AB Maritemi lämnar rekommenderat kontanterbjudande till aktieägarna i Rasta Group

AB Maritemi, org. nr. 556517-5865 ("Maritemi"), ett bolag kontrollerat av Familjen Tervaniemi, lämnar härmed ett rekommenderat kontanterbjudande avseende aktierna i Rasta Group AB (publ.) ("Rasta" eller "Bolaget") till aktieägarna i Rasta ("Erbjudandet"). Rastas aktier är upptagna till handel på Alternativa Listan.

Detta pressmeddelande får inte, direkt eller indirekt, offentliggöras i eller distribueras inom eller till USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika. Erbjudandet lämnas inte till, och accepter godkänns inte från, personer i dessa länder eller personer i något annat land vars deltagande förutsätter ytterligare dokumentation, registrering eller andra åtgärder utöver vad som följer av svensk rätt.

Viktig information. Aktierna i Rasta Group AB (publ.) är föremål för inofficiell handel på Alternativa Listan. Alternativa Listan är inte en reglerad marknad eller en handelsplattform (s.k. MTF-plattform) enligt värdepappersmarknadslagen (2007:528). Lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (2006:451) är därmed inte tillämplig på Erbjudandet och inte heller tillämpas eller gäller några takeoverregler för reglerade marknader eller handelsplattformar.

  • Maritemis Erbjudande uppgår till 10 kronor kontant för varje utestående aktie i Rasta.1 Erbjudandet värderar samtliga aktier i Rasta till cirka 627,9 miljoner kronor.

Erbjudandet innebär en premie om:

  • 193,3 procent jämfört med kursen 3,41 kronor för Bolagets aktier vid listning på Alternativa Listan den 11 februari 2015; och
  • 19,5 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Bolagets aktie på Alternativa Listan under de 12 senaste månaderna fram till och med den 16 januari 2018 om 8,37 kronor.3

De styrelseledamöter som inte har intressekonflikt rekommenderar Bolagets aktieägare att acceptera Erbjudandet.

Acceptfristen för Erbjudandet förväntas inledas omkring den 12 februari 2018 och avslutas omkring den 6 mars 2018. Utbetalning av vederlag beräknas ske omkring den 9 mars 2018.

Bakgrund och motiv till Erbjudandet
Rasta Group äger och förvaltar bolag inom servicenäringen. Bolaget har sitt säte i Göteborg och omfattar de tre affärsområdena Serviceanläggningar, Arenarestauranger och Kulturrestauranger. Rasta driver den största kedjan av serviceanläggningar i Sverige omfattande 25 anläggningar strategiskt placerade utmed de stora svenska vägarna. Rasta Group driver tre arenarestauranger: Ullevi Konferens och Kiosker, Gamla Ullevi samt Åby Travet. Området Kulturrestauranger som tillkom 2015 innefattar restaurangrörelserna Skansens Restauranger, Kungliga Dramatiska Teaterns restauranger och Haga Forum, alla tre belägna i Stockholm, samt Trädgår'n i Göteborg och Rådhuskällaren i Malmö. Mer information om Bolaget finns på www.rastagroup.se.

Familjen Tervaniemi grundade Rasta år 1973. Dan, Marita, Mikael och Fredrik Tervaniemi har under en längre tid suttit på ledande positioner inom koncernledningen, samt i styrelsen för Bolaget. De har haft en instrumentell roll i att utveckla Rastas kultur samt starkt bidragit till Bolagets utveckling till att bli det ledande serviceföretag som Rasta är idag.

Familjen Tervaniemi har under en tid övervägt strategiska alternativ för Bolagets framtida utveckling och har kommit fram till att en avlistning av Bolagets aktier skulle vara fördelaktigt för att minska kostnaderna och tiden som läggs på diverse administrativa förpliktelser som ett listat bolag ställs inför. Även den mycket begränsade handeln på den Alternativa Listan rättfärdigar inte de merkostnader och tidsåtgång som förknippas med listningen.

Som en del i denna strategi har Maritemi förvärvat familjen Lundströms aktier i Rasta. Efter förvärvet av familjen Lundströms aktier äger familjen Tervaniemi, direkt och via bolag, cirka 86 procent av aktierna i Rasta. Förvärvet av familjen Lundströms aktier har skett till samma pris, 10 kronor per aktie, som i Erbjudandet. Efter förvärvet av familjen Lundströms aktier är ett utköp av Rasta följt av en avlistning ett naturligt steg.

Under perioden som Bolaget har varit listat på Alternativa Listan har Bolagets aktie gett en mycket god värdeutveckling för aktieägarna. Jämfört med Bolagets aktiekurs den 11 februari 2015, när Bolaget listades på Alternativa Listan, om 3,41 kronor per aktie innebär Erbjudandet en värdeökning om knappt 200 procent under de senaste tre åren.

Erbjudandet
Maritemis Erbjudande till aktieägarna uppgår till 10 kronor kontant för varje utestående aktie i Rasta.

Erbjudandet innebär en premie om:

  • 193,3 procent jämfört med kursen 3,41 kronor för Bolagets aktie vid listning på Alternativa Listan den 11 februari 2015; och
  • 19,5 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Bolagets aktie på Alternativa Listan under de 12 senaste månaderna fram till och med den 16 januari 2018 om 8,37 kronor.

Erbjudandet värderar samtliga aktier i Rasta till cirka 627,9 miljoner kronor.

Courtage, som på Alternativa Listan uppgår till ett minimum om 250 kronor eller 1 procent av transaktionsvärdet, kommer inte att utgå i samband med Erbjudandet.

Rekommendation från styrelseledamöter i Rasta
De styrelseledamöter som inte har intressekonflikt rekommenderar Bolagets aktieägare att acceptera Erbjudandet.

Familjen Tervaniemis aktieägande i Rasta
Per dagen för detta pressmeddelande äger familjen Tervaniemi direkt och indirekt via bolag cirka 86 procent av aktierna i Rasta.

Villkor för Erbjudandet
Det finns inga villkor i Erbjudandet för att det skall fullföljas och Erbjudandet kräver inget konkurrensgodkännande.

Finansiering
Maritemi har erhållit ett åtagande om lånefinansiering motsvarande det totala värdet av Erbjudandet.

Maritemi och Familjen Tervaniemi i korthet
Maritemi är ett svenskt aktiebolag med organisationsnummer 556517-5865. Maritemi är kontrollerat av Familjen Tervaniemi och har sitt säte i Göteborg.

Familjen Tervaniemi grundade Rasta år 1973. Dan, Marita, Mikael och Fredrik Tervaniemi har under en längre tid suttit på ledande positioner inom koncernledningen, samt i styrelsen för Bolaget. De har haft en instrumentell roll i att utveckla Rastas kultur samt starkt bidragit till Bolagets utveckling till att bli det ledande serviceföretag som Rasta är idag. Familjen Tervaniemi innehar omfattande erfarenhet och kunskap av att driva bolag, framförallt inom service.

Preliminär tidplan
Acceptfristen för Erbjudandet förväntas inledas omkring den 12 februari 2018 och avslutas omkring den 6 mars 2018. Erbjudandehandling för Erbjudandet kommer att offentliggöras kort före inledningen av acceptfristen och skickas ut till direktregistrerade aktieägare.

Förutsatt att Erbjudandet inte förlängs, förväntas utbetalning av vederlag att påbörjas omkring den 9 mars 2018.

Maritemi förbehåller sig rätten att förlänga acceptfristen för Erbjudandet, liksom att senarelägga tidpunkten för utbetalning av vederlag.

Avlistning och inlösen
Efter utbetalning av vederlag är Maritemis ambition att därefter avlista Bolagets aktier från Alternativa Listan.

För det fall Maritemi, i samband med Erbjudandet eller på annat sätt, blir ägare till mer än 90 procent av aktierna i Rasta avser Maritemi att påkalla inlösen i enlighet med aktiebolagslagen i syfte att förvärva samtliga utestående aktier i Rasta.

Tillämplig lag och tvister
Svensk lag är tillämplig på Erbjudandet. Tvist rörande, eller som uppkommer i anslutning till, Erbjudandet ska avgöras av svensk domstol exklusivt, med Stockholms tingsrätt som första instans. Aktierna i Rasta Group (publ.) är föremål för inofficiell handel på Alternativa Listan. Alternativa Listan är inte en reglerad marknad eller en handelsplattform (s.k. MTF-plattform) enligt värdepappersmarknadslagen (2007:528). Lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (2006:451) är därmed inte tillämplig på Erbjudandet och inte heller tillämpas eller gäller några takeoverregler för reglerade marknader eller handelsplattformar.

Restriktioner
Erbjudandet riktar sig inte till personer vars deltagande i Erbjudandet förutsätter att erbjudandehandling upprättas eller registrering sker eller att någon annan åtgärd företas utöver vad som krävs enligt svensk rätt. Detta pressmeddelande och annan dokumentation hänförlig till Erbjudandet kommer inte att offentliggöras i eller distribueras i eller till och får inte postas eller på annat sätt distribueras eller sändas i eller till något land där detta skulle förutsätta att några sådana ytterligare åtgärder företas eller där detta skulle strida mot tillämpliga lagar eller regleringar. Maritemi kommer inte att tillåta eller godkänna någon sådan distribution. Om någon söker acceptera Erbjudandet som ett resultat av att direkt eller indirekt ha överträtt dessa restriktioner så kan accepten komma att lämnas utan avseende.

Erbjudandet lämnas inte, vare sig direkt eller indirekt, i eller till USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika genom post, något kommunikationsmedel som används vid nationell eller internationell handel eller vid någon nationell börs eller handelsplats eller genom något annat kommunikationsmedel (varmed förstås bland annat telefax, e-post, telex, telefon och Internet) i USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika, och Erbjudandet kan inte accepteras på något sådant sätt eller med något sådant kommunikationsmedel i eller från USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika.Varken detta pressmeddelande eller annan dokumentation hänförlig till Erbjudandet kommer att eller får sändas, postas eller spridas på annat sätt i eller till USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika.

Maritemi kommer inte att utbetala något vederlag enligt Erbjudandet i eller till USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika.

Detta pressmeddelande och annan dokumentation hänförlig till Erbjudandet skickas inte, och får inte skickas, till aktieägare med registrerade adresser i USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika. Banker, fondkommissionärer och andra institutioner som innehar förvaltarregistrerade aktier för personer i USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland eller Sydafrika, får inte vidarebefordra detta pressmeddelande eller andra till Erbjudandet relaterade dokument, till sådana personer.

Information i detta pressmeddelande som rör framtida förhållanden eller omständigheter, inklusive information om framtida resultat, tillväxt och andra utvecklingsprognoser samt effekter av Erbjudandet, utgör framtidsinriktad information. Sådan information kan exempelvis kännetecknas av att den innehåller orden "bedöms", "avses", "förväntas", "tros", eller liknande uttryck. Framtidsinriktad information är föremål för risker och osäkerhetsmoment, eftersom den avser förhållanden och är beroende av omständigheter som inträffar i framtiden. Framtida förhållanden kan avsevärt komma att avvika från vad som uttryckts eller antytts i den framtidsinriktade informationen på grund av många faktorer, vilka i stor utsträckning ligger utom Maritemis och Rastas kontroll. All sådan framtidsinriktad information gäller endast för den dag den förmedlas och Maritemi har ingen skyldighet (och åtar sig ingen sådan skyldighet) att uppdatera eller revidera någon sådan information på grund av ny information, framtida händelser eller liknande, förutom i enlighet med gällande lagar och bestämmelser.

Ytterligare information

Frågor från media ställs till nedanstående personer:

Fredrik Tervaniemi
Tel: +46 73 399 94 40
E-post: [email protected]

Dan Tervaniemi
Tel: +46 70 994 63 94

Detta pressmeddelande lämnades för offentliggörande den 26 januari 2018.


Om Rasta

Rasta Groups kärnverksamhet är att bedriva väganläggningar. Kunderna skall vid Rastas anläggningar kunna köpa allt från drivmedel till hotellrum. Inom koncernen återfinns även Ullevi Restaurant & Konferens samt Åby Restaurang & Konferens.

Bransch
Resor och fritid

Prenumerera

Få löpande information från Rasta via e-post.

Handelsinformation

Marknad Onoterat Kortnamn RAST ISIN-kod SE0007525316