Eolus Vind delårsrapport 1 september 2016 - 30 november 2016

Verksamhetsårets första kvartal 1 september 2016 - 30 november 2016

  • Nettoomsättningen uppgick till 86,4 (31,7) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till -11,7 (-19,8) MSEK. Resultat före skatt uppgick till -5,4 (-27,2) MSEK. Periodens resultat efter skatt uppgick till -4,4 (-21,6) MSEK.
  • Periodens resultat efter skatt har påverkats av värdeförändring avseende finansiella derivatinstrument med +1,9 (-6,0) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,16 (-0,86) SEK per aktie.
  • Under perioden togs 1 (0) nytt vindkraftverk med en total effekt om 3,3 (0) MW i drift.
  • Under perioden överlämnades motsvarande 2,8 (2,0) vindkraftverk med en total effekt om 7,0 (4,0) MW till kunder.
  • Under perioden uppgick elproduktionen från koncernens vindkraftverk till 22,1 (36,9) GWh med en genomsnittlig intäkt på 445 (401) SEK/MWh.
  • I oktober tecknade Eolus avtal med E.ON Elnät om nätanslutning av vindpark Jenåsen avseende 84 MW i Sundsvalls kommun. Avtalet omfattar även beslut om utbyggnad av en stamnätsstation i Nysäter, vilket skapar kapacitet att ansluta ytterligare vindparker med en sammanlagd effekt om drygt 200 MW.
  • I oktober beställde Eolus 23 vindkraftverk av modell Vestas V126 3,45 MW för uppförande i vindpark Jenåsen.
  • I november erhöll Eolus slutligt tillstånd av Norges Olje- och Energidepartement för det norska vindkraftsprojektet Öyfjellet som är bolagets hittills största tillståndsgivna omfattande upp till 330 MW. Projektet rymmer upp till 110 vindkraftverk med en beräknad årlig produktion på 1,4 TWh vid fullt utbyggd park.

VD har ordet
NASA har nyligen rapporterat att 2016 blev det varmaste året sedan mätningarna inleddes 1880. Det är dessutom det tredje året i rad med temperaturrekord. Den globala medeltemperaturen 2016 var 1,1 grader högre än jämförelsen med förindustriell tid. Insikten om vad som måste göras finns hos de allra flesta. På det globala planet trädde Parisavtalet i kraft i november. 195 av världens stater har bestämt sig för att begränsa den globala uppvärmningen till klart under två grader. I Sverige gav Energiöverenskommelsen från i juni 2016 klart besked om att det finns en stabil riksdagsmajoritet för en omställning till en elproduktion som till 100 procent ska baseras på förnybara källor till 2040.

Det är hög tid att släppa loss alla de krafter som kan bidra till att den nödvändiga omställningen för att begränsa utsläppen av växthusgaser sker så snabbt som möjligt. Processen kan fördröjas i enskilda länder men utvecklingen går inte att stoppa!

Energiöverenskommelsen innehåller en målsättning om utbyggnad av ytterligare 18 TWh förnybar elproduktion i Sverige mellan 2021 och 2030 genom förlängning av elcertifikatsystemet. Det nuvarande systemet har varit effektivt när det gäller utbyggnad. Den befintliga målsättningen till 2020 kommer att uppnås långt i förväg och till en bråkdel av den kostnad som konsumenter och stater betalar i länder med andra supportsystem. Det finns en överenskommelse om omställning till 100 procent förnybart. Branschen har visat att den kan leverera. Därför är det olyckligt att Energimyndigheten föreslår en kvotkurva där en tredjedel av utbyggnaden stimuleras att ske 2027 - 2030. Förslaget riskerar att leda till stora svängningar i utbyggnadstakten. Det är dessutom min personliga övertygelse att landbaserad vindkraft som byggs i Sverige om tio år inte kommer att behöva några elcertifikat. En förskjutning i efterfrågan på elcertifikat riskerar leda till att det nuvarande överskottet på elcertifikat består, vilket ger ytterligare negativa effekter för dem som gjort investeringar för några år sedan.

Under verksamhetsårets första kvartal har byggnation av parkerna Iglasjön och Långmarken pågått. Totalt omfattar de båda parkerna 16 verk med en total effekt på 53 MW. Ett av verken i Långmarken färdig-ställdes under kvartalet och överlämnades till Kalmar Läns Landsting. I januari överlämnades de åtta verken i Iglasjön till MEAG/Munich Re. Det är den femte parken i Sverige som vi fått förtroendet att leverera till MEAG. För samtliga dessa parker levererar även Eolus drifttjänster åt MEAG.

I februari räknar vi med att överlämna de återstående sju verken i projektet Långmarken till kunderna Mirova, Europeiska Investeringsbanken och Malmö Stad.

I november erhöll Eolus slutlig koncession för det norska projektet Öyfjellet på upp till 330 MW. Det är det största projektet som Eolus hittills har fått tillstånd till. Tack vare teknikutvecklingen och mycket goda vindtillgångar har norska projekt blivit möjliga att realisera till låg kostnad per MWh. De fysiska förutsättningarna innebär utmaningar för projektet, där Eolus mångåriga kompetens kommer till sin rätt.

