdagen den 13 februari 2018 är registrerad som aktieägare i Bolaget äger företrädesrätt att teckna nya aktier till teckningskursen 0,15 kr per aktie.

Erbjudandet omfattar 34 478 310 aktier, varav högst 922 991 A-aktier och högst 33 555 319 B-aktier till en teckningskurs om 0,15 kronor/aktie vilket innebär att aktiekapitalet kan komma att öka med högst 235 934,204 kronor. Vid full teckning kommer Bolaget att tillföras sammanlagt 5 171 746,50 kronor före avdrag för emissionskostnader. Företrädesemissionen är garanterad genom teckningsförbindelser och garantier till ett belopp om ca 4 000 000 kronor eller 78 procent.

Rapporten i sin helhet bifogas.

2018-02-15

För ytterligare information kontakta VD Tore Hallberg.
Telefon: 031-131190, 0706 237390
E-post: [email protected]

Denna information är insiderinformation som Archelon AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 februari 2018.


Om Qlosr

Webbplats
qlosr.se
Bransch
Teknik

Prenumerera

Få löpande information från Qlosr via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn QLOSR-B ISIN-kod SE0005594801