Hancap Halvårsrapport för januari-juni 2017 samt justerad prognos

Hancap AB (publ) ("Hancap" eller "Bolaget") publicerar härmed halvårsrapport för perioden januari- juni 2017 samt mindre justering av helårsprognosen för 2017.

Sammanfattning första halvåret 2017

  • Omsättningen uppgick till 463,8 Mkr (329,1)
  • Rörelseresultatet uppgick till -10,4 Mkr (-3,4)
  • EBITDA uppgick till 2,8 Mkr (3,6)
  • Justerat EBITDA uppgick till 19,1 Mkr (19,4)
  • Periodens resultat uppgick till -9,9 Mkr (-58,6)
  • Resultat per aktie uppgick till -0,84 kr (-2,59)

Väsentliga händelser under första halvåret 

  • I mars hölls en extra bolagsstämma i bolaget där aktieägarna beslutade om bland annat utdelning på tidigare utgivna preferensaktier av serie A och bemyndigande om till styrelsen att emittera stamaktier samt preferensaktier av serie B.
  • I juni offentliggjorde bolaget ett planerat förvärv av ett tjeckiskt fasadbolag samt informerade om att bolaget planerar att genomföra en ytterligare obligationsemission samt nyemission av preferensaktier av serie B i samband med det förvärvet. Förvärvsprocessen har dragit ut på tiden på grund av sommarperioden och per datumet för denna rapport har inga ytterligare beslut fattats gällande förvärvet men bolagets mål är att slutföra förvärvet så snart som möjligt.

Kommentar från CEO

2017 - Hancap bygger vidare

Under första halvåret 2017 så har Hancap fortsatt sin resa för att säkerställa framtida tillväxt och lönsamhet genom förstärkning av organisation, utveckling av lönsamma segment och fokus på kapitaleffektivitet. Vi har med oss ett par mindre lönsamma projekt på fasadsidan i Danmark från 2016 som inneburit ytterligare projektnedskrivningar i första kvartalet i 2017, detta är inte tillfredsställande. De projekten är nu avslutade och vi kan blicka framåt.

Det är en stark efterfrågan av våra produkter inom samtliga segment och marknader. Vi gynnas av goda marknadsförutsättningar och vår attraktiva portfölj samt en stabil orderbok när vi går in i våra mest lönsamma höstmånader. Konsumentprodukterna fönster, skjutpartier och uterum visar på ökad lönsamhet och kommer under 2017 vara ett starkt bidrag till koncernens totala resultat. CNN har pekat ut de 11 mest nyskapande och arkitektoniskt innovativa byggnaderna i världen att stå färdiga i 2017. Tre av dem har fasader utvecklade, producerade och färdigställda av Skandinaviska Glassystem. Det nya fasadsystemet bär frukt och har genererat ett antal nya order som lägger grunden för en orderbok som sträcker sig in i 2019. För att utveckla lönsamheten i den kommersiella fasadsidan sker en fördjupad urvalsprocess av projekt i anbudsfasen. Korrekta marginaler säkerställs ytterligare genom att all kalkyl och designarbete har förlagts centralt. Den danska verksamheten leds nu personligen av VDn för Skandinaviska Glassystem.

Helåret 2017 ser ut att totalt sett prestera i linje med våra tidigare förväntningar med en smärre justering neråt men vi ser fram emot ett mycket lovande 2018. För verksamhetsåret 2018 är målsättningen att med nuvarande koncern, före tillkommande förvärv, kunna prestera en växande omsättning upp emot 1 100 Mkr med en EBITDA-marginal om cirka 9-10%.

Det planerade tjeckiska förvärvet som offentliggjorts ser fortsatt ut som en mycket bra investering. Förvärvsprocessen har dragit ut på tiden på grund av sommarperioden och per idag har inte några ytterligare beslut fattats gällande förvärvet men bolagets mål är att slutföra förvärvet så snart som möjligt.

Johan Berglund

CEO och Koncernchef

Prognos

Den 31 mars 2017 offentliggjorde bolaget en prognos att koncernen skulle passera 1 miljard i omsättning med ett intakt EBITDA mål om 8-10%.

I samband med offentliggörandet av halvårsrapporten för perioden januari - juni 2017 justerar bolaget den gällande prognosen svagt neråt. Den uppdaterade prognosen för helåret 2017 är att uppnå en omsättning om cirka 900 miljoner kronor med en EBITDA marginal om cirka 7-8 procent efter justering för engångsposter.

Rapporten i sin helhet bifogas.

Halmstad den 31 augusti 2017

För ytterligare information

Johan Berglund, CEO, tel. +46 73 950 13 27, [email protected]

Denna information är sådan information som Hancap är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 31 augusti 2017 kl. 18:00.

Hancap är ett svenskt holdingbolag som består av två divisioner, Hancap Facade och Hancap Consumer. Hancap Consumer består av de helägda dotterbolagen Santex, Westcoast Windows, Seml, Uterumsmästarna, Dalkarlarna och Mistral Gruppen. Hancap Facade består av Mistral Energi och Skandinaviska Glassystem. Hancap Consumer har med Sverige som bas genom bolagen Santex och Westcoast Windows sedan 30 år tillverkat fönster och uterum för främst de nordiska marknaderna, Storbritannien, Schweiz och Tyskland. Hancap Facade har genom Skandinaviska Glassystem sedan 20 år utvecklat, producerat och installerat fasadlösningar till större fastigheter. Hancap har ett obligationslån noterat på Nasdaq First North Bond Market och Bolagets preferensaktie av serie A är noterad på Nasdaq First North. Certified Adviser samt likviditetsgarant är Mangold Fondkommission AB (www.mangold.se) tel.: +46 8 5030 1550.


Om Hancap

Webbplats
www.hancap.se
Bransch
Konstruktion och material

Prenumerera

Få löpande information från Hancap via e-post.

Handelsinformation

Marknad Onoterat ISIN-kod SE0006881413