Unikt samarbete mellan Qatar och Sverige ger Gulfstater ny svensk miljöteknologi

I en speciell fullskalig anläggning i Qatars huvudstad Doha ska ny och revolutionerande miljöteknik från fyra svenska företag visas upp. På sikt kan detta innebära att en lång rad Gulfländer väljer svensk teknologi i en stor satsning på hållbar utveckling.

Det är innebörden i ett avtal som slutits mellan Midroc New Technology och GORD, samarbetsorgan för forskning och utveckling för de sex gulfstaterna i GCC (Gulf Cooperation Council).

- Med resurser från Qatar och teknologi från Midrocs portföljbolag kommer vi att kunna visa upp nya lösningar som är långsiktigt hållbara för vår planet och som kan förverkligas redan nu, säger Göran Linder, vd för Midroc New Technology.

Den fullskaliga demonstrationsanläggningen ska ligga i Qatar Science & Technology Park och rymma olika funktioner, från bostäder och arbetslokaler till växthus. Meningen är att man ska kunna se alla dessa teknologier på ett och samma ställe från sensommaren 2015 och framåt.

Samarbetsorganet GORD ansvarar för framtagandet av hållbara lösningar för hela GCC (Qatar, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman, Kuwait och Bahrain). Därför kan de innovationer som nu ska presenteras på sikt bli standard för alla dess medlemsstater.

I strävan att påskynda införandet av världsförbättrande teknologier får fyra svenska företag från Midroc's portfölj en unik position.

PowerCell Sweden har utvecklat en teknologi med bränsleceller som omvandlar diesel och vätgas till elektricitet. Den gör att man kan minska energiförbrukningen med 50 procent samtidigt som avgaser och giftiga utsläpp helt elimineras.
Heliospectra vars intelligenta belysningssystem för växthusodling också klarar extrema miljöer. Jämfört med konventionella lösningar går det åt mindre energi och vatten, man slipper svinn, får ut mycket mer gröda - och grödorna smakar bättre.
Air2Air som med sin teknologi för både värme- och fuktväxling ger bästa möjliga inomhusklimat med minsta möjliga energiåtgång.
Solarwave med sina solcellsdrivna system för vattenrening och avsaltning gör det möjligt att använda vatten som annars varit otjänligt. Deras kompakta anläggningar kan vara allt från ryggsäckssmå till sådana som klarar tusentals liter i timmen.

De två parter som slutit avtalet är:

- Midroc New Technology, ett riskkapitalbolag inom koncernen Midroc Europe som investerar i banbrytande teknologier med global relevans inom miljö och förnyelsebar energi.
- Gulf Organization for Research and Development (GORD), en icke vinstdrivande statlig organisation som syftar till att främja miljövänliga och hållbara lösningar i såväl Qatar som länderna inom samarbetsorganisationen GCC, Gulf Cooperation Council.

2015-05-28

För mer information, vänligen kontakta:
Per Wassén
Styrelsens ordförande, PowerCell Sweden AB (publ)
Tel: +46 765 53 37 71

Om Midroc
Europe Midroc Europe bedriver verksamhet inom områdena fastighet, bygg, industri och miljö. Verksamheten är internationell med Sverige som utgångspunkt. Antalet medarbetare är 3200 och omsättningen över 5 miljarder kronor.

Om PowerCell Sweden AB (publ)
PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag som utvecklar miljövänliga elgeneratorer med unika bränsleceller och reformerteknologi som är lämplig för både existerande och framtida bränslesystem.

PowerCell har utvecklat bränslecellsteknik i mer än ett decennium, och har fulländat en unik design som möjliggör produktion av en lätt, mångsidig och tillförlitlig kraftkälla för bil-, transport- och stationära applikationer.

Genom att kombinera sin bränslecells- och reformerteknologi har PowerCell utvecklat ett bränslecellssystem som omvandlar diesel till el på ett energieffektivt och miljövänligt sätt, där avgaser och giftiga utsläpp elimineras samt är tyst i drift. Bränslecellssystemet är initialt anpassat som elkraftförsörjning inom telekomindustrin.

PowerCell är en avknoppning från Volvokoncernen med målet att utveckla och producera miljövänliga kraftsystem baserade på en unik bränslecells- och reformerteknologi som matchar befintlig infrastruktur för bränsle. PowerCell är baserat i Göteborg. PowerCell Sweden AB (publ) är listat på First North vid Nasdaq Stockholm. Bland de största ägarna finns Volvo Group Venture Capital, Fouriertransform, Midroc New Technologies och Finindus. För ytterligare information, vänligen besök: www.powercell.se


Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission