Bokslutskommuniké 2015/2016

Verksamhetsårets fjärde kvartal 1 juni 2016 - 31 augusti 2016

  • Nettoomsättningen uppgick till 58,3 (45,9) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till -6,0 (-60,8) MSEK. Resultat före skatt uppgick till -6,0 (-57,5) MSEK. Periodens resultat efter skatt uppgick till -5,3 (-45,4) MSEK.
  • Periodens resultat efter skatt har påverkats av värdeförändring avseende finansiella derivatinstrument med 0,3 (4,7) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,20 (-1,82) SEK per aktie.
  • Under perioden togs 0 (0) nya vindkraftverk med en total effekt om 0 (0) MW i drift.
  • Under perioden överlämnades motsvarande 4,7 (1,3) vindkraftverk med en total effekt om 6,1 (2,6) MW till kunder.
  • Under perioden uppgick elproduktionen från koncernens vindkraftverk till 17,7 (31,4) GWh med en genomsnittlig intäkt på 372 (303) SEK/MWh.
  • I juli säkerställde Eolus finansiering för de kommande två verksamhetsåren genom tecknande av tre kreditavtal med Handelsbanken. Samtliga med en löptid om 29 månader. De består av en checkkredit om 75 MSEK, en ramkredit för finansiering av projekt om 255 MSEK samt en byggkredit om 600 MSEK. Byggkrediten har tecknats för att finansiera etableringen av vindpark Jenåsen, där Eolus har tecknat ett elhandelsavtal med Google.

Verksamhetsåret 1 september 2015 - 31 augusti 2016

  • Nettoomsättningen uppgick till 693,4 (1 502,1) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till -15,9 (90,0) MSEK. Resultat före skatt uppgick till -29,1 (75,2) MSEK. Periodens resultat efter skatt uppgick till -23,9 (80,0) MSEK.
  • Periodens resultat efter skatt har påverkats av värdeförändring avseende finansiella derivatinstrument med -3,9 (2,9) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,92 (3,25) SEK per aktie.
  • Under perioden togs 14 (33) nya vindkraftverk med en total effekt om 37,7 (68,6) MW i drift.
  • Under verksamhetsåret överlämnades motsvarande 26,5 (54,1) vindkraftverk med en total effekt om 57,6 (101,9) MW till kunder.
  • Under verksamhetsåret uppgick elproduktionen från koncernens vindkraftverk till 123,6 (242,3) GWh med en genomsnittlig intäkt på 375 (440) SEK/MWh.
  • För räkenskapsåret 2015/2016 föreslår styrelsen en utdelning på 1,50 (1,50) SEK per aktie.

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

  • I oktober tecknade Eolus avtal med E.ON Elnät om nätanslutning av vindpark Jenåsen avseende 84 MW i Sundsvalls kommun. Avtalet omfattar även beslut om utbyggnad av en stamnätsstation i Nysäter, vilket skapar kapacitet att ansluta flera ytterligare vindparker i området. För Eolus del möjliggör utbyggnaden bland annat framtida anslutning av de fullt tillståndsgivna projekten Kråktorpet och Nylandsbergen om totalt drygt 200 MW.
  • I oktober beställde Eolus 23 vindkraftverk av modell Vestas V126 3,45 MW för uppförande i vindpark Jenåsen.

Utdelning, årsredovisning och årsstämma

  • Årsredovisning kommer att offentliggöras den 7 december 2016. Årsstämman kommer att hållas i Hässleholm lördagen den 28 januari 2017. Styrelsen avser att föreslå att årsstämman beslutar om en utdelning på 1,50 (1,50) SEK.

VD har ordet
Genom Parisavtalet i december förra året beslutade sig 195 av världens stater för att begränsa den globala uppvärmningen till en nivå klart under två grader. Enligt NASA har elva av de tolv senaste månaderna haft de högsta globala månadstemperaturerna sedan 1880. Insikten om behovet av kraftfulla åtgärder sprider sig allt snabbare. Det visar sig bland annat genom den korta tid som majoriteten av länderna behövt för att godkänna Parisavtalet. Under hösten har t ex Kina, USA och Sverige godkänt avtalet, som nu kan träda i kraft i början av november, klart tidigare än beräknat.

På den inslagna vägen kommer förnybar elproduktion att spela en avgörande roll. Vindkraft och solkraft har på allvar i ett globalt perspektiv tagit täten. Kostnaderna för förnybar energi fortsätter att sjunka fort. När det gäller elproduktion kommer förnybart att stå för en majoritet av den tillkommande produktionskapaciteten. Parallellt med denna utveckling ser vi att många aktörer aktivt söker sig bort från fossilbaserade energikällor. De ekonomiska, miljömässiga och politiska riskerna anses helt enkelt för stora.

Sommarens energiöverenskommelse innebär en målsättning att Sverige ska ställa om till en elproduktion som till 100 % är förnybar. Överenskommelsen innehåller ett nytt mål för utbyggnad med 18 TWh inom elcertifikatsystemet mellan 2021 och 2030. Det innebär att uppskattningsvis 60-70 miljarder kronor kommer att investeras i förnybar elproduktion i Sverige under tio år med start 2021! Energimyndigheten har nyligen publicerat sitt förslag till kvotkurva för det nya målet. Detta kommer att påverka såväl takten på utbyggnaden som prissättningen på elcertifikat. Genom den politiska Energiöverenskommelsen och Energimyndighetens förslag klarnar förutsättningarna för utbyggnaden efter 2020 allt mer.

Samtidigt som omställningen ger många möjligheter är omställningen, eller snarare den pågående revolutionen på energimarknaden, en smärtsam process för många. Varken Eolus eller våra kunder är opåverkade av detta. Det gångna året har inneburit historiskt sett mycket låga ersättningsnivåer för både el och elcertifikat. Det har påverkat investeringsviljan hos våra kunder och det har påverkat värdet av våra egna anläggningar och resultatet från vår minskande elproduktionsverksamhet. Vi har sedan flera år en medveten strategi att minska risken i våra etableringar genom att i stort sett bara starta byggnationer i den takt som vi har kunder till våra anläggningar. Detta medför att svängningarna mellan kvartal och även mellan år kan bli avsevärda. För det gångna verksamhetsåret har det inneburit att omsättningen blev väsentligt lägre än föregående år och att vi tvingats redovisa det första förluståret sedan starten av Eolus 1990.

Den försiktiga strategin innebär å andra sidan att vi har krutet torrt för satsningar på nya moderna projekt. Eolus har en stark finansiell ställning. Vi går in i det nya verksamhetsåret med en soliditet överstigande 50 %, en orderstock på 621 MSEK och en nettokassa på 140 MSEK. Under året har vi genom försäljningar minskat våra egna anläggningar med 20 MW. Målet för kommande verksamhetsår är att minska med minst lika mycket som det gångna året. Det kommer att frigöra ytterligare resurser.

Sedan i våras har terminspriserna haft en stigande trend. Detsamma gäller för elcertifikat sedan sensommaren. Tillsammans med en stabil riksdagsmajoritet för Energiöverenskommelsen och med Energimyndighetens förslag angående kvoter för utbyggnad av ytterligare 18 TWh efter 2020, har detta medfört ett klart ökat intresse för investeringar i vindkraft i Sverige och Norge. De anläggningar som vi utvecklar och marknadsför nu har dessutom väsentligt lägre kapital- och driftskostnader per producerad MWh och kan därför hantera betydligt lägre ersättningsnivåer och ändå möta investerarnas avkastningskrav.

Ett gott exempel på ett sådant projekt är Jenåsen i Sundsvall omfattande 23 vindkraftverk med en total effekt på 79 MW. I december 2015 tecknades ett elhandelsavtal med Google, som kommer att köpa all el som parken producerar under tio år från driftstarten 2018. Jenåsen innebär en miljardaffär för oss och våra blivande kunder. Flera viktiga milstolpar för projektet har passerats den senaste tiden. Finansieringen av byggnationen har säkrats genom ett kreditavtal med Handelsbanken. Avtal har ingåtts med e.on Elnät angående anslutning av parken. Avtal om turbinleverans och serviceavtal har ingåtts med Vestas. Vår avsikt är att etablera parken och överlåta den till kund som en nyckelfärdig anläggning med tillträde när parken är tagen i drift. Försäljningsprocessen har inletts. Det ingångna elanslutningsavtalet kommer även att möjliggöra anslutning av flera ytterligare parker i området. Eolus har tillståndsgivna projekt i området motsvarande mer än 200 MW.

Omkring kalenderårsskiftet 2016/2017 räknar vi med att kunna överlämna verksamhets-årets första parker; Iglasjön i Kungsbacka och Långmarken i Kristinehamn till våra kunder Munich Re, respektive Mirova, EIB, Malmö Stad och Kalmar Läns landsting.

Som konstaterat ovan har Eolus en god finansiell ställning. Jag ser positivt på utvecklingen framåt, med många spännande affärer för Eolus. Styrelsen har beslutat att föreslå att årsstämman i januari 2017 beslutar om en oförändrad utdelning om 1,50 SEK per aktie.

Per Witalisson
Verkställande direktör

Finansiell kalender
Delårsrapport Q1 26 januari 2017
Delårsrapport Q2 20 april 2017
Delårsrapport Q3 5 juli 2017
Bokslutskommuniké 2016/2017 26 oktober 2017

Rapporten i sin helhet bifogas.

HÄSSLEHOLM den 24 oktober 2016

Eolus Vind AB (publ)

Hans-Göran Stennert
Ordförande

Jan Bengtsson
Styrelseledamot

Fredrik Daveby
Styrelseledamot

Sigrun Hjelmquist
Styrelseledamot

Hans Johansson
Verkställande direktör

Per Witalisson
Styrelseledamot

För ytterligare information kontakta:
Per Witalisson, VD, telefon +46 (0)10-199 88 02
Catharina Persson, CFO, 010-199 88 17
Johan Hammarqvist, kommunikationschef, telefon +46 (0)10-199 88 10

Denna information är sådan information som Eolus Vind AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom kommunikationschef Johan Hammarqvists försorg, för offentliggörande den 25 oktober 2016 kl. 08.30 CET.

Kort om Eolus
Eolus Vind är en av Sveriges ledande projektörer av vindkraftsanläggningar. Eolus skapar värden i alla led inom ramen för projektutveckling och drift av vindkraftsanläggningar och erbjuder såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt i Norden och Baltikum. Sedan starten 1990 har Eolus medverkat vid uppförandet av nästan 500 av de cirka 3 300 vindkraftverk som idag finns i Sverige. Eolus äger för närvarande en installerad effekt om 38 MW vindkraft med en beräknad årlig produktion på cirka 89 GWh miljövänlig el. Totalt förvaltar Eolus driftorganisation cirka 300 MW åt kunder och för egen räkning.

Eolus Vind AB har cirka 5 000 aktieägare. Eolus B-aktie handlas på Nasdaq Stockholm Small Cap.

För mer information om Eolus, besök gärna www.eolusvind.com


Om Eolus Vind

Eolus ska skapa värden i alla led inom ramen för projektering, etablering och drift av anläggningar för förnybar energi samt energilagring och erbjuda såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt.

Webbplats
www.eolusvind.com
Bransch
Konstruktion och material

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn EOLU-B ISIN-kod SE0007075056