Zhoda Investments genomför kompletterande förvärv för vita viner i Dalmatien

Zhoda Investments ("Zhoda") förvärvade för ett år sedan 80% av en ekologisk vingård med främst röda viner från druvan babic på Dalmatiens kust i Kroatien. Nu har Zhoda genomfört ett kompletteringsförvärv för framställning av vita premiumviner på den dalmatinska ön Kocula, där den populära druvan posip upptäcktes för snart 200 år sedan.

- Posip är en genuin dalmatinsk druva och en riktig sommarfavorit. Att äga ett vineri i hjärtat av posip-land ger utmärkta möjligheter att skapa ett unikt varumärke. Genom en stark lokal närvaro har vi lyckats genomföra förvärvet till ett attraktivt pris. Vitvinsproduktionen på Korcula är ett fint komplement till den redan existerande framställningen av röda viner från druvan babic, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Förvärvspriset för tillgångarna bestående av mark, byggnad och utrustning uppgick till cirka 3,5 miljoner kronor. Byggnaderna har en areal på totalt 2 500 kvadratmeter och utrustning med en initial kapacitet på 140 tusen flaskor. Vineriet tillhörde tidigare ett gammalt jugoslaviskt kooperativ där lokala druvodlare producerade viner under en uppsjö av varumärken.

Det finns ingen tillhörande vinodling så druvor kommer att köpas från de lokala druvodlarna i byn Smokvica som har en årlig skörd på 1 000 ton på en areal om 100 hektar. Zhoda har nyligen rekryterat en av Dalmatiens ledande experter på viner från posip. Han är bördig från byn och har därmed goda relationer med druvodlarna.

Det nya förvärvet är ett gott komplement till den existerande rödvinsproduktionen och det ger synergier inom produktsortiment, marknadsföring och försäljning samt produktionsexpertis.

Detta förvärv är ett viktigt steg mot Zhodas vision att nå en total produktion på 1 miljon flaskor kvalitetsvin per år. Kapaciteten och därmed investeringarna kan steg för steg skalas upp i takt med att bolagets vinframställning och försäljning växer. Bolaget bedömer att det har goda möjligheter att få nya investeringar i byggnad och utrustning att finansieras genom bidrag med upp till 50% från de EU- program som är riktade mot Kroatiens vinsektor.

Stockholm, 3 maj 2018

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB
+46 709 565 141,
[email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments
Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. Zhoda innehar åttio procent i en dalmatinsk vinproducent med en 47 hektar ekologisk vingård med främst den röda lokala druvan babic. Zhoda äger också ett vineri på den dalmatinska ön Korula som framställer vita kvalitetsviner på druvan posip. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Bolagets aktie handlas på Pareto Securities OTC. Läs mer på www.zhodainvestments.com.

Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524