ÅAC Microtec bekräftar lyckad uppskjutning av NSLSat-1, bolagets fjärde uppskjutning under 2019

Fredag 5 juli kl. 07:41 CEST avfyrades NSLSat-1 via EXOLAUNCH på raketen Soyuz 2.1b. Raketen sköts upp från Vostochny Cosmodrome i Ryssland in i låg omloppsbana (Low Eart Orbit, LEO). AAC Clyde Space har etablerat kontakt med satelliten från sin markstation i Glasgow och alla system fungerar planenligt. AAC Clyde Space ansvarar för hela uppdraget kring NSLSat-1, från design och produktion av satelliten, till dataleveranser till israeliska NSLComm.

6U kubsatelliten är tillverkad av AAC Clyde Space och levererades i början av juni till EXOLAUNCH för att integreras med Soyuz-raketen. NSLSat-1 innehåller en avancerad lättviktsantenn och en subreflektor med inbyggd smart teknik som möjliggör global dataöverföring med en hastighet över 1 gigabit per sekund från rymdfarkosten.

Genom den högteknologiska självkorrigerande lösningen kan mindre satelliter såsom kub- och småsatelliter omvandlas till kraftfulla transpondrar och sända högfrekvenssignaler även från låga omloppsbanor. Detta gör att satelliten kan skicka data till specifika platser på marken, i vad som sannolikt är rekordhög överföringshastighet. Datan kommer att finnas tillgänglig för satellitoperatörer till en lägre kostnad per bit.

"Våra kunder har avancerade missioner med en ständigt ökande mängd applikationer. Det är vårt jobb att möjliggöra detta genom att tillhandahålla nanosatelliter i framkant. Genom att demonstrera denna innovativa rymdbaserade teknologi kommer NSLComm att revolutionera kommunikationen i "New Space" och samtidigt visa prestandan hos AAC Clyde Spaces 6U-satelliter. Vi kunde inte vara mer stolta över att vara partner med NSLComm och EXOLAUNCH i detta projekt", säger Luis Gomes, VD för ÅAC Microtec. 

Raz Itzhaki Tamir, VD för NSLComm, säger "Vår vision är att tillhandahålla prisvärd satellitkommunikation. Vår nya nanosatellit kombinerar innovativ och lättviktsteknik för att garantera hög kapacitet som skapar en obegränsad variation av bredbandsapplikationer."

NSLComm utvecklar teknologi som möjliggör användning av nanosatelliter för höghastighetskommunikation för statliga, kommersiella och privata tillämpningar. Den långsiktiga visionen för NSLComm är att tillhandahålla ett globalt kommunikationsnätverk på omkring 80 satelliter som tillsammans erbjuder globala data- och medieapplikationer.

Connor Jonas, projektledare för EXOLAUNCH, säger "Vi är väldigt glada över att jobba tillsammans med NSLComm och AAC Clyde Space. Vi kunde inte ha önskat oss en mer lyckad uppskjutning, och vi ser fram emot att fortsätta detta partnerskap med fler potentiella uppskjutningar."

Den lyckade uppskjutningen är ÅAC Clydes fjärde under 2019, med fler planerade under andra halvåret. AAC Clyde Spaces utveckling av rymdteknik och volymproduktion möjliggör projekt som kräver konstellationer av kub- och småsatelliter, vilket i sin tur öppnar för en rad nya tekniskt utmanande tjänster från rymden. Genom att leverera "space as a service", kombinerar AAC Clyde Space ledande tillverkningsförmåga, nya operativa strukturer och spjutspetsteknik för att erbjuda kunder oöverträffad tillgång till rymden.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected]

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är bolagets Certified Adviser.

Om kubsatelliter
Kubsatelliter är fullt fungerande satelliter. Kubsatelliter har dimensioner som mäts i standardenheter "Units" eller "U" där en 1U kubsatellit mäter 100mm x 100mm x 110mm och väger ca 1,1kg, en 3U kubsatetllit mäter 100mm x 100mm x 330mm och väger ca 4kg, och så vidare. Kubsatelliter är vanligtvis medpassagerare vid andra uppskjutningar. Tillämpningarna för kubsatelliter ökar snabbt allteftersom tekniken och kapaciteten hos dessa små rymdfarkoster fortsätter att förbättras.

Ytterligare källor
https://www.nslcomm.com/breakthrough


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73