Skellefteå Kraft väljer PowerCell PS-5 för att generera el de dagar då solen inte skiner

Skellefteå Kraft har initierat Zero Sun Project, en vanlig villa som är frikopplad från elnätet och som är självförsörjande genom solenergi. PowerCell Sweden AB (publ) ska leverera det bränslecellssystem som ger el under årets mörka timmar.

Skellefteå Kraft har initierat Zero Sun Project som ett realtidexperiment och vill utmana allmänhetens sätt att se på elförsörjning.

- När förutsättningar är som sämst i Skellefteå kan det vara så lite som noll soltimmar, mörkt och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg som är chef för affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

Den 140 m2 stora villan har ett självförsörjande energisystem som bygger på solceller, batterier, vätgas och bränsleceller. Det blir PowerCell som kommer att leverera bränslecellssystemet PowerCell PS-5 som ska generera el för husets behov under årets mörka timmar.

- Detta är ett inspirerande initiativ. Världen behöver mer förnybar energi och Skellefteå Krafts projekt visar hur hushållen kan bli mer hållbara. Det känns bra att PowerCell kan bidra i den här omställningen, säger Per Wassén, vd för PowerCell Sweden.

Zero Sun Project utvecklas av Skellefteå Kraft i samarbete med Hans-Olof Nilsson. Hans-Olof Nilsson har byggt ett eget uppmärksammat självförsörjande hus i Göteborg, som också är baserat på PowerCell PS-5.

Fakta
PowerCell PS-5 är ett bränslecellssystem baserat på den robusta bränslecellsstacken PowerCell S2. Systemet är miljövänligt, tyst och tillförlitligt och är framtaget för att generera el till hushåll och kommersiella fastigheter, men också till backup-system för exempelvis telekom- och trafiksystem.

PowerCell PS-5 finns i tre utföranden med effekt 1-5 kW.

2017-12-13

För mer information, vänligen kontakta:

Per Wassén
VD, PowerCell Sweden AB (publ)
Tel: +46 (0) 31 720 36 20
Email: [email protected]

Om PowerCell Sweden AB (publ)

PowerCell Sweden AB (publ) utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system med en unikt hög effekttäthet, för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten. Stackarna och systemen är kompakta, modulära och skalbara, och därmed lätta att anpassa till kundernas behov

PowerCell grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen. Bolagets aktie (PCELL) är sedan 2014 föremål för handel på Nasdaq First North Stockholm med G&W Fondkommission som Certified Adviser.


Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission