redaktionellt

"Markanta förbättringar är tecken på att AllTeles åtgärder biter"

- Intervju med vd Paul Moonga.

Stärkt av den positiva utvecklingen under fjolåret höjer AllTele resultatförväntningarna. beQuoted har träffat vd Paul Moonga för att tala om bolagets färdriktning.

Nydaning efter samgående

AllTele har lagt ett händelserikt 2013 till handlingarna, ett år som i allt väsentligt kom att präglas av samgåendet med Universal Telecom och det efterföljande integrationsarbetet.

Bolagens privatkunder har samlats i Madeira-baserade AllTele LDA. Samtidigt har den nya koncernledningen med vd Paul Moonga i spetsen vänt ut och in på AllTeles spretiga förvärvsbygge inom företagssegmentet.

”Happy” med läget i bolaget

beQuoted träffar honom i bolagets lokaler, ett luftigt kontorslandskap med ljusblå heltäckningsmatta, vid anrika Telefonplan i Stockholm. Paul Moonga bänkar sig vid besöksbordet och greppar kaffemuggen.

- Vi börjar få ordning på de områden som vi identifierade som åtgärdsområden, säger han och beskriver sig som ”happy” med läget i bolaget. Verksamheten uppvisar stabilitet och förbättringar på ett flertal nivåer, bland annat på bruttomarginalen.

- Det är ganska markanta förbättringar, tecken på att våra åtgärder biter. Och det är uthålliga förändringar som vi har jobbat in i rörelsen, inte någon ”one-off effect” som försvinner i nästa kvartal.

Rejält resultatlyft

Bokslutet för 2013 visade bland annat att EBITDA-resultatet på ett år ökat från 33 till 95 miljoner kronor. Andra halvåret drog bolaget in närmare 30 miljoner kronor per kvartal.

- Vi taktar för närvarande nästan 120 miljoner kronor i EBITDA på årsbasis, konstaterar han och pekar på de åtgärdsprogram som går till avslut i år 2014. Förbättringar på endera intäkts- eller kostnadssidan väntas och ett resultat norr om 120 är ingen omöjlighet, sammanfattar beQuoted.

Räknar med förvärv som ger ytterligare EBITDA-tillskott

På lite sikt ska dock resultatet upp ytterligare, menar Paul Moonga. Vägen dit går via ökad nyförsäljning, ökad inre effektivitet och förvärv. Bolaget har haft fullt upp med integrationen av Universal Telecom men snart kommer läget att vara ett annat.

- Jag hoppas att vi till sommaren kan hitta ett bolag eller en kundstock av lite större karaktär där vi kan få ytterligare ett EBITDA-tillskott.

Utmaningar på privatkundssidan

Samtidigt står AllTele inför en rad utmaningar, inte minst på privatkundssidan där allt fler nöjer sig med mobiltelefonen och väljer bort den fasta telefonen.

Under fjolåret tappade bolaget 12.000 intäktspunkter på fast telefoni, vilket ändå var ett mindre tapp än marknadssnittet. Med intäktspunkt avses här en tjänst som genererar intäkter till operatören, inte en kund.

Kopparn kräver flera ersättare

En kopparbaserad fast telefon är i sig en sådan intäktspunkt med en återkommande månatlig intäkt på runt 200 kronor till en marginal om ca 50 procent. Det närliggande alternativet IP-telefoni innebär en lägre intäkt, kanske 80 kronor på månad, men samtidigt en högre marginal på runt 75 procent.

För den mobila anslutningen faller marginalen istället ned mot 30 procent efter avgifter till nätägaren (AllTele äger inga nät, vare sig mobila eller fasta). För att säkra marginal och kassaflöde måste därför Paul Moonga ersätta kundens fasta telefon med flera tjänster.

- Vi försöker mota trenden lite, dels genom att upprätthålla en viss nivå av försäljning, dels tittar vi på förvärv av små kopparbaserade kundstockar. Bruttomarginalbidraget är så pass bra att det är motiverat.

”Stick to our strategy”

Parallellt har AllTeles företagssegment utvecklats positivt. Rörelseresultatet har sedan samgåendet med Universal Telecom successivt förbättrats och planen är att kunna visa svarta siffror under sommaren 2014.

Paul Moonga menar att man måste vara selektiv och fokuserad. Lönsamhetspotentialen ska prioriteras framför volym är nya strategin.

Exempelvis meddelades i januari att AllTele förlorat upphandlingen av 26 kommunala myndigheter och bolag i Västernorrland till Telia, en affär som AllTele haft sedan 2007. Månadsintäkten har legat på 2 miljoner kronor.

- Det var synd, det var en bra kund men vi kan inte konkurrera med en nätägare som dumpar pris. ”Stick to our strategy” tänkte vi och offererade ett pris som hade resulterat i en liten vinst. Hade vi lagt oss lägre hade det endast blivit en plusminusnollaffär för oss.

Fokus på små- och medelstora företag

På beQuoteds fråga om hur försäljningen ska öka pekar Paul Moonga på det prioriterade segmentet små- och medelstora företag (SME). Det är företag med 1 - 199 anställda. Där kommer AllTeles flexibilitet och förmåga att skapa kundanpassade lösningar till sin rätt.

- Vi gjorde 194 miljoner kronor i orderingångsvärde förra året, där drygt hälften kom från SME. Men det var på helåret. Det jag ser mycket positivt på är att under fjärde kvartalet gjorde vi 33 miljoner kronor varav 31 kom från SME. Och vi ska sälja mer SME, vi måste det, avslutar Paul Moonga.

Om A3

Bransch: Telekommunikation

Marknadsplats: Stockholmsbörsen

Paul Moonga, VD AllTele.

Paul Moonga, VD AllTele.

AllTeles företagssegment utvecklas positivt. Planen är att kunna visa svarta siffror under sommaren 2014.

AllTeles företagssegment utvecklas positivt. Planen är att kunna visa svarta siffror under sommaren 2014.

Senast betalt

sedan

Marknadsvärde

Dela





















Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

08-692 21 90

Om beQuoted