beQuoted nyhetsbrev 5 maj 2010
Hej,

I det här numret har vi analyserat tre företag. Det första är ett detaljhandelsföretag med flera kända varumärken inom hem- och hushållsprodukter.

Det andra är ett medicintekniskt bolag som är i färd med att lansera en ny produktgeneration av sin egenutvecklade elektroniska tablettdoserare. Det tredje är ett finans- och fastighetsföretag som lagt ett fientligt bud på ett fastighetsbolag på AktieTorget.
 
I dagens nummer kan Du läsa om Empire, MedicPen och Fundior.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

I detta nummer
Empire
Fundior
MedicPen
Trimmat Empire rustat för 2010
» Med ett grepp om marginalerna, en trimmad organisation och ett nedskalat sortiment blickar Empire framåt. Nu görs en storsatsning på det egna varumärket C3 samtidigt som Revlons hårvårdsprodukter lanseras i Danmark.
Empire
Välkommet gensvar på MedicPens nya produktgeneration
» MedicPen har fått en första order om hundra enheter på sin nya produkt Medimi. Beställaren har valt ut produkten för samtliga sina läkemedelsprogram. Det innebär att ordern kommer att utvecklas till betydligt fler enheter, säger MedicPens vd Cristian Hallin till beQuoted.
MedicPen
Fundiors bud möter motstånd från ICTs aktieägare
» Fundior har lämnat ett bud på aktierna i ICT Fastigheter. Repliken kom omedelbart. Ägare med 39,5 procent av rösterna och kapitalet i ICT meddelade att de tänker nobba budet. beQuoted har talat med Fundiors vd Reijo Kirstua och ICTs vd Jan Wilhelmsson.
Fundior
  
beQuoted nyhetsbrev 5 maj 2010
Trimmat Empire rustat för 2010 
-
Satsar stort på det egna varumärket C3

Med ett grepp om marginalerna, en trimmad organisation och ett nedskalat sortiment blickar Empire framåt. Nu görs en storsatsning på det egna varumärket C3 samtidigt som Revlons hårvårdsprodukter lanseras i Danmark.

En trimmad organisation
Dagens Empire är en trimmad organisation. Efter förlustkvartalen under 2008 och 2009 har personalstyrkan reducerats, liksom sortimentet. Flera varumärken och olönsamma produkter har rensats ut.

Sett tillbaka ett år har kostnadsmassan reducerats rejält. Bolaget har arbetat ned varulagervärdet med ungefär hälften. Det tidigare problemet med inkuranta smaker uppges vara löst. Vid årsskiftet uppgick värdet på varulagret till 55 miljoner kronor.

- Nu börjar vi fokusera lite mer aggressivt ut på marknaden med alla våra dotterbolag på bred front. Vi har en stabil grundbas att stå på, säger Empires vd Per Björkman till beQuoted. 

Närmast gäller det Revlons hårvårdsprodukter i Danmark, samtidigt som en storsatsning görs på det egna varumärket C3:

- Vi har bytt brand image på C3 och utökat sortimentet med flera nya produkter. Varumärket har mottagits väl på våra nordiska marknader, säger vd Per Björkman.

Söker innovativa varumärken
I dagsläget står Empire på tre ben, dryckesmaskinerna med framförallt SodaStream, hårvårdsprodukter med Babyliss och Revlon, samt det egna varumärket C3. Några ytterligare utrensningar från nuvarande sortiment är enligt Per Björkman inte aktuella:

- Nej, det tror jag inte just nu. Men däremot att hitta nya, innovativa varumärken.

Per Björkman beskriver arbetet med att lokalisera för bolaget attraktiva varumärken som krävande.

- De varumärken vi erbjuds handlar ofta om varumärken som har haft problem, som måste hitta nya sätt att få igång sig själva. Hellre än att problemet hamnar hos oss köper jag loss ett bra varumärke eller en bra agentur, säger han.

Flera nyheter inom SodaStream-konceptet
Empire kommer att lansera flera nya SodaStream-maskiner under året. Bland nyheterna finns Fizz, med en digital mätanordning som visar hur mycket kolsyra som finns kvar i cylindern.

