ÅAC Microtec bekräftar lyckad uppskjutning av DaVinci-satelliten, ger skolelever tillgång till rymden

Uppskjutningen av AAC Clydes DaVinci-satellit skedde med hjälp av en Electron-raket från Rocket Labs den 16 december från Mahia i Nya Zeeland. Kund är den amerikanska skolan North Idaho STEM Charter Academy som har bekräftat kontakt med satelliten och att alla system fungerar som planerat.

Missionen utförs åt en grupp gymnasieelever från Idaho, USA, efter att de vann en tävling inom NASA:s initiativ ELaNa (Educational Launch of Nanosatellites). Den billiga forskningssatelliten, en 3U kubsatellit, är i linje med NASA:s nya fokus på uppskjutning av en mängd småsatelliter för att studera jorden och rymden.

- DaVinci är inte bara ett unikt projekt för AAC Clyde utan för hela rymdindustrin. Syftet med satelliten är att inspirera nästa generations innovatörer över hela världen, ett arbete vi är glada över att stödja och vara delaktiga i. Jag ser verkligen fram mot att se de första bilderna laddas ned och delas med blivande ingenjörer och forskare, säger Craig Clark MBE, grundare och chefsstrateg på AAC Clyde.

DaVinci-projektet syftar till att lära skolelever om radiovågor, flygteknik, rymdmekanik och geografi genom att skicka kommunikationssignaler till skolor över hela världen. Satelliten är utrustad med ett modem från Globalstar som gör det möjligt för skolor att kommunicera med rymdfarkosten och ladda ner bilder tagna dagligen av DaVinci och uppladdade genom Globalstar-nätverket.

AAC Clyde kommer att tillhandahålla tester i omloppsbana, driftsättning och löpande driftstjänster via STEM Charters markstation i USA.

Om DaVinci-projektet
Syftet med DaVinci-projektet är att "upplysa sinnen" över hela världen genom att ge skolor tillgång till satelliten. Satelliten kommer att skicka korta meddelanden till mottagarenheter inställda på en särskild frekvens för VHF-upplänk och UHF-nedlänk. Elever kommer bland annat att kunna följa satellitens status samt få inspirerande meddelanden som uppmanar dem att fullfölja sina drömmar inom STEM-fältet (vetenskap, teknik, ingenjörskap och matematik). 

Eleverna från North Idaho STEM Charter Academy i Rathdrum, ledda av sin lärare Elizabeth Brubaker, säger att deras mål är att "erbjuda människor överallt en koppling till rymden som tidigare bara har upplevts av astronauter".

Till hjälp har de Burt Rutan, som har utvecklat världens första privata rymdfarkost, Spaceship One, som nu hänger på Smithsonian Air & Space Museum, samt Peter Diamandis, som grundade tävlingen XPRIZE vars ursprungliga syfte var att påskynda utvecklingen av privata rymdresor och som vanns av Rutan och hans kollegor på Scaled Composites.

Uppdraget finansieras av sponsorer och crowdfunding. En viktig person i arbetet att attrahera finansiärer och sponsorer var en av gruppens ledare, Erik Finman, en Bitcoin miljonär som tidigare har utsetts till mest inflytelserika tonåring av Time Magazine.

2018-12-20

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta: 

VD Alfonso Barreiro, [email protected]
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected]

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhets erbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för CubeSats och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, telefon 08-503 000 50, är Bolagets Certified Adviser.

Om kubsatelliter
Kubsatelliter är fullt funktionella satelliter. De följer en måttstandard som mäts i enheter/units eller U där en 1U kubsatellit mäter 100mm x 100mm x 110mm och väger ca 1,1kg, en 3U kubsatellit mäter 100mm x 100mm x 330mm och väger ca 4kg, osv.  För att skjuta upp kubsatelliter utnyttjar man oftast raketuppskjutningar med andra huvudsyften. Antalet applikationer som kubsatelliter används till växer snabbt i takt med att teknologin och kapaciteten hos dess små rymdfarkoster fortsätter att utvecklas.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73