Bokslutskommuniké januari-december 2016

Oktober - december 2016 (jämfört med samma period föregående år)

  • Nettoomsättning: 9,9 miljoner kronor (8,2), +20 %
  • Rörelseresultat före avskrivningar: 1,7 miljoner kronor (-1,6)
  • Rörelseresultat: 1,0 miljoner kronor (-2,3)
  • Periodens resultat: 1,0 miljoner kronor (-2,4)
  • Resultat per aktie: 0,01 kronor (-0,04)
  • Perioden uppvisade ett positivt kassaflöde
  • Antalet försålda enheter av Glycosorb®-ABO ökade med 29 % jämfört med motsvarande period förra året. Försäljningen ökade framförallt i Australien, Holland, Italien, Sverige och Spanien. Sammantaget ökade försäljningen på samtliga kontinenter där Bolaget är aktivt (Europa, Oceanien, Asien och Nordamerika). Orderingången från den tyska marknaden fortsatte att minska jämfört med motsvarande period 2015. 
  • Den första levertransplantationen genomfördes i Israel med Bolagets produkt.
  • Patent beviljades i USA för produkter med avsedd användning inom framställning av universellt blod.
  • Publikation av utmärkta resultat med Glycosorb®-ABO vid blodgruppsinkompatibla levertransplantationer
  • Under fjärde kvartalet tillkom fem nya kunder bland annat i Israel, Spanien och Italien. 

Januari - december 2016 (jämfört med samma period föregående år)

  • Nettoomsättning: 33,5 miljoner kronor (30,1), +11 %
  • Rörelseresultat före avskrivningar: 3,8 miljoner kronor (-4,3)
  • Rörelseresultat: 1,3 miljoner kronor (-6,8)
  • Periodens resultat: 1,2 miljoner kronor (-6,9)
  • Resultat per aktie: 0,02 kronor (-0,11) 

VD har ordet

Under det fjärde kvartalet ökade nettoomsättningen med 20 % jämfört med samma period föregående år och Bolaget kunde uppvisa ett positivt resultat om 1,0 MSEK (-2,4) och ett positivt kassaflöde.

Sammantaget under helåret 2016 ökade Bolagets nettoomsättning med 11 % jämfört med 2015 och vi omsatte mer på samtliga av våra marknader Europa, Oceanien, Asien och Nordamerika. Exklusive den tyska marknaden har försäljningen ökat med 48 % fler sålda enheter under året. Bolagets resultat under 2016 uppgick till 1,2 miljoner kronor (-6,9).

Under året har vi sett en positiv effekt av det arbete vi gör för att ytterligare stärka vår närvaro på befintliga och nya marknader. Vår strategi att öka försäljningen utanför Europa har varit framgångsrik. Bolagets huvudmarknad, Europa, stod under 2016 för 78 % (85 %) av antalet försålda enheter.

Antalet försålda enheter av Glycosorb®-ABO ökade under det fjärde kvartalet med 29 % jämfört med samma period förra året och under året har antalet försålda enheter totalt sett ökat med ca 15 %.

I januari 2016 utfördes den första simultana behandlingen med hjärt/lungmaskin och Glycosorb®-ABO på ett engelskt transplantationscentrum för att möjliggöra en blodgruppsinkompatibel akut hjärttransplantation. Metodiken har därefter använts på flera patienter. Samma metodik användes under kvartalet även i Indien med utmärkta resultat. Resultaten planeras att publiceras under 2017.

I oktober publicerade ett indiskt transplantationscentrum resultat från tre akuta blodgruppsinkompatibla levertransplantationer. I samtliga fall räckte det med en fyra till sex timmar lång Glycosorb®-behandling före transplantation för att få ner höga nivåer av blodgruppsantikroppar till en säker nivå. Den effektivare behandlingen underlättar användningen av produkten vid akuta transplantationer från avlidna givare (lever, hjärta, njure, lunga). Resultaten är således mycket betydelsfulla.

Omställningen av patientbehandlingarna till färre Glycosorb-kolonner per behandlad patient samt att produkten nu i allt högre grad används simultant med både hemodialys och med hjärt-lung-maskiner, bidrar till konkurrensfördelar gentemot konkurrerande metoder. Dessutom finns det idag 10-årsresultat som visar på samma goda resultat för blodgruppsinkompatibla njurtransplantationer från levande givare som för kompatibla njurtransplantationer från levande givare.

Bolaget erhöll i slutet av 2016 samtliga komponenter som behövs för att genomföra fortsatt extern validering av produkterna inom universell blodplasma.

Produkten är under validering av externa aktörer. När detta är klart kan registrering ske. Bolaget beviljades under fjärde kvartalet ett nytt patent, som kan användas för kompletterande produkter inom detta område.

Kommande informationstillfällen

Årsredovisning 2016 offentliggörs                                   2017-04-28   

Delårsrapport januari-mars                                              2017-05-23   

Årsstämma                                                                      2017-06-01

Delårsrapport januari-juni                                                2017-08-29

Delårsrapport januari-september                                     2017-11-23

Bokslutskommunikén har inte granskats av bolagets revisor.

Lund den 17 februari 2017

Leif Smeby                                                                   Kerstin Jakobsson

Styrelseordförande                                                       Styrelseledamot

Thomas Niklasson                                                      Kurt Nilsson

Styrelseledamot                                                             Styrelseledamot

Johan Nilsson

Verkställande direktör

Kontakt:

Johan Nilsson, VD, [email protected], 046-286 52 30

Denna information är sådan information som Glycorex Transplantation AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 februari 2017 kl. 08:30 CET.


Om Glycorex

Glycorex är ett medicintekniskt bolag med en teknologi som på molekylnivå selekterar och avlägsnar specifika antikroppar i blodet. Bolagets fokusområden är inom transplantation, blodtransfusion och blodprodukter samt autoimmuna sjukdomar. Produktutveckling och produktion sker i Lund. Försäljning sker via egna säljkanaler samt i samarbete med distributörer på utvalda marknader där den största marknaden är Europa.

Webbplats
www.glycorex.com/se
Bransch
Sjukvård

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic Growth Market Kortnamn GTAB-B ISIN-kod SE0000524530