Samtidigt har smaksortimentet utökats med vad Per Björkman beskriver som vuxna smaker, kallade Clear. Och med nästan en miljon sålda SodaStream-maskiner i Sverige har försäljningen av smaker kommit att växa över Empires förväntan:

- Vi fick nyligen uppgifter på att våra SodaStream-smaker ligger på tredje plats efter BOB och Fun Light i Sverige vad gäller försäljning av safter och koncentrat, fortsätter Per Björkman.

Miljö- och tidsvinster med ny gaspåfyllningsfabrik
I veckan inviger Empire en ny gaspåfyllningsfabrik för de kolsyrecylindrar som används i SodaStream-maskinerna. Fabriken drivs av Soda-Club och ligger vägg i vägg med Empires lagerlokal i Löddeköpinge.

- Vi spar transsporttid på cylindrarna, ökar nyttjandegraden av dem och spar också på miljön, säger Per Björkman och utvecklar:

- I dagsläget kör vi två lastbilar i veckan fulla med tomma cylindrar. Påfyllning sker utanför Frankfurt. Med alla transporter handlar det om 10 dagars ledtid när cylindrarna är borta. Nu kommer vi att kunna rulla en pall 20 meter, börja påfyllningen och få tillbaka cylindern samma dag. 

Ser positivt på 2010
Under fjolåret backade Empires försäljning 13 procent till 361 miljoner kronor. Rörelseförlusten blev -18 miljoner kronor och resultatet per aktie -1,82 kronor (0,36).

Utvecklingen var svag inom samtliga produktområden utom Babyliss hårvårdprodukter, där en negativ trend bröts och bolaget ökade sina marknadsandelar. Hårvårdsprodukterna stod för nästan en femtedel av fjolårsförsäljningen.

Efter fyra förlustkvartal i rad kom så en vändning under sista kvartalet 2009. Försäljningen fortsatte även då att vika men resultatet vände upp och landade på 6,7 miljoner kronor (-6,5).
 
Resultatförbättringen hänförs till att personalneddragningarna fått effekt och att finansnettot påverkats positivt av en värdeförändring av valutaterminerna och en lägre skuldbörda. Drygt 19 miljoner kronor av de medel som frigjordes under arbetet med att minska varulagret har använts till amorteringar.

Per Björkman talar om en turnaround och menar att bolaget nu inte bara lyckats få ned kostnaderna men att man också fått kontroll på dem. Samtidigt säger han att marginalerna kommer att stärkas ytterligare, i takt med att kronförstärkningen och prishöjningarna slår igenom. 

- Vårt fokus är på marginalerna och lönsamheten. Det tar lite tid innan våra prishöjningar slår igenom men under innevarande kvartal kommer vi att få en effekt av kronförstärkningen.

Samtidigt kan bolaget få lite draghjälp av konjunkturen. HUI har rapporterat en svagt positiv försäljningsutveckling i sällanköpsvaruhandeln under årets första månader.

- Summan är att jag ser positivt på 2010. Men man bör beakta att vår
omsättning är cyklisk där det första kvartalet är det klart sämsta,
såväl omsättningsmässigt som resultatmässigt, avslutar han.

Rapporten för första kvartalet 2010 väntas imorgon, den 6 maj.

JOHAN NYGREN
johan.nygren@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Förlusttyngt Empire ska återta marginalerna med kraftfulla åtgärder
» Välfyllda lager hos Empire
» Empire laddar för hösten
» Empire hoppas på fortsatta framgångar med ny kaffemaskin
» Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln
» The Empire ökar vinsten i snabb takt
» The Empire till p/e 9 på 2007 års vinst
» Stark start på 2007 för The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Per Björkman
VD Empire

  
 
- Vårt fokus är på marginalerna och lönsamheten. Det tar lite tid innan våra prishöjningar slår igenom men under innevarande kvartal kommer vi att få en effekt av kronförstärkningen.
  
 

 

 

SodaStream Fizz är en nykomling i Empires sortiment. Maskinen håller reda på och visar återstående mängd kolsyra i kolsyrecylindern.

 
 
 
 

 

 
C3 är Empires eget varumärke. 

  

- Vi har bytt brand image på C3 och utökat sortimentet med flera nya produkter.  
 