Under kvartalet har stort fokus legat på projektet Jenåsen i Sundsvalls kommun för vilket vi tidigare träffat ett elhandelsavtal med Google. Projektet omfattar 23 verk med en total effekt på 79 MW. Avtal om leverans av vindkraftverk träffades med Vestas i oktober. Avtal om nätanslutning har ingåtts med E.ON Elnät och upphandling av entreprenadarbeten har genomförts i december. Parken beräknas stå klar sommaren 2018. Nätutbyggnaden i området skapar nu också goda förutsättningar för att ansluta de tillståndsgivna projekten Kråktorpet och Nylandsbergen på totalt cirka 200 MW. 

Elproduktion från egna anläggningar fortsätter att minska genom avyttring av anläggningar. Under kvartalet minskade egna anläggningar med 3,7 MW. Efter kvartalets utgång har ytterligare sex befintliga verk motsvarande 12 MW avyttrats. Bland dessa ingår försäljning av parken Hästhalla om 8 MW till Allianz Global Investors.

Försäljning av nya och befintliga anläggningar frigör resurser och ger oss möjligheter att fokusera på kommande projekt. I december tecknade vi avtal med Vestas om leverans av elva vindkraftverk till projekten Gunillaberg, Lunna, Vilseberga och Täppeshusen. De sju verken i Gunillaberg och Lunna har sålts till den tyska kapitalförvaltaren KGAL medan de två verken i Vilseberga har sålts i andelar till lokala investerare i Vadstenatrakten. Det är verkligt glädjande att se vilket engagemang som skapas genom ett lokalt projekt om förutsättningarna och villkoren är de rätta! Vi räknar med att sälja även projektet Täppeshusen i Höganäs i andelar under våren.

Gunillaberg, Lunna och Täppeshusen räknar vi med att kunna färdigställa och överlämna till kund i augusti. Vilseberga beräknas kunna överlämnas i oktober. Tillsammans med de 16 verken i Iglasjön och Långmarken räknar vi därmed att kunna etablera och överlämna 25 verk med en effekt på 73 MW till kunder under innevarande räkenskapsår. Motsvarande siffror för 2015/2016 var 14 verk och 38 MW.

Trots riksdagens och regeringens ambitioner om en omställning till 100 procent förnybar elproduktion, så beslutade regeringen i december, efter nästan fyra års handläggningstid, att inte lämna tillstånd enligt Miljöbalken till Blekinge Offshores ansökan om uppförande och drift av en havsbaserad vindkraftspark i Hanöbukten. Projektområdet utgör riksintresse både för vindbruk och för försvarsmakten. Regeringen anger som skäl att verksamheterna inte skulle vara förenliga i området trots de möjligheter till synergier och kompensationsåtgärder som bolaget redovisat som möjliga lösningar. Finansiellt får beslutet endast oväsentliga konsekvenser för Eolus eftersom samtliga projektutgifter kostnadsförts tidigare i Blekinge Offshore AB. Beslutet är en besvikelse eftersom det omöjliggör vidare utveckling av ett projekt som skulle kunnat halvera underskottet av el i södra Sverige och som hade kunnat utgöra ryggraden i Sydsveriges framtida elförsörjning.

Förnybart är inte längre ett alternativ utan det "nya normala". Utvecklingen går minst lika fort när det gäller solceller och energilagring som för vindkraft. För att kunna erbjuda ytterligare produkter och tjänster och leverera helhetskoncept till kunder, så utvärderar vi affärsmöjligheter även inom dessa områden. Av den anledningen föreslås årsstämman den 28 januari att fatta beslut om att verksamheten enligt bolags-ordningen ska utökas från bara vindkraft till att även inkludera andra anläggningar avseende förnybar energi och energilagring. Vindkraft kommer dock alltjämt att vara vårt huvudfokus.

I december utökades Eolus verksamhet i USA genom förvärv av 60 procent av andelarna i Wind Wall Development LLC. Bolaget har rättigheterna att utveckla en vindkraftpark i Tehachapi, Kalifornien. Vindkraftparken ska ersätta en befintlig park om knappt 400 verk som etablerades i mitten av 1980-talet. Den nya parken beräknas, liksom den gamla, få en effekt på ca 36 MW. Produktionen från den nya parkens elva verk beräknas dock bli tre gånger så stor! Det är en fantastisk utveckling som verkligen visar på vindkraftens framtida potential! Vår ambition är att utveckla projektet tillsammans med säljarna och att parken ska kunna etableras och säljas under 2018.

Hässleholm 2017-01-25

Per Witalisson
Verkställande direktör

Finansiell kalender
Årsstämma 28 januari 2017
Delårsrapport Q2 20 april 2017
Delårsrapport Q3 5 juli 2017
Bokslutskommuniké 2016/2017 26 oktober 2017

Rapporten i sin helhet bifogas.

För ytterligare information kontakta:
Per Witalisson, VD,
telefon +46 (0)10-199 88 02
[email protected]

Catharina Persson, CFO,
telefon +46 (0)10 199 88 17
[email protected]

Denna information är sådan information som Eolus Vind AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom kommunikationschef Johan Hammarqvists försorg, för offentliggörande den 26 januari 2017 kl. 08.30 CET.


Om Eolus Vind

Eolus ska skapa värden i alla led inom ramen för projektering, etablering och drift av anläggningar för förnybar energi samt energilagring och erbjuda såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt.

Webbplats
www.eolusvind.com
Bransch
Konstruktion och material

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn EOLU-B ISIN-kod SE0007075056