Doxa lanserar ny cementkapsel, QuikCap

Dentalcementet Ceramir Crown & Bridge lanseras nu i en ny kapsel som kraftigt förenklar handhavandet. Den nya kapseln heter Ceramir Crown & Bridge QuikCap och aktiveras utan verktyg.

Doxas produkt dentalcementet Ceramir har under sin produktcykel haft en väsentlig faktor emot sig. Applikationen av cementet har krävt två verktyg, dels en aktivator för att aktivera kapseln, och dels en applikator för att applicera cementet.

Förutom det dubbla handhavandet tillkom specifikt för Ceramir att tandläkarna inte hade tillgång till en lämplig aktivator, utan måste köpa en sådan. Ingen stor kostnad - men ett icke önskvärt extra moment för att komma igång med användningen av Ceramir.

Den nya kapseln behöver endast en applikator för att användas, något de flesta kliniker redan har.

Tröskeleffekten för att komma igång med användningen av Ceramir minskar därmed kraftigt.

I och med detta är Ceramir-kapseln i de flesta situationer en "stand-alone"-produkt, eftersom nästan alla kliniker har lämpliga verktyg för att pröva och använda Ceramir.

Detta ger helt nya möjligheter till sampling i marknadsföringssyfte, d v s att enstaka kapslar kan delas ut som prov till nya potentiella kunder.

Den kanske allra viktigaste konsekvensen av den nya kapseln är att vi får helt nya möjligheter till samarbeten med krontillverkarna. Det finns nu goda förutsättningar att utveckla våra redan fina samarbeten med dem till att även omfatta paketering, av typ "en krona, en kapsel".

Målet att under 2016 väsentligt öka antalet användare av Ceramir underlättas av att priset för Introduktions-kitet nu kan sänkas.

Doxa har i flera år arbetat på att ta fram ett bättre s.k. "distributionssystem". Något som för lekmannen kan tyckas vara enkelt, är i verkligheten komplicerat och förutsätter omfattande tester för att säkerställa att den nya produkten håller måttet. Dels gäller det att en ny kapsel effektivt ska klara att hålla pulver och vätska åtskilda fram till aktivering och dels också att såväl pulver som vätska ges delvis nya egenskaper för att den totala lösningen ska motsvara Doxas högt ställda krav på funktionalitet och säkerhet.

Därefter krävs kliniska tester för att verifiera kapselns funktion. När allt detta finns på plats kan det regulatoriska dokumentunderlaget skickas in till respektive myndighet för godkännande av produkten. Tids- och engagemangsmässigt kan det jämföras med att ta fram en helt ny produkt.

Lansering på den amerikanska marknaden sker i mitten av mars på Hinman Dental Meeting, en dental fackmässa med 400 deltagande dentalföretag och 800 montrar. Mässan hade ifjol ca 22.000 besökare.

Av regulatoriska skäl lanseras kapseln först i USA. Så fort alla godkännanden är på plats lanseras den i Europa och Kanada. Den nya kapseln kommer att säljas parallellt med nuvarande Single Cap och Regular och passar alla befintliga Ceramir-användares verktyg.

2016-03-08

Torbjörn Larsson
VD

KORT OM DOXA
Doxa är en uppsalabaserad dentalkoncern som utvecklar, tillverkar och kommersialiserar dentala biokeramiska produkter. Ceramir® Crown & Bridge, den första i en rad av planerade dentala biokeramiska produkter från Doxa, är ett avancerat dentalcement som används för permanent cementering av kronor och broar. Koncernen består av moderbolaget Doxa AB (publ) org.nr 556301-7481 med säte i Uppsala, dotterbolaget Doxa Dental AB, org.nr. 556701-7495, med säte i Uppsala och dess dotterbolag Doxa Dental, Inc., med säte i Delaware, USA. Doxa AB är listat på Nasdaq Stockholm First North med Erik Penser Bankaktiebolag som Certified Adviser.

Läs mer på webben: www.doxa.se
Produkten Ceramir: www.ceramir.se


Om Doxa

Webbplats
www.doxa.se
Bransch
Fastigheter

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn DOXA ISIN-kod SE0005624756 Certified Adviser Redeye AB