 
 
 

 
Hårvårdsprodukternas andel av Empires försäljning växte till nästan 20 procent under fjolåret.
 
 
Empire har agenturen för Revlon i Danmark.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-05-06
Delårsrapport Q1 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 27 april 2010
Välkommet gensvar på MedicPens nya produktgeneration
- Viktiga produktförbättringar bakom intresset, enligt bolaget

MedicPen har fått en första order om hundra enheter på sin nya produkt Medimi. Beställaren har valt ut produkten för samtliga sina läkemedelsprogram. Det innebär att ordern kommer att utvecklas till betydligt fler enheter, säger MedicPens vd Cristian Hallin till beQuoted.

Viktigt gensvar 
Nyligen meddelades att MedicPen tecknat ett avtal med amerikanska Healthprize om leveranser av bolagets nya produkt Medimi. Avtalet ger inte Healthprize någon exklusivitet på Medimi. MedicPen för samtal med andra nordamerikanska återförsäljare.

Vd Cristian Hallin är mycket nöjd med utvecklingen:

- Om man jämför med hur mycket resurser vi lade ner på den förra produkten, utan att lyckas generera någon större omsättning, måste jag säga att försäljningen går fantastiskt bra nu, säger han och pekar på vad han menar är tre bakomliggande drivkrafter:

- Dels ser vi att konjunkturen vänt lite grann, dels att marknaden för produkter inom telemedicin (vård på distans) ökar explosionsartat över hela världen. Vår produkt passar perfekt in i det här segmentet, säger han och fortsätter:

- Viktigast är nog ändå att vår nya produkt har mer datorkraft. Det gör den mer flexibel och lämpad att existera i telemedicinska vårdssystem. Detta har gett oss en och kanske två affärsmöjligheter till, fortsätter han och utvecklar:

- Dels har vi det vi kallar värdehöjande återförsäljning. När vi stoppar in vår produkt i ett sådant här system, så ökar värdet på både vår produkt och värdet på vårdgivarens system. Sedan har vi den rena oem-försäljningen. 

Flera nyheter i produkten
Medimi är i likhet med föregångare MedicPen Classic en så kallad automatiserad tablettdispenser som håller reda på tid, mängd och typ av medicin patienten ska ta.

- Bortsett från utseendet har Medimi tre nya finesser som innebär riktigt stora skillnader jämfört med föregångaren. Den hanterar flera olika mediciner och datorkraften och anslutningsmöjligheterna har förbättrats, säger Cristian Hallin och fortsätter:

- En annan viktig nyhet är tablettmagasinet. Det är en extern enhet. Man kan ladda upp till 50 stycken sådana här för en patient. Det blir då väldigt enkelt för patienten att sköta sin medicinering men den utgör också ett väldigt bra mätverktyg för kliniska prövningar. 

Redo för serietillverkning
I det avtal med Healthprize som kommunicerats fakturerar MedicPen för utvecklings- och anpassningskostnader av produkten. Men Cristian Hallin säger att det inte kommer att komma större utvecklingskostnader för Medimi framöver:

- Konstruktionsmässigt är den helt färdig. Ytterligare utvecklingskostnader kan komma men inte i någon större utsträckning. Sedan pressreleasen har vi levererat tre produkter till Healthprize som de har testat. Produkterna har motsvarat alla deras förväntningar.

Cristian Hallin berättar att serietillverkningen startar i juni och att det kommer att tillkomma merkostnader i samband med olika tester och utvärderingar av produkten.

Lärt sig av problemen med MedicPen Classic
Samtidigt säger han att bolaget lärt sig av de misstag som gjordes vid framtagningen och lanseringen av den första generationen tablettdoserare, MedicPen Classic.

- Den blev inte alls den framgång som vi hade prognoser på. När vi därtill fick några bakslag inom tillverkningen fattade vi helt enkelt beslutet att ersätta den med en ny produktgenerationen, berättar han.

- Den ursprungliga tanken var att entablettsdoseraren skulle följas upp med en fem- och en tiotablettsdoserare. Under arbetet med de modellerna gjorde vi ett antal användarstudier. Resultaten landade i en ny produktspecifikation som senare blev Medimi.

- Vi har flyttat hela utvecklings- och tillverkningsprocessen närmare oss. Det mesta görs i Sverige idag, för att vara snabbare och för att vi ska kunna hålla bättre koll på kvaliteten. Tillverkningskostnaden har stigit något till följd av det, fortsätter han.

Medel för året ut
I början av april erhöll MedicPen ett nytt lån från Almi om 2 miljoner kronor. Trycket på bolagets kassa lättar därmed något, i väntan på att försäljningsintäkterna börjar ticka in. Men bolagets finansiella situation är alltjämt pressad.

- Vår plan ger att vi har kapital för mellan sex månader och året ut. Då tar planen inte hänsyn till den likviditetsförstärkning som försäljningen innebär. Vi vet redan att vi kommer att sälja ganska bra under sexmånadersperioden, avslutar Cristian Hallin.

JOHAN NYGREN
johan.nygren@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om MedicPen:
» MedicPen nära kommersiellt genombrott
» Break-even nås nästa år tror MedicPen
» MedicPen redo för marknaden

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 


 


Cristian Hallin
VD MedicPen

 
 
- Sedan ordern presenterades har vi levererat tre produkter till Healthprize som de har testat. Produkterna har motsvarat alla deras förväntningar..
 
 
 
 
 

 

 
MedicPen Medimi
är uppföljaren till bolagets tidigare MedicPen Classic. Medimi hanterar flera tablettsorter parallellt och har mer datorkraft än sin föregångare.
 
 
 
 
  

 
MedicPen Medimis tablettmagasin håller reda på upp till 60 stycken tabletter och 4 olika sorter. 

 

 
 
 
 

Nästa händelse
2010-05-19
Delårsrapport Q1 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 22 april 2010
Fundiors bud möter motstånd från ICTs aktieägare
- Budet kom som en blixt från klar himmel, uppger ICTs vd

Fundior har lämnat ett bud på aktierna i ICT Fastigheter. Repliken kom omedelbart. Ägare med 39,5 procent av rösterna och kapitalet i ICT meddelade att de tänker nobba budet. beQuoted har talat med Fundiors vd Reijo Kirstua och ICTs vd Jan Wilhelmsson.

Budpremie på 21 procent
Fundior har lämnat ett offentligt bud till ICTs aktieägare. För varje 2 aktier erbjuds 11 nyemitterade Fundior-aktier. Sett till slutkurserna den 14 april, dagen innan budet offentliggjordes, innebär erbjudandet en budpremie om drygt 20 procent.

Budet är villkorat av en acceptgrad som ger Fundior mer än 30 procent av aktierna i ICT. Samtidigt framgår av erbjudandet att Fundior avser att avlista ICT från AktieTorget i det fall att mer än 50 procent av aktierna förvärvas.

Om budet skulle accepteras till fullo kommer ICTs aktieägare att ha 49 procent av aktier och röster i det framtida, sammanslagna företaget. Fundior, som själv är storägare i ICT med 20 procent av aktierna, menar att budet är en reaktion på den svaga kursutvecklingen i ICTs aktie.

Lönsam fastighetsförvaltare med svag kursutveckling
ICT har ett fastighetsbestånd med tonvikt på bostadsfastigheter. Det handlar om 39 fastigheter i Örebro- och Lindesbergstrakten. Det bokförda värdet på fastigheterna uppgår till 180 miljoner kronor.

Företaget bildades 2006 och har varit lönsamt sedan 2007. Under förra året uppgick hyresintäkterna till 23 miljoner kronor. Årsresultatet efter finansnetto landade på 2,6 miljoner kronor. Vinsten blev 4 öre per aktie. 

Enligt bokslutskommunikén för 2009 låg substansvärdet på ICTs fastigheter på 80 öre per aktie, samtidigt som aktien har pendlat runt 60 öre under våren.

Fundiors vd ser utvecklingspotential i ICT
- ICT behöver en ledning som är mer aktiv i verksamheten och som driver på tillväxten. Företaget måste växa, säger Fundiors vd Reijo Kirstua till beQuoted.

Enligt budet ska han ta vd-posten i det sammanslagna företaget och ICTs vd posten som vice vd.

- Som storägare i ICT anser vi att något måste hända och därför går vi ut med det här erbjudandet. Vi vill hitta en framtida situation där ICT kan växa med lönsamhet och vi tror att aktieägarvärdet kan öka i takt med att företaget utvecklas, fortsätter han.

Tror på en annan finansiell modell
Reijo Kirstua säger att Fundior har ett finansiellt kontaktnät som är värdefullt för ICT. Han menar att det kan utgöra en betydligt bättre finansieringsmodell än den kombination av nyemitterade aktier och banklån som ICT hittills använt sig av.

- ICT befinner sig i en marknad där finansieringen är ett stort bekymmer i nuvarande marknadsläge. Vi tror att om vi kombinerar Fundiors finansiella resurser med ICTs kunskaper om fastighetsförvaltning så kommer det att gynna båda parter.

Trög ägarlägenhetsmarknad bromsar Fundiors affär
Fundior har en brokig historia. Företaget bildades 2005 med affärsidén att tillhandahålla spar- och investeringstjänster. Listning på AktieTorget följde 2007. Mot slutet av 2008 tvingades företaget till en företagsrekonstruktion som pågick större delen av 2009.

I samband med rekonstruktionen ändrade bolaget inriktning till att bli en aktör på fastighetsmarknaden. Genom en apportemission tillkom då bolagets aktiepost i ICT. Det nya Fundior ska bygga en affär kring så kallade ägarlägenheter, en ny upplåtelseform i Sverige sedan 2009. 

Tidigare i år genomfördes en nyemission om 6,5 miljoner kronor. Intresset var ljumt, aktier för 2,8 miljoner kronor tecknades. Kort därefter genomfördes en riktad emission som säkrade återstoden av det ursprungliga emissionsbeloppet.

Men ägarlägenhetsaffären står och stampar. Reijo Kirstua menar att det beror på att svenska banker ännu inte har några finansieringsmodeller för den nya upplåtelseformen.

På några års sikt vill bolaget ha ett bestånd på ett par tusen ägarlägenheter, en expansion som ska finansieras genom den inlåningsverksamhet bolaget planerar för.

Som en blixt från klar himmel
ICTs nuvarande vd Jan Wilhelmsson har varit med i bolaget sedan starten, men tillträdde vd-posten först i slutet av 2008. Med sina 23,9 procent av röster och kapital är han den enskilt störste ägaren i ICT. Han är mycket förvånad över Fundiors bud:

- Det kom som en blixt från klar himmel, säger han till beQuoted men vill inte ge några ytterligare kommentarer kring budet eller den replik på budet som ICT publicerade samma dag som budet offentliggjordes.

Enligt ICTs styrelse har aktieägare som kontrollerar 39,5 procent av aktiekapitalet meddelat att de inte kommer att acceptera budet. ICT meddelar att bolaget kommer att offentliggöra sin uppfattning om budet skriftligen, efter att erbjudandehandlingen släppts.

Enligt Fundiors tidsplan väntas erbjudandehandlingen den 25 maj. Vid månadsskiftet maj - juni kan vi således få ICTs styrelses syn på budet och också besked om hur man tänker tillvarata aktieägarnas intressen.

JOHAN NYGREN
johan.nygren@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om Fundior:
» Emissionsaktuella Fundior vill bygga fastighetsaffär på ägarlägenheter

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Reijo Kirstua
VD Fundior

 
 
Fundior har lämnat ett offentligt bud på aktierna i ICT Fastigheter.
 
 
 
 
 

 
 


Jan Wilhelmsson
VD ICT Fastigheter

 
 
Ägare
med 39,5 procent av rösterna och kapitalet i ICT har meddelat att de tackar nej till Fundiors erbjudande. 
 
 
 

 
 

 
ICT Fastigheter har ett fastighetsbestånd med tonvikt på bostadsfastigheter.

 
 
Merparten av ICTs 39 fastigheter finns i Örebro- och Lindesbergstrakten. 
 

 
 
 
 
 

Nästa händelse
Uppköpserbjudande
Acceptperiod
2 jun - 23 jun 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
info@beQuoted.com
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig