beQuoted nyhetsbrev 21 maj 2007
Hej,

I dagens nummer tittar vi närmare på tre bolag som startat året riktigt starkt. Dessa är programvaruföretaget FormPipe, detaljhandelsbolaget The Empire och flyttföretaget ICM Logistik.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
» FormPipe startar året starkare än någonsin och levererade en riktigt bra rapport. Aktiemarknaden verkar dock ha missat hävstången som finns i affärsmodellen. beQuoted förklarar hur hävstången fungerar. Vi intervjuar också bolagets nye vd Christian Sundin, som står fast vid de tidigare prognoserna.
   
I detta nummer
FormPipe
ICM Logistik
The Empire
Stark start på 2007 för The Empire
» beQuoted har traditionsenligt besökt årsstämman i The Empire. Förutom opera och uppvisning av Magnus Samuelsson (världens starkaste man) bjöd bolaget på positiva utblickar inför framtiden. Året har öppnat starkt med en tredubblat resultat första kvartalet.
The Empire
ICM Logistik börjar nya året strålande
» Flyttföretaget ICM Logistik fortsätter sin fina resultatresa från andra halvåret 2006. Under första kvartalet 2007 blev vinsten 0,78 kronor per aktie. Verksamheten inom inrikes flytt ska utökas till Göteborg. Samtidigt startar projekteringen av ett utvidgat magasin i Solna.
ICM Logistik
 
Tidigare från beQuoted 

2007-05-15

New Nordic vill sälja kosttillskott för en miljard år 2011

2007-05-15

Potential i Esoteric Golf

2007-05-14

Första kvartalet med plusresultat för Glycorex

2007-05-10

Central Asia Gold växer sig större i Ryssland

2007-05-08

Nordic Mines vill öppna Nordens största guldgruva

2007-05-04

Xtracom går från noll till triple-play

2007-05-03

Björn Borg noteras på Stockholmsbörsen

2007-04-26

Sälj i fokus hos Confidence

2007-04-24

Välfylld kassa i TracTechnology

2007-04-18

Generic ska ha fokus på marginalerna

2007-04-17

Midelfart Sonesson köper Vitalas
Sök i beQuoteds arkiv

  
beQuoted nyhetsbrev 21 maj 2007
FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
- Vi står fast vid våra prognoser, vd Christian Sundin

FormPipe startar året starkare än någonsin och levererade en riktigt bra rapport. Aktiemarknaden verkar dock ha missat hävstången som finns i affärsmodellen. beQuoted förklarar hur hävstången fungerar. Vi intervjuar också bolagets nye vd Christian Sundin, som står fast vid de tidigare prognoserna.

Första kvartalet visade positiva siffror
Tillväxten fortsätter att vara stark och bolaget omsättning ökade med 115 procent under första kvartalet 2007. En viss del kan tillskrivas förvärvet av ALP Data som gjordes i slutet av 2006, men det sker även en stark organisk tillväxt i bolaget.

Första kvartalet är historiskt sätt ett svagt kvartal för FomPipe då bolaget till stor del jobbar mot den offentliga sektorn, som normalt brukar lägga större investeringar i slutet av året. I kvartalsrapporten kan bolaget visa på ett EBITA-resultat på 1,6 miljoner kronor, vilket är det starkaste resultatet för ett första kvartal någonsin:

      • Nettoomsättning: 15,5 Mkr (7,2), +115%
      • EBITA: 1,6 Mkr (0,5), +220%
      • EBITA-marginal: 10,9% (7,3)
      • Resultat efter finansnetto: 0,62 Mkr (-0,04)
      • Resultat per aktie: 0,01 kr (-0,01)

Vd Christian Sundin är nöjd med resultatet:

- Vi har levererat en riktigt stark rapport, där vårt mål på en EBITA-marginal som överstiger 20 procent för helåret står kvar. Att vi under årets svagaste kvartal når en marginal över 10 procent gör att vi känner oss ännu tryggare i vårt mål för helåret.

Affärsmodellen gör att det finns en enorm hävstång
FormPipes försäljning kan delas upp i tre olika kategorier: konsulting, licenser samt support och underhåll. Konsult och licensintäkterna ligger lägre i början av året, för att i slutet av året nå sin topp. Support och underhåll är däremot repetitiva intäkter som på sikt kommer att öka kvartal för kvartal.

      • Konsulting och övrigt (utbildning m.m.): 5,7 Mkr
      • Licenser: 4,1 Mkr
      • Service och underhåll: 5,1 Mkr
      • Totalt: 14,9 Mkr

Kostnaderna redovisas i kategorierna, personalkostnader, övriga kostnader samt avskrivningar.

      • Försäljningskostnader: 0,24 Mkr (0,27 Q4 2006)
      • Personalkostnader: 10,1 Mkr (9,5 Q4 2006)
      • Övriga kostnader: 3,2 Mkr (3,1 Q4 2006
      • Avskrivningar: 0,3 Mkr (0,5 Q4 2006)
      • Totalt: 13,8 Mkr (13,4 Q4 2006)

Tillkommer en goodwillavskrivning på 1,0 Mkr (1,0) som kommer att försvinna i samband med att bolaget går över till IFRS-redovisning.

Kostnaderna kommer att vara relativt konstanta över de kommande kvartalen. Detta syns tydligt när man jämför med kostnaderna för det närmast föregående kvartalet (se siffrorna från fjärde kvartalet 2006 angivna inom parentes ovan).

- Våra kostnader låg strax under 14 miljoner kronor för kvartalet och kommer att kunna ligga kvar på samma nivå eller kanske till och med något lägre framöver, berättar Christian Sundin för beQuoted.

Slutsatsen av detta är att FormPipe behöver generera intäkter på minst 14 miljoner kronor per kvartal. Samtidigt kommer intäkterna utöver detta att ge en enorm hävstång på resultatet.

Enligt Christian Sundin växer de repetitiva intäkterna och de kommande kvartalen kommer också att innebära fler order och högre intäkter från företagets produkter.

- Vi kan se att de repetitiva intäkterna ökar. Historiskt sett är sista kvartalet vårt starkaste och där genereras den största delen av vinsten.

Christian Sundin tog över efter Rikard Akhtarzand
Efter Rikard Akhtarzands oväntade avhopp i mars har Christian Sundin intagit vd-rollen, efter att ha varit aktiv i bolagets operativa verksamhet en tid. Christian Sundin var tidigare ekonomichef och innan dess har han erfarenhet från ett flertal vd-uppdrag samt från införande av IT-system.

Arbetet flyter på bra intygar Christian Sundin:

- Verksamheten inom bolaget har inte på något sätt påverkats av den senaste tidens mediala turbulens runt bolaget. Tvärt om, vi har nu slutfört integrationen av ALP Data som förvärvades i höstas och stärkt organisationen för att möta efterfrågan som finns på våra produkter.

Som ersättare på ekonomichefsposten har Joakim Alfredson rekryterats. Joakim Alfredson kommer närmast från Capto Financial Consulting där han tidigare arbetat med företagsförvärv.

beQuoted ser denna kompetensförstärkning som en tillgång, då FormPipe befinner sig i en marknad som kommer konsolideras allt mer framöver.

Bolaget fokuserar på lönsamma partnerorders
Den senaste tiden har FormPipe fått två stycken partnerorders via KnowIT och Au-System (numera Cybercom). Partnerorders fungerar så att partnerbolagen säljer in och implementerar bolagets produkter hos sina kunder.

FormPipe kan på så sätt få licensintäkter via sina partners utan att själva behöva implementera produkten. Till detta kommer också framtida repetitiva intäkter som är 20 procent av licensintäkten.

För att kunna knyta upp fler partners berättar Christian Sundin att man kommer att fokusera starkt på partnersamarbeten under året:

- Vi tror stenhårt på vår strategi där vi fortsätter att etablera och fördjupa partnerrelationer. Vi kommer under 2007 tydligt kunna se hävstången i denna modell.

- Det är en vinn-vinn-situation där partnern kan stärka sitt produktutbud och vi får våra produkter installerade hos deras kunder.

Kursfallet omotiverat om prognoserna nås
Bolagets prognos på 75 miljoner kronor i omsättning för året står fast, vilket i så fall innebär ett resultat på strax under 15 miljoner kronor efter finansnetto.

beQuoted ser ingen större oro i att prognoserna inte skall kunna nås om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort hittills. Första kvartalet har historiskt varit det svagaste jämfört med övriga kvartal.

FormPipe har samtidigt visat att de repetitiva intäkterna ökar stadigt och på sikt kommer att ha en stor inverkan på bolagets resultat.

Vår prognos för 2007 (se beQuoted nyhetsbrev nr 9 2007) står fast och aktien handlas just nu till p/e 15 sett till vår förväntade vinst på 1,15 kr per aktie. Det är inte mycket för en snabbväxare.

JOHAN SKÅRBRATT
johan.skarbratt@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe:
» FormPipe en framgångssaga utan ände

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
Ny VD FormPipe

 
 
 
 
Omsättning och EBITA

(Klicka bilden för större bild)
 
 
Tillväxten fortsätter vara stark och bolaget omsättning ökade med 115 procent under första kvartalet 2007.
 
 
EBITA står för Earnings Before Interest, Taxes and Amortization of goodwill.
 
 
 
 
Försäljning per kategori
 
 
Support och underhåll är repetitiva intäkter som på sikt kommer att öka kvartal för kvartal.
 
 
Kostnaderna kommer att vara relativt konstanta över de kommande kvartalen.
 
 
Därför blir det en hävstång på resultatet när intäkterna stiger.
 
 
 
  


Joakim Alfredson
Ny ekonomichef

 
 
 
 


 

 
 
Partnersamarbeten ska FormPipe satsa mer på under 2007.
 
 
Det är en vinn-vinn-situation där partnern kan stärka sitt produktutbud medan FormPipe får sina produkter installerade hos deras kunder.
 
 
 
Aktien
 
Stockholmsbörsen. FormPipe räknar med att noteras på Stockholmsbörsen under hösten 2007.
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-07
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
beQuoted nyhetsbrev 21 maj 2007
Stark start på 2007 för The Empire

beQuoted har traditionsenligt besökt årsstämman i The Empire. Förutom opera och uppvisning av Magnus Samuelsson (världens starkaste man) bjöd bolaget på positiva utblickar inför framtiden. Året har öppnat starkt med en tredubblat resultat första kvartalet.

C3 ska bli skandinaviskt lifestyle-varumärke
Flera nyheter presenterades under årsstämman. C3 ska gå från att endast vara ett märke på köksprodukter till att bli ett skandinaviskt inspirerat lifestyle-varumärke.

Som en del av detta kommer C3:s produktutbud att breddas. Sedan tidigare kommer trådlösa telefoner att börja säljas under andra kvartalet. På stämman visades bilder på följande nya C3-produkter:

      • GPS-navigator
      • Ficklampa med låg strömförbrukning och längre brinntid
      • Keramiska köksknivar
      • Patenterat knivblock

Mest intressant är kanske en patenterad påsförslutare, som kan svetsa ihop vanliga plastpåsar i hushållet så att de sluter helt tätt. Försäljningspotentialen och marginalerna är goda och bolaget har fått försäljningsrättigheterna för hela Europa.

Start i Finland med SodaStream
The Empire aktiverar nu sitt finländska bolag Etacap OY och lanserar SodaStream, C3 och Saeco i Finland. Landschefen för Finland, Markus Lassila, presenterades på stämman.

Norge har hittills inte gått bra och nu vill The Empire försöka få större incitament hos personalen för en bra utveckling i Finland.

Därför har Markus Lassila fått köpa 20 procent av Etacap OY för en symbolisk summa. The Empire har permanent återköpsrätt av aktierna för ett pris motsvarande ett p/e-tal på 3.

The Empires vd Johan Kalling verkade nöjd med upplägget och flaggade på årsstämman för att han hoppas kunna presentera ett liknande bolagsupplägg för Danmark på årsstämman om ett år.

Tredubblad vinst per aktie under första kvartalet
The Empire har kommit med sin rapport för första kvartalet 2007. Bolaget skriver att årets första kvartal traditionellt är svagt och att man inte hade räknat med positiva siffror. Men positivt blev det ändå:

      • Nettoomsättning: 47,5 Mkr (19,4)
      • Resultat efter finansnetto: 2,2 Mkr (0,8)
      • Vinst per aktie: 0,19 kr (0,06)

Resultatet per aktie har alltså gott och väl tredubblats under första kvartalet. Visserligen kom Gerby in först från slutet av första kvartalet under 2006, men resultatet är ändå fantastiskt med tanke på att bolaget planerat för i bästa fall ett nollresultat.

Första kvartalet innebär alltid baksmälla efter julhandeln. Och i januari brukar det för många löntagare vara väldigt "mycket månad kvar i slutet av pengarna". Det lyfter inte heller försäljningen av kapitalvaror.

Lägg därtill att vintern knappast skapar något sug efter SodaStream och det är förståeligt att försäljningen bara blir en sjättedel av vad beQuoted prognostiserat för helåret. Som tur är blir det bättre för varje kvartal som går under året.

Lysande vinstmarginal bör bli ännu bättre
Mer intressant är ändå att vinstmarginalen hamnar så högt som 8,3 procent under första kvartalet.

Bakom det förbätttrade resultatet ligger bland annat en omförhandling av Gerbys storkundskontrakt kombinerat med en bättre intern ekonomistyrning.

Konvertibellån ger utspädning på 4 procent
beQuoteds prognos för 2007 ligger sedan tidigare på 2,10 kr per aktie, (se nyhetsbrev nr 12 2007). Eventuellt borde den sänkas ned till 2,00 kr per aktie efter stämman.

Stämman beslutade nämligen om riktad emission av konvertibellån till C-aktieägare, som haft företräde till utdelning. Konvertibellånet är på 4,7 miljoner kronor, motsvarande 377.675 B-aktier, och motsvarar det belopp som skulle ha betalats ut i företrädesutdelning.

Emissionen innebär en utspädning på knappt 4 procent, men C-aktierna försvinner. Vid konvertering ökar antalet aktier till 9,58 miljoner B-aktier i The Empire. Konverteringskursen är 12:50 kronor och konvertering får ske under 2008 och 2009.

Förhoppningar om starkt resultat 2007
Men den starka försäljningsutvecklingen och marginalutvecklingen gör att man kan ha förhoppning om ett starkt resultat 2007.

Kan The Empire nå en omsättning på 300 miljoner kronor och sitt mål för vinstmarginalen på 10 procent, skulle vinsten per aktie hamna på 21,6 miljoner kronor, eller 2,25 kronor efter full utspädning.

Blir vinstmarginalen 9 procent blir vinsten 2:03 kronor efter full utspädning. Sannolikheten är alltså god att The Empires vinst per aktie ska överstiga 2 kronor per aktie under 2007, även inklusive utspädningen.

Fortsatt goda tillväxtutsikter
På stämman utlovade Johan Kalling en organisk tillväxt på 25 - 30 procent under 2007.

Även efter 2007 bör tillväxtmöjligheterna vara goda. Att hoppas på en organisk tillväxt på 20 procent per år 2008 - 2010 är antagligen inte att hoppas på för mycket. Dessutom tillkommer möjligheterna till förvärv.

Baserat på en vinst för 2007 på 2 kronor per aktie handlas The Empire till p/e 8. Även om liknelsen haltar så handlas tillväxtbolag inom detaljhandeln som Hemtex och H&M, till p/e-tal på minst 30.

Där platsar kanske inte The Empire ännu. Men mot bakgrund av de stabila vinsterna inom konsumentsektorn och de goda tillväxtutsikterna är ett p/e-tal på 8 alldeles för lågt.

CHRISTER JÖNSSON
christer.jonsson@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om The Empire:
» Svag avslutning på 2006 för The Empire
» Export av C3 kan ge ytterligare lyft i The Empire
» Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire
» Gerby ett kanonförvärv för The Empire
» The Empire laddar upp inför julhandeln
» Detaljhandeln draglok för The Empire
» The Empires satsning i Norge bär frukt lagom till sommaren
» Insiderrapport från The Empires årsstämma
» Resultatökning förväntas i The Empire
» Fler starka varumärken till The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Johan Kalling
VD The Empire

 
 
 
 


 

 
 
SodaStream
går nu in i Finland, tillsammans med Saeco och C3.
 
 
 
 

 
 
SmartSealer är en ny patenterad produkt som försluter plastpåsar.
 
 
The Empire har distributionsrättigheterna för Europa och kommer att lansera produkten under varumärket C3.
 
 
Varumärket C3 ska inte bara vara ett märke för köksprodukter, utan bli ett lifestyle-varumärke med skandinavisk prägel.
 
 
 
 


C3 Coffee Center Milano
från Gerby

 
 
Vinstmarginalen
för The Empire blev hela 8,3 procent första kvartalet 2007.
 
 
 
 

Bevyz är ett nytt unikt dryckessystem för företagsmarknaden
 
 
Bevyz hemsida

 
 
Bevyz gör både varma och kalla drycker, samt med och utan kolsyra, från en enda maskin.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-13
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 21 maj 2007
ICM Logistik börjar nya året strålande

Flyttföretaget ICM Logistik fortsätter sin fina resultatresa från andra halvåret 2006. Under första kvartalet 2007 blev vinsten 0,78 kronor per aktie. Verksamheten inom inrikes flytt ska utökas till Göteborg. Samtidigt startar projekteringen av ett utvidgat magasin i Solna.

En bra start på det nya året
Första gången sedan 2002 redovisar ICM Logistik siffrorna för ett enskilt kvartal. Under perioden 2003 - 2006 har man redovisat per halvår. Första kvartalet 2007 gick det så här:

      • Omsättning: 46,4 Mkr (42,2)
      • Resultat efter finansnetto: 2,9 Mkr (0,0)
      • Vinst per aktie: 0,78 kr (0,003)

Ett starkt resultat som följer trenden från andra halvåret 2006, då företaget kom upp i en vinst på 2 kronor per aktie. Men siffrorna kan inte jämföras med 2006, som innehöll stora interna kostnader för magasinsomflyttningar.

Fortsatt organisk tillväxt kan förväntas
Företaget tar flera steg för att bibehålla en god tillväxt. I Göteborg utökas verksamheten med inrikes flytt och projekt. Detta ska vara igång under tredje kvartalet 2007:

- Vi har länge velat bli större i Göteborg. Nu tar vi steget och väljer att göra det organiskt istället för via förvärv, berättar vd Thomas Hanbo för beQuoted.

- Vi tror att vi ska kunna få en flygande start, då vi har flera riksavtal med kunder som även finns på västkusten och som vi nu kommer att kunna ge en bättre lokal service.

Vidare ska magasinsytorna i Spånga utvidgas med 2.000 kvadratmeter. ICM har redan en magasineringsfastighet i Spånga, men kommer nu att bygga ytterligare en. Bygget beräknas stå klart under 2008 och kan komma att kosta runt 10 miljoner kronor.

Omsättning kan bli 200 miljoner kronor
På marknaden i övrigt sker vissa ägarförändringar, berättar Thomas Hanbo för beQuoted:

- Kungsholms Express byter nu ägare för tredje gången på fem år. De amerikanska ägarna säljer sin europeiska verksamhet, där Kungsholms Express ingår, till ett holländskt-brittiskt företag.

- Vi vet inte ännu hur det kommer att påverka oss. Men Kungsholms Express har gjort förluster de senaste åren. Med en ny ägare kan det bli förändringar för att minska förlusterna. Eventuellt kan det ge vissa tillväxtmöjligheter.

Thomas Hanbo tror att den positiva utvecklingen ska kunna fortsätta även utan förvärv:

- Vi nådde 180 miljoner kronor 2006. Marknadsförutsättningarna är goda, så jag tror att vi med enbart organisk tillväxt ska ha hyggliga möjligheter att komma upp till 200 miljoner kronor under 2007.

P/e-tal på 8 alltför lågt
Andra halvåret 2006 tjänade ICM Logistik 2 kronor per aktie. Med tillväxt och bibehållna marginaler kan det bli 2,20 kronor för andra halvåret 2007.

Lägger vi sedan på 0,78 öre för första kvartalet 2007 och tänker oss samma resultat under andra kvartalet blir totala vinsten under 2007 cirka 3,75 kronor per aktie.

Detta ska dock justeras ner med knappt 10 procent för den riktade nyemission på 250.000 aktier till de nya styrelseledamöterna Paul Rönnberg och Johan Blomqvist. Nu finns det 2.825.000 aktier.

Efter utspädning kan vinsten per aktie hamna runt 3,30 - 3,40 kronor för helåret 2007. Då handlas ICM Logistik till ett p/e-tal på cirka 8. Det är i lägsta laget, även under en högkonjunktur.

CHRISTER JÖNSSON
christer.jonsson@beQuoted.com

Tidigare publicerade artiklar om ICM Logistik:
» ICM överträffar egen prognos med råge
» ICM flyttar upp tillväxttakten till 30 procent
» ICMs flytt tillbaka mot flyttjänster kan bli fynd
» Hälsosamma marginaler i ICM Logistik
» Tullverket certifierar ICM
» Orderingången bättre än väntat i Uppsala
» ICM åter till UppsalaMarknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Logistik

 
 
- En god marknad gör att vi organiskt bör kunna växa med 10 procent och nå en omsättning på 200 miljoner kronor under 2007.
 
 
 

 
Mer att flytta. Nu öppnar ICM Logistik även i Göteborg.
 
 
 

 
I Spånga ska ICM Logistik bygga en ny fastighet för magasinering, på egen tomt.
 
Byggnationen lär kosta i storleksordningen tio miljoner kronor och beräknas stå klar under 2008.
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-23
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
info@beQuoted.com
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig