Operativ och finansiell uppdatering från oljeverksamheten

Zhoda Investments ("Zhoda") lämnar en operativ och finansiell uppdatering avseende oljeverksamheten i Poltava Ukraina. Under årets första tio månader har Zhodas 45 procentiga andel av fältets produktion uppgått till 71 400 fat olja, motsvarande 234 fat per dag. Under samma period har moderbolaget erhållit utdelningar om drygt 8 miljoner kronor från oljeverksamheten.

Under året har oljeoperatören fortsatt att sälja olja mot förskottsbetalning vilket har stärkt kassaflödet och minskat kreditrisken jämfört med tidigare år. Försäljningen januari-oktober uppgick totalt till 32 (45) miljoner kronor. Minskningen jämfört med samma period föregående år är en effekt av att världsmarknadspriset på olja har varit cirka 13 procent lägre än föregående år samt att oljeproduktionen minskat med 12 procent. Trots det har moderbolaget kunna ta emot väsentligt högre utdelningar uppgående till 8 miljoner kronor, jämfört med 1 miljon kronor under samma period föregående år.

- Det är glädjande att vi trots lägre oljepriser på världsmarknaden kunnat erhålla väsentligt högre utdelningar från oljeverksamheten. Årets produktion är något lägre än föregående år, vilket är något som vi vill ändra på genom att säkra mer regelbunden tillgång till utrustning och manskap för att öka takten i arbetsprogrammet, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Oljefältet Lelyaki är ett moget fält med relativt låga geologiska risker. Det är dock som alla oljefält utsatt för en naturlig produktionsnedgång. För att motverka denna genomför operatören ett arbetsprogram med så kallade med workovers. Under 2019 har operatören inte kunnat säkra kontinuerlig tillgång till utrustning och manskap vilket lett till att produktionen januari-oktober 2019 är 12 procent lägre än samma period 2018.

Det är en prioriterad målsättning för bolaget att inte bara återställa produktionen till föregående års nivå, utan även att höja den. Om operatören lyckas med detta så kommer lönsamhet och kassaflöden att kunna öka igen.

Zhoda Investments äger via dotterbolag 45% av licensinnehavaren och operatören av oljefältet Lelyaki. Samtliga belopp ovan avser Zhodas fyrtiofem-procentiga ägarandel i operatören.

For mer information, vänligen kontakta:

Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB

+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com

Fakta om Zhoda Investments

Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I Dalmatien äger Zhoda en vinproducent med en 47 hektar ekologisk vingård med främst den röda lokala druvan babic. Zhoda innehar också ett vineri på den dalmatiska ön Korcula som framställer vita kvalitetsviner på druvan posip. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524