Delårsrapport 2016-01-01 - 2016-03-31

Resultatförbättring och tillväxtplan via förvärv

Sammanfattning första kvartalet 2016

  • Rörelseresultatet före avskrivningar förbättrades till -444 kkr (-839 kkr)
  • Fortsatt satsning på marginalstärkande åtgärder och flera nya starka varumärken har tillkommit
  • Rörelsens intäkter uppgick till 2 823 kkr (3 698 kkr)
  • Arbetet med bolagets tillväxtplan via förvärv konkretiseras

Rapportperiod första kvartalet 2016

  • Rörelsens intäkter uppgick till 2 823 kkr (3 698 kkr)
  • Rörelseresultatet före avskrivningar uppgick till -444 kkr (-839 kkr)
  • Rörelseresultatet uppgick till -480 kkr (-919 kkr)
  • Nettoresultatet uppgick till -518 kkr (-970 kkr)
  • Kassaflödet uppgick till -127 kkr (-1 233 kkr)
  • Resultat per genomsnittlig aktie uppgick till -0,03 kr (genomsnittligt antal aktier uppgår till 17 216 766 st.)
  • Soliditeten var 15,4 %

Kommentarer till första kvartalet 2016
Den resultatförbättring vi ser är frukten av alla de ansträngningar bolaget genomför i syfte att optimera kostnaderna samt en effektivare säljstyrning mot marginalstarka produkter. Generellt är det första kvartalet inom detaljhandel det svagaste vilket också gäller för Online Brands verksamhetsområden. Bolaget har under första kvartalet koncentrerat sina insatser på fortsatta kostnadsbesparingar, marginalstärkande åtgärder samt varit restriktiva med marknadsinvesteringar i en period av begränsade tillväxtmöjligheter. Intensifiering av marknadsarbetet kommer att ske i kommande kvartal där avkastningen på investeringarna är betydligt bättre.
Detta till trots har bolaget knutit till sig ett antal starka varumärken vilka stärkt attraktionskraften och ger frukt i kommande kvartal. Exempel på de nya varumärkena är Engelsrufer, DYRBERG/KERN, Paul Hewitt och Sif Jakobs. Tillskotten av dessa varumärken har gjort gott inte minst för den fysiska butiken i Dalsjöfors. Statusen på butiken har höjts och shoppingupplevelsen förbättrats betydligt. De nya varumärkena har också en positiv inverkan på marginalstrukturen.
Under kvartalet lades stora insatser för den framtida expansionen där ett antal potentiella förvärvsobjekt identifierades och evaluerades.

Omsättning Den totala intäkten uppgick till 2 821 kkr (3 698 kkr).

Resultat Rörelseresultatet uppgick till -480 kkr (-919 kkr).

Investeringar Under kvartalet har koncernen inte gjort några investeringar.

Finansiell ställning och likviditet Likvida medel uppgick per den 31 mars 2016 till 510 kkr (177 kkr).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -89 kkr (-1 161 kkr), varav -618 kkr (-914 kkr) härrör från rörelsen och 529 kkr (-247 kkr) i förändrad rörelsekapitalbindning. Kortfristiga fordringar uppgick i slutet av kvartalet till 523 kkr.

Händelser efter periodens utgång
Online Brands Nordic AB (publ) (Online Brands), med helägda dotterbolaget Hedbergs Guld & Silver AB, har den 7 april 2016 ingått avsiktsförklaring med Juvelerare Eric G Anderssons AB om förvärv av 100% av aktierna i företaget. Bolaget Juvelerare Eric G Anderssons AB driver en oberoende smyckesbutik i Västervik som omsatte 6.7 mkr under 2015 med ett resultat efter finansnetto om ca 1.5 mkr.
Utöver detta förvärv har Online Brands även pågående diskussioner och långtgående förhandlingar med flera potentiella förvärvskandidater om köp av ytterligare en butik i liknande storlek som den i Västervik. Köpeskillingen uppgår för förvärven till ca 7 mkr. Förvärven har planerat tillträde under andra respektive tredje kvartalet 2016 och villkorade av Online Brands genomförda due diligence, erforderliga beslut samt att parterna ingår aktieöverlåtelseavtal.

11 maj höll bolaget en extra bolagsstämma där stämman godkände emission av konvertibelt förlagslån. 12 maj offentliggjorde bolaget memorandum och villkoren för dessa konvertibler finns att finna på www.onlinebrands.se

Dotterbolagen Göran Hedbergs Guldateljé AB och Diamondo AB avvecklades i april.

Utsikter för helåret 2016
Tillskotten i nya varumärken och sortiment som följer av förvärven av fysiska butiker kommer att öka attraktionskraften inte minst online.

Närstående transaktioner
Inga närstående transaktioner har genomförts under perioden

Kommande rapporttillfällen för 2016
Delårsrapport för perioden januari-juni: 18 augusti
Delårsrapport för perioden januari-september: 10 november

Rapporten i sin helhet bifogas.

Mer om Online Brands Nordic AB (publ)
Online Brands Nordic AB, www.onlinebrands.se, är en koncern som driver en ledande e-butik på den svenska marknaden för smycken. Koncernen består idag av moderbolaget Online Brands Nordic AB, samt det helägda dotterbolaget Hedbergs Guld & Silver AB, som säljer vigselringar, smycken, klockor och matsilver via e-handelsbutiken www.hedbergsguld.se och sin fysiska butik i anslutning till lagret i Dalsjöfors utanför Borås. Bolaget har sedan 1947 sålt smycken av högsta kvalitet till mycket konkurrenskraftiga priser. Aktien handlas på First North under tickerkoden OBAB.
Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB, tel 08- 503 10 550
Online Brands Nordic AB (publ) Boråsvägen 40, 516 81 Dalsjöfors org.nr. 556211-8637 [email protected]


Om Online Brands

Online Brands-koncernen driver, utvecklar och förvärvar e-handelsverksamheter primärt med inriktning mot konsument och via externa återförsäljare inom nuvarande och närliggande segment. Koncernen består idag av moderbolaget Online Brands Nordic samt diverse dotterbolag som exempelvis CaMa Gruppen, Kitchenlab, Bread & Boxers och Nordic Kidswear.

Webbplats
www.onlinebrands.se
Bransch
Detaljhandel

Prenumerera

Få löpande information från Online Brands via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn OBAB ISIN-kod SE0017133838 Certified Adviser Mangold Fondkommission AB