Clas Ohlson inleder strategiarbetet "100 år till"

Clas Ohlson inleder strategiarbetet "100 år till" Clas Ohlsons nya vd och koncernchef Lotta Lyrå initierar nu ett strategiarbete för att ytterligare utveckla och växa företaget. En ny koncernledning tillsätts för att leda strategiarbetet och företaget framåt.

- Vår mission är att hjälpa och inspirera människor att förbättra sin vardag genom att erbjuda smarta, enkla och praktiska lösningar till attraktiva priser. En mission som är minst lika relevant i dag som för 100 år sedan. Även om människors behov och förutsättningar ser helt annorlunda ut är vår mission fortfarande relevant. Den fråga som står i fokus för vårt strategiarbete är hur vi kan göra vårt erbjudande än mer relevant och tillgängligt för människor i dag och imorgon och därigenom växa vår affär, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef Clas Ohlson.

Clas Ohlson grundades 1918 och kommer att fira sitt 100-årsjubileum under 2018. Bolaget tar avstamp mot nästa 100 år genom att inleda strategiarbetet "100 år till", som inleds idag.

- Varje detaljhandelsföretags vilja och förmåga att förändras för att möta kundernas behov med nya lösningar sätts på prov idag. Med Clas Ohlsons starka varumärke och höga trovärdighet, vårt stora butiksnätverk och vår allt bättre e-handelsplattform, har vi en fantastisk bas att hitta nya möjligheter och nya sätt att växa. Tillväxt framåt för Clas Ohlson behöver inte bara betyda att vi adderar nya marknader, fler segment och fler butiker. Det kan också vara att vi hittar nya affärsmodeller som matchar vår mission och vårt befintliga erbjudande. Hur företaget ska utvecklas i framtiden ska analyseras och beslutas inom ramen för strategiarbetet, säger Lotta Lyrå.

Strategiarbetet "100 år till" ska resultera i en ny strategisk plan för bolaget och reviderade finansiella mål, som kommer att presenteras i maj 2018. Arbetets resultat och framfart kommer att rapporteras löpande i samband med kommande kvartalsrapporter. Geir Hoff, tidigare landschef Norge, får en ny roll och kommer att leda strategiarbetet.

I samband med att strategiarbetet nu inleds, förstärks Clas Ohlsons ledningsgrupp för att komma närmare kunderna och samtidigt säkerställa ett tydligt ledarskap för tillväxt och expansion. Den nya rollen Growth Chief Officer ska leda utvecklingen av Clas Ohlson's framtida tillväxtagenda. Den nya rollen New Markets and Expansion ska, bland annat, leda Clas Ohlson's verksamhet utanför Norden. Pressmeddelande 13 september 2017

Clas Ohlsons koncernledning har från och med idag följande sammansättning:

 • Lotta Lyrå, President and CEO
 • Göran Melin, CFO
 • Jesper Smith, Director of HR (tillträder 1 november)
 • Sara Kraft Westrell, Director of Information and IR
 • Tina Englyst, General Counsel
 • Tony Dahlström, Director of Purchasing
 • Magnus Höjman, Director of Supply Chain
 • Fredrik Uhrbom, Country Manager BA Sweden
 • Stine Trygg-Hauger, acting Country Manager Norway
 • Sampo Päällysaho, Country Manager Finland
 • Geir Hoff, Director of New Markets and Expansion
 • Vakant, Growth Chief Officer

Peter Jelkeby, vice vd och nu senast tillförordnad vd och koncernchef, väljer att efter 10 år på Clas Ohlson anta nya utmaningar utanför bolaget.

För mer information om Clas Ohlsons ledningsgrupp se http://om.clasohlson.com/

13 september 2017

För mer information kontakta: Sara Kraft Westrell, Informations- och IR-direktör, telefon 0247-649 13

Detta är sådan information som Clas Ohlson AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 13 september 2017 klockan 07:00.

Clas Ohlson grundades 1918 som en postorderfirma i Insjön, Dalarna. Idag erbjuder företaget produkter och tjänster för vardagens praktiska små problem i sex länder via över 200 butiker och e-handel. Clas Ohlson har ett brett sortiment av prisvärda produkter inom fem produktområden: Bygg, El, Multimedia, Hem och Fritid. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm, har en omsättning om cirka 8 miljarder kronor och drygt 4 800 anställda. Besök Clas Ohlson på
www.clasohlson.com.

Clas Ohlson ökar försäljningen i december 2017

Försäljningen i december ökar med 4 procent till 1 261 Mkr (1 210). I lokala valutor ökar försäljningen med 7 procent jämfört med föregående år. Försäljningsutvecklingen i jämförbara enheter och lokal valuta uppgick till 3 procent.

Jämfört med samma månad föregående år har butiksbeståndet utökats netto med 12 butiker. Vid periodens utgång uppgick det totala antalet butiker till 225.


Clas Ohlson närmare kunden genom strategiskt samarbete med MatHem.se

Clas Ohlson har idag tecknat avtal med MatHem i Sverige AB om ett strategiskt samarbete. Kunder ska kunna beställa stora delar av Clas Ohlsons sortiment via MatHem.se och få varorna levererade till dörren. Clas Ohlson förvärvar samtidigt nyemitterade aktier som motsvarar 10 procent av MatHem i Sverige AB.


Sexmånadersrapport 2017/18

Andra kvartalet

 • Försäljningen ökade med 2 % till 1 999 Mkr (1 957), en ökning om 3 % i lokala valutor
 • Rörelseresultatet uppgick till 125 Mkr (127)
 • Vinst efter skatt uppgick till 96 Mkr (96)
 • Vinst per aktie uppgick till 1,52 kr (1,53)
 • Butiksbeståndet utökades med 5 butiker netto
 • Lotta Lyrå tillträdde som ny vd och koncernchef den 1 augusti 2017
 • Franchisesamarbetet i Dubai avslutades

Sex månader

 • Försäljningen ökade med 2 % till 3 782 Mkr (3 720), en ökning om 2 % i lokala valutor
 • Rörelseresultatet ökade med 11 % till 225 Mkr (202)
 • Vinst efter skatt ökade med 12 % till 173 Mkr (154)
 • Vinst per aktie ökade med 12 % till 2,74 kr (2,44)
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 187 Mkr (44)

Händelser efter rapportperiodens slut

 • Försäljningen i november uppgick till 889 Mkr (908)
 • Butiksbeståndet utökades med 4 butiker netto

Räkenskapsåret 2017/18 utgörs av perioden 1 maj 2017 till 30 april 2018.


Jacob Sten ny Chief Growth Officer på Clas Ohlson

I september meddelande Clas Ohlson att bolaget inleder ett nytt strategiarbete och i samband med detta förstärker ledningsgruppen för tillväxt och expansion. Tjänsten Chief Growth Officer har nu tillsatts med Jacob Sten, som närmast kommer från en roll som vd på Inspiranda, och som har tidigare haft ledande positioner på Sony Mobile och Orkla Foods.


Clas Ohlson bjuder in till Q2-presentation den 6 december

Den 6 december 2017 klockan 07:00 publicerar Clas Ohlson sexmånadersrapport för 2017/18. En presentation av rapporten hålls samma dag kl 08:30 i butiken på Drottninggatan i Stockholm.


Idag öppnades Clas Ohlsons nya butik i Stjørdal, Norge

Tidigare idag öppnade Clas Ohlson sin 85:e butik på den norska marknaden. Butiken är belägen i Stjørdal, landskapet Nord-Trøndelags största stad. 


Clas Ohlson avslutar franchise-samarbete i Dubai

Clas Ohlson ingick 2013 ett samarbete med SYH Retail, del av Al Homaizi Group of Companies om att etablera butiker i Dubai och GCC-regionen. Efter en utvärdering har nu parterna kommit överens om att avsluta samarbetet och som en konsekvens stängs senare i år de två butikerna i Dubai. 


Clas Ohlson ökar försäljningen i september 2017

Försäljningen i september ökar med 5 procent till 640 Mkr (610). I lokala valutor ökar försäljningen med 6 procent jämfört med föregående år. Försäljningsutvecklingen i jämförbara enheter och lokal valuta uppgår till 4 procent.


Clas Ohlson tecknar samarbetsavtal med LRF Samköp

Clas Ohlson tecknar samarbetsavtal med LRF Samköp Clas Ohlsons erbjudande till företagskunder, Clas Office, har sedan starten 2014 blivit ett populärt sätt för små och medelstora företag att samla sina inköp med rabatt från första kronan. Nu utvecklar Clas Ohlson sitt företagserbjudande ytterligare genom att teckna samarbetsavtal med LRF Samköp, som samlar cirka 70 000 företagarmedlemmar inom de Gröna Näringarna.


Clas Ohlson inleder strategiarbetet "100 år till"

Clas Ohlson inleder strategiarbetet "100 år till" Clas Ohlsons nya vd och koncernchef Lotta Lyrå initierar nu ett strategiarbete för att ytterligare utveckla och växa företaget. En ny koncernledning tillsätts för att leda strategiarbetet och företaget framåt.


Följ oss

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister. Viktiga företagshändelser bevakas av vår egen nyhetsredaktion och vidaredistribueras i ledande finansiella medier.

Vi uppdaterar även nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser för företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

Kontakta oss

beQuoted AB
Sturegatan 32
114 36 Stockholm

08-692 21 90
Kontaktformulär

Kontakta oss

Vill du veta mer om beQuoted och våra tjänster så fyll i nedanstånde uppgifter och tryck skicka.

En av våra rådgivare kontaktar dig inom kort.

Namn: Telefon: E-postadress: Meddelande: