Bokslutskommuniké för Willak, januari - december 2016

JULI-DECEMBER 2016

  • Intäkterna uppgick till 19,1 MSEK (15,1)
  • Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -5,1 MSEK (1,1)
  • Resultatet efter skatt uppgick till -6,6 MSEK (0,7)
  • Resultat per aktie uppgick till -3,56 SEK (-)

JANUARI-DECEMBER 2016

  • Intäkterna uppgick till 31,7 MSEK (21,5)
  • Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -6,2 MSEK (1,0)
  • Resultatet efter skatt uppgick till -6,7 MSEK (0,5)
  • Resultat per aktie uppgick till -3,62 SEK (-)

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER ANDRA HALVÅRET

  • Flytt till egna lokaler
  • Genomförda emissioner har tillfört 17 MSEK
  • Bolaget listades den 22 september på NGM Nordic MTF

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER PERIODENS UTGÅNG

  • Produktionen är igång i den nya lokalen
  • Fortsatt god orderingång

VD-KOMMENTAR

FOKUS PÅ UTVECKLING AV VÅRA TILLVERKNINGSMETODER
Det gångna året har präglats av en stark utveckling av företagets tillverkningsmetoder. Bolagets fortsatta utveckling är helt beroende av att processerna styrs av metoderna. Det är väsentligt för kapaciteten och kvaliteten i tillverkning. Betydande framsteg har gjorts och metodutvecklingen fortsätter även under 2017. Med väl utvecklade processer följer även en bra och hälsosam arbetsmiljö för personal vilket är avgörande för trivseln på arbetsplatsen.

OMSÄTTNINGENS HUVUDKOMPONENTER
Omsättningen består av två huvudkomponenter. Väggtillverkning 17 MSEK och entreprenad- verksamheten som på uppdrag av Idö Fastigheter AB byggt etapp 1 av fabriken för 9 MSEK. Idö Fastigheter ägs av huvudägarna i WilLak.

NY FABRIK
Under Q4 flyttade bolaget till ny fabrik där etapp ett av två är tagen i bruk. I etapp ett kommer bolaget uppnå samma tillverkningskapacitet som fanns vid flytten från de gamla lokalerna. Flytten gjordes under månadsskiftet november och december och det är i början på vinterperioden då efterfrågan på bolagets produkter normalt minskar.

Etapp två av den nya fabriken påbörjas under Q2 och den kommer att tillföra bolaget 4 200 kvm tillverkningsyta utöver de 1400 kvm som tagits i bruk. Etapp två är av direkt avgörande för bolagets utveckling och möjlighet till tredubbling av tillverkningskapaciteten.

Flytten har inneburit ett tapp i omsättning på ca 2 MSEK men har ändå skett under en gynnsam period för bolaget.

RESULTATPÅVERKANDE FAKTORER UNDER PERIODEN

ÖVERTALIGHET I PERSONAL
Innan det stått fullständig klart att det är tillverkningsmetoderna som helt styr bolagets tillverkningskapacitet så gjordes ansträngning att genom att öka personalantalet försöka öka tillverkningskapaciteten. Erfarenheten från att anställa mer personal var kostsam och fungerade inte och det stod klart inom ett par månader. Att arbeta bort konsekvenser av den taktiken har kostat bolaget storleksordningen 3 MSEK innan effekterna var helt borta. Produktivitetshöjningar sker enbart genom att tillverkningsmetoderna blir bättre och effektivare.

LEVERANSVILLKOREN
Redan tidigt konstaterades att de allmänna leverantörsvillkoren ABM07 missgynnar en leverantör som WilLak. Efter sommaren definierade WilLak sina egna leveransvillkor som tillämpas på i stort sett alla kontrakt sedan augusti 2016. I våra leveransvillkor begränsas och anpassas eventuella krav på bolagets åtaganden i leveranserna till att harmonisera med våra affärers omfattning. Bolaget har idag kundfordringar på sammanlagt 1,6 MSEK som är på något sätt tvistiga. Juridisk hjälp har konsulterats för att avsluta pågående förhandlingar. Ingen reservation har gjorts för detta.

AKTIVERINGAR AV UTVECKLINGSKOSTNADER
Bolaget har bestämt att efter listning av bolagets aktier och efter förstärkning det egna kapitalet kommer utvecklingskostnader inte att aktiveras för att tas upp i balansräkningen. Alla kostnader tas direkt över resultaträkningen. Avskrivningar har påbörjats och belastar resultatet med 1, 8 MSEK.

MARKNADEN
Bolagets bedömning är att marknaden är fortsatt väldigt god och vi ser ingen anledning till avmattning. Vi ser ett ökat antal av potentiella kunder.

MÅNGA FÖRFRÅGNINGAR
Bolaget erhåller många förfrågningar. Stort intresse för bolagets produkter och metoder visar sig genom ett flertal kundbesök i fabriken för att ta del av bolagets utveckling.

ORDERINGÅNG
Orderingången är fortsatt stark och hämmas bara av företagets egen bedömning av tillverkningskapaciteten. Den utökade kapaciteten som etapp två av fabriken kommer att utgöra är av avgörande betydelse för antalet accepterade order och den utökningen kommer successivt byggas på efter det att etapp två kommer att vara färdigställd.

CERTIFIERING
WilLak AB är nu rekommenderade av Inspecta för certifiering av bärande stålkonstruktioner enligt SS EN 1090-1 EXC 2. Certifikat väntas inom kort och kommer att läggas upp på hemsidan. Under tiden arbetar vi vidare med att kvalificera vårt kvalitetsledningssystem enligt ISO 9001:2015, vårt miljöledningssystem enligt ISO 14001:2015 samt vårt ledningssystem för arbetsmiljö enligt OHSAS 18001:2007 innefattande ett systematiskt arbetsmiljöarbete enligt AFS 2001:01.

Martin Axelsson, VD
Telefon: +46 73 246 74 14
E-post: [email protected]

Jan Axelsson, styrelseordförande
Telefon: +46 70 952 12 80
E-post: [email protected]

UTDELNINGSFÖRSLAG
Styrelsens förslag är att ingen vinstutdelning sker till bolagets aktieägare.

ÅRSSTÄMMA
Årsstämman kommer att hållas i WilLaks lokaler kl 11:00 den 20 april 2017 på Idögatan 38, Linköping.

ÅRSREDOVISNING
Årsredovisningen kommer att publiceras på bolagets hemsida den 29 mars 2017.

NÄSTA RAPPORTTILLFÄLLE
Första halvårets rapport 2017 publiceras den 25 augusti 2017.

För övrig information hänvisas till den kompletta kommunikén som återfinns i bilagan alternativt kan hämtas på bolagets hemsida. 

Rapporten i sin helhet bifogas.

Linköping den 23 februari 2016

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Martin Axelsson, VD
Telefon: +46 73 246 74 14
E-post: [email protected]

Jan Axelsson, styrelseordförande
Telefon: +46 70 952 12 80
E-post: [email protected]

Denna information är sådan information som Bolaget är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 februari 2017 kl. 09:00.

Kort om Willak
Willak är en leverantör av smarta byggsystem till byggbolag som i första hand bygger flerbostadshus. Bolagets byggsystem består av flera egenutvecklade produkter som tillsammans gör att byggnation av främst flerfamiljshus blir mer rationell än traditionella metoder. Willaks egna produkter är prefabricerade utfackningsväggar och ett patenterat stålpelarsystem med tillhörande brandisolering. Willak har själva utvecklat sina tillverkningsmetoder, vilket har lett till att Bolagets lösning överträffar konkurrenter som inhandlar komponenter från leverantörer med hänsyn till ledtider, kvalité och utvecklingspotential.

Mangold Fondkommission AB, tel: +46 8 5030 1550, agerar Mentor och likviditetsgarant för Willaks aktier på NGM Nordic MTF.


Om WilLak

WilLak är en leverantör av smarta byggsystem till byggbolag som i första hand bygger flerbostadshus.

Webbplats
www.willak.se
Bransch
Konstruktion och material

Prenumerera

Få löpande information från WilLak via e-post.

Handelsinformation

Marknad Onoterat Kortnamn WIL ISIN-kod SE0008964266

IR-Kontakt

Jan Axelsson Styrelseordförande [email protected] 070-9